Джейсън Ардей, най-младият чернокож професор в университета Кеймбридж, който не е говорил до 11-годишна възраст

Джейсън Ардей, най-младият чернокож професор в университета Кеймбридж, който не е говорил до 11-годишна възраст

За учителите на Джейсън Ардей и за него самия е било повече от ясно докато е растял, че животът му ще бъде труден.

Ардей е диагностициран с аутизъм и състояние, наречено цялостно забавяне на развитието, само на тригодишна възраст. Той не е могъл да говори до 11-годишна възраст и да чете или пише до 18-годишна възраст.

„Малко учители в училище имаха някаква вяра в мен“, казва той пред CBS News.

„Образователните психолози и поведенческите терапевти бяха… много твърди в преценката си, че ще имам много затруднения по-късно в живота и ще се нуждая от асистентска подкрепа.“

Сега на 37, Ардей е най-младият чернокож професор в университета в Кеймбридж.

Ардей, който ще започне работата си като професор по социология на образованието в световноизвестния университет, споделя, че ключът към неговия изключителен възход е перспективата.

„Никога не съм виждал нищо от това като дефицит, главно защото майка ми никога не ми е казвала, че съм в неравностойно положение по някакъв начин“, заявява той пред CBS News.

„Дори „парализата на речта беше благословия…“, казва той. „Тя ми позволи да наблюдавам взаимодействието между хората и тяхното поведение.”

Когато той наистина се е научил да чете и пише като вече млад мъж, е споделил, че тези „наблюдения оживяват“.

Майката на Ардей му помага да се свързва със света по различни начини, чрез музика, особено текстове на песни и използването на звук, за да осмисли нещата.

Професорът споделя, че майка му винаги му е говорила, че е благословен и че има голям късмет.

“Сега, не мисля, че някой от нас би могъл да предположи, че може да стигнем до този момент. Но ако съм успял да постигна всичко в живота си, то е наистина благодарение на невероятните хора, които имах около себе си.“

„Не е толкова бляскаво, колкото си мислят хората“

Ардей е роден и израснал в Южен Лондон. Той завършва две магистърски степени, преди да се квалифицира като учител. След това получава докторска степен в Ливърпулския университет “Джон Мурс”.

Плаща обучението си, като работи в национални вериги за хранителни стоки и дрогерии.

Ардей споделя, че личното му израстване е оформило неговия стил на преподаване, който той описва като изграден върху любов, солидарност и разбиране.

Той ще се присъедини към петима други чернокожи професори в Кеймбридж, но само 160 от близо 23 000 професори в Обединеното кралство общо са чернокожи – само 1%, според последните данни на Агенцията за статистика на висшето образование.
Новият професор в Кеймбридж е решен да постигне промяна в статистиката.

Работата му в университета ще бъде съсредоточена върху липсата на чернокожи и хора от етническите малцинства във висшето образование и академичните среди.

„Когато постигнеш определени висини, едно от нещата, които искаш да видиш, е хора, които са подобни на теб,” каза Ардай, „и когато това не е възможно, всъщност не е толкова радостно колкото останалите може би си мислят.“

Този факт го подтиква да се върне към първоначалната си мисия, която наистина е да участва в преразпределението и диверсификацията на глобалните академични среди – и по-специално на висшето образование в Обединеното кралство.

Източник и снимка: www.cbsnews.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мартина Вакинова