Развиване на социални умения у вашето дете

Развиване на социални умения у вашето дете

Социалните умения са важен, но понякога пренебрегван фактор за развитието на вашето малко дете.

Отминаха дните, когато децата излизат от вкъщи, играят заедно по цял ден и се връщат преди вечеря. С предварително уговорени срещи за игра, многобройни организирани активности, социални мрежи и видеоигри, показването на явни социални умения на вашето дете е необходимо повече от всякога.

Ранните детски години са идеалния момент да включите за пръв път детето си в социални ситуации. Започнете като му предоставите много възможности да взаимодейства с връстници. Може да се наложи постепенно да надграждате социални умения в ранна възраст, но предприемането на тези първи стъпки е важно. Първите срещи за игри са значими, но не очаквайте малките деца да скочат и веднага да изградят връзка помежду си. Много деца в тази ранна възраст не са напълно способни да споделят и играят заедно, но вместо това могат да се включат в „паралелна игра“, в която всяко от тях се наслаждава на различна активност, докато споделят едно и също пространство. Насърчавайте това взаимодействие, колкото и ограничено да е то, вместо стоенето пред монитора, което изключва възможността за комуникация.

Наблюдавайте игрите отблизо и се намесете, ако е необходимо. Насърчавайте взаимодействието, когато е възможно. Задавайте въпроси на децата и им показвайте как да играят заедно. Организирайте ги в групи или по двойки и ги помолете да си помагат, за да постигнат нещо, колкото и малка да е целта. Коригирайте и моделирайте добри социални умения, като споделяне или редуване. Кратките срещи за игри обикновено са оптимални в тази ранна възраст – т.е. около час всеки път. Продължавайте да правите връзки, дори ако играта не върви по план.
Водете детето си на места, на които се радват негови връстници, като паркове, басейни, книжарници или други. Контактувайте с други родители или детегледачки- това е чудесен начин да се запознаете с нови хора с деца на същата възраст, да организирате нови срещи за игри и да покажете на детето как вие самите се включвате в социална интеракция.
Потърсете събития близо до вас, които осигуряват социална ангажираност с други деца, особено на тяхната възраст. Курсове и активности, като музика за малки деца, упражнения в детски центрове и четене на приказки, могат да бъдат градивни.

Насърчавайте постоянно социално взаимодействие, но не тласкайте детето си в ситуация, за която може да не е готово, тъй като това може да предизвика негативна реакция към вас. Продължавайте да правите нещата, на които то се наслаждава, като същевременно внимателно го насочвате да следва подобни дейности. Изграждайте постепенно нови преживявания и наблюдавайте как неговата увереност, така и социалните умения нарастват.

Източник:https://rightfromthestartnj.org

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Анета Георгиева