Как бащите да изградят специална връзка с дъщерите си

Как бащите да изградят специална връзка с дъщерите си

Всеки от нас е чувал фразата „момичето на тати“. Отношението на бащата е от голямо значение за изграждането на пълноценна връзка между баща и дъщеря. Докато някои мъже очакват с нетърпение да имат син, с когото да правят “мъжки” неща, като например да спортуват, да ловуват или пък да поправят нещо у дома, всъщност съществуват много неща, на които всеки един баща би могъл да научи своята дъщеря.

Връзката между баща и дъщеря е подчертавана със своята значимост многократно от изследователите. Различни проучвания сред семейства, са установили, че момичетата са по-склонни да израснат и преуспеят в живота си, ако бащите просто проявяват интерес към живота им, насърчават и поощряват академичните и спортните им успехи.

Д-р Гейл Грос подчертава в своя статия, публикувана в “Huffington Post”, че бащите играят важна роля в живота на децата си. За момичетата един баща, който е мил, обичлив и нежен, би представлявал пътеводна светлина за тях, когато те пораснат. Тези вече зрели момичета от своя страна ще търсят партньор, който притежава именно тези качества.

За да се изгради пълноценна връзка между баща и дъщеря не е необходимо единствено време, нужни са също така грижи, усилия, отдаденост, добър модел за подражание. Част от нещата, които един баща би могъл да прави за своята дъщеря биха могли да включват:

 • Активно включване в грижите


  Повечето родители се чувстват претоварени в началото на своето родителство. Поверени са им грижите за друго човешко създание без да имат никакво предварително обучение или специализация. От самото начало бащите могат да започнат да изграждат връзката със своята дъщеря, като прекарват повече време около семейството си. Грижите за бебето могат да се разпределят между двамата родители, като бащата би могъл да полага грижи, насочени към успокояване на неговия плач, смяна на памперса или участие в храненията. С полагането на грижи от появата на детето в семейството започва и изграждането на връзката не само между майката и бебето, а и между бащата и бебето, което със сигурност ще въздейства трайно върху живота му занапред.

 • Съвместни забавления

  Спорт или весели игри у дома – каквото ѝ да е общото занимание, в него бащата ще бъде главен съотборник на дъщеря си. Чрез съвместните игри тя ще го възприема като свой главен другар и така би имала възможността да се чувства в центъра на вниманието. Също така, ако бащата отделя време, за да научи дъщеря си да усвои тънкостите на даден спорт, например, би могъл да надгради тази връзка, като инициира съвместно посещение на спортно събитие на живо, окуражавайки своята дъщеря да пробва конкретната дейност.

 • Намиране на общо занимание


  Ако от прочетеното дотук забелязвате някаква тенденция, то тя би трябвало да е, че именно времето, прекарано заедно, е жизненоважно, без значение какви са съвместните занимания и дейности, достатъчно е тях да ги има. Важно е родителите да отделят време от седмицата си за съвместни начинания със своята дъщеря. Може да бъде всичко – помощ при писането на домашните за училище, креативни занимания или отремонтиране на нещо счупено, например. Проявата на интерес към начинанията ѝ, отделянето на време, през което бащите да научат дъщерите си на нещо, показва любовта и задълбочава връзката баща-дъщеря.

 • Съвместни почивки

  Не на последно място, животът не се свежда само до учене. Една добра възможност да се изгради по-добра връзка между баща и дъщеря е именно по време на почивка. Това би могло да бъде посещение на увеселителен парк или на къмпинг за уикенда. Ключът към тази дейност е шансът да се изгради по-пълноценна връзка чрез разговори между двамата. Предприемането на съвместна ваканция дава възможността двамата да се откъснат от всекидневното разсейване и да прекарат време заедно, за да се опознаят по-добре.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Ева Йорданова
Редактор: Дарина Димитрова
Източник: https://childdevelopmentinfo.com