Подкрепа на детското психично здраве на бебета и деца под 5 години

Подкрепа на детското психично здраве на бебета и деца под 5 години

За какво трябва да внимавате?

Вашите взаимоотношения с детето ви имат огромно въздействие върху успешното формиране на психичното му здраве.

Бебетата не показват класическите признаци на умствени заболявания и разстройства, но пък ги демонстрират, например чрез неспокоен сън, затруднения при храненето, нервност и стомашни неразположения, когато са неспокойни и напрегнати, притеснени или ги е страх. Можете да помогнете на детето си чрез техники за родители, които помагат във вашия случай, и като посрещате емоциите на детето с любов и разбиране.

Обърнете внимание на следните три неща:

1. Сън

Проблемите със съня са често срещани и понякога се усложняват. Някои родители се затрудняват да приспят детето или пък то се буди няколко пъти или често през нощта. Малките деца може да имат кошмари или да изпитват безпокойство, когато стане време за лягане. Ако имате притеснения, потърсете вашия личен лекар или педиатър.

Необходимостта от сън постепенно намалява с възрастта. Всяко дете е различно, но по принцип:

  • малките деца се нуждаят от около 12-14 часа сън (включително дневният сън)
  • деца в предучилищна възраст (между 3 и 5 години) се нуждаят от 11-12 часа сън

2. Тоалетни навици

Децата биват приучавани на изцяло самостоятелни тоалетни навици за през деня и нощта във възрастта между две и пет годинки.

Ако детето ви е вече на шест и продължава редовно да се подмокря в леглото или започне отново да се изпуска, след като е имало период, в който не го е правило (например за шест месеца), трябва да потърсите консултация.

3. Избухвания

Изблици на крясъци, плач, викове, ритане, удряне, хапане и хвърляне на предмети са често срещани при децата между една и четири годишна възраст, тъй като те все още се учат как да се справят с емоциите си.

Ако тези избухвания ви тормозят, случват се често или продължават твърде дълго, а детето наранява себе си или околните, потърсете съвет от специалист /педиатър, личен лекар, психолог/.

Как да помогнете на детето си?

Следните неща биха могли да са от огромна полза:

1. Придържайте се към изграден режим, бъдете постоянни, прекарвайте време заедно с детето, включете цялото семейство, за да имат всички еднакъв подход. Изразявайте се ясно, дръжте се спокойно, дисциплинирайте, но бъдете справедливи, показвайте положително отношение към доброто поведение и постигнатите успехи.

2. Потърсете съвет или курсове за родители, провеждани в близост. Те могат да ви дадат безценна помощ за изграждане на увереност, научаване на методи за справяне с различни ситуации и срещи с други родители.

3. Бъдете добри към себе си и се погрижете за собственото си благосъстояние – да поговорите с другите е безценно.

4. Когато емоциите излязат извън контрол, винаги си припомняйте, че вие сте възрастният в ситуацията и вие отговаряте за вашето малко дете, а не обратното!

5. Потърсете съвет, ако безпокойствата ви продължават повече от няколко седмици. Свържете се с вашия личен лекар, педиатър или друг специалист.

Когато някой аспект от режима на детето ви (сън, хранене, приучаване за ходене до тоалетната, избухвания) се превърне в непреодолим проблем, продължава твърде дълго или оказва огромно въздействие върху живота на детето или на вашия семеен живот, си заслужава да помислете върху следните възможни причини или основни трудности:

– Липса на внимание от страна на родителите;
– липса на поставени ограничения и правила;
– затруднения в ученето;
– проблеми със слуха;
– чувствителност към определени храни;
– тревожност.


Източник:https://youngminds.org.uk
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Милена Балтова
Редакция: Свилена Ралчева