Позитивна дисциплина в ежедневието на родителя

Позитивна дисциплина в ежедневието на родителя

Как да се справяме с неприемливото поведение при децата и как да ги научим да го избягват

Да контролираме каквото можем и да се учим от останалото
Не можем да контролираме нашите деца. Можем единствено да се стремим да ги научим как да се справят по-добре и как да развият умения за адекватна реакция в трудни ситуации. Всеки ден родителят има шанс да прави това отново и отново.

Децата са много по-склонни да се учат от положителните взаимоотношения, отколкото от отрицателните. Въпреки че някои родители се опасяват, че ако са мили и внимателни, това ще доведе до „разглезване“ и “лошо” поведение на детето, в действителност едно дете следва родителските напътствия, когато има доверие на родителите си и се чувства в безопасност.

Традиционните техники за наказание и „дисциплина“ често се фокусират върху това да накарат детето да се почувства зле от своето поведение. Въпреки че е трудно да се справяме с неподчинение или липсата на сътрудничество, много често децата се държат лошо, когато вече се чувстват неспокойни, уморени или претоварени.

Какво насърчава децата да следват Вашите напътствия и да променят поведението си?
Позитивна дисциплина в ежедневието на родителя е да вярват, че децата винаги ще изберат по-доброто поведение тогава, когато се чувстват готови и способни да го направят.

Няма нужда да засрамваме, обвиняваме или наказваме децата, когато се държат лошо или правят лош избор. Родителите често засрамват децата си умишлено, стремейки се да получат вниманието им, без да осъзнават разрушителното въздействие, което срамът може да има върху самочувствието на детето.

Позитивната дисциплина помага на децата да се чувстват способни и да се държат добре. Вашето дете ще е готово да ви слуша и уважава, ако и вие отделите време да го изслушате и уважавате. Децата са способни да се научат как да управляват емоциите и реакциите си. Просто им трябва време, практика и търпение.

Дори в моменти на голям стрес – като конфликт със съученик или борба за надмощие с вас, е възможно детето ви да реагира спокойно.

Но нека първо да поговорим за очакванията.
Ако искате да научите детето си да взима добри решения, трябва първо да останете спокойни при негова негативна реакция. Когато детето не се държи добре, трябва да го възприемате като възможност да го научите, вместо да го наказвате.

Това в никакъв случай не значи да правите компромис, когато има предпоставки за опасност или заплаха за здравето му. Необходимо е да създадете чувство за безопасност за него, за да го пренасочите от гнева и объркването към спокойствието. Децата от много ранна възраст започват да разбират очакванията към тях, но се нуждаят от помощ, за да регулират своя начин на реакция.

По принцип те знаят кое добро и приемливо, но просто не могат да се справят и да го направят в някои моменти. Ако някога се е случвало да крещите или сте избухвали, тогава знаете точно какво е чувството. Има моменти, когато просто е трудно да се направи това, което е правилно.

Не всичко е по ваша вина, но…
В голяма степен, когато детето реагира в стресови или трудни ситуации, то научава като следва модела на поведение на възрастните в живота му. Начинът, по който се справяте в напрегнати моменти, рефлектира върху него и то възприема същото поведение, когато се чувства уплашено, претоварено и неразположено.

Колко често се случва да крещите или демонстрирате надмощие, за да накарате детето си да прави това, което вие искате?

Защо тогава родителите са изненадани, когато децата също реагират като крещят, изискват и отказват да съдействат?

Ето как изглежда Позитивната дисциплина в ежедневието на родителя:

  • Свържете се емоционално преди да коригирате: изградете доверие и създайте пространство за изслушване. Това помага на детето ви да възвърне спокойствието си преди да сте се втурнали да му обяснявате как да коригира поведението си.
  • Търсете решения. Някои модели на поведение или избори са по-лесни за коригиране. Преместете чупливите предмети на недостъпно място, създайте режим и правете договорки. Други модели на поведение могат да отнемат повече време, за да бъдат разбрани. Когато брат и сестра се карат често или никой не слуша, ще е от полза да наблюдавате за повтарящи се елементи в поведението, за да изработите възможни решения.
  • Реагирайте добронамерено.Зачитайки нуждите на детето от внимание, любов и приемане, вие създавате чувство за взаимно уважение и сътрудничество. Това също означава, че когато детето се нуждае от напътствия, то ще знае, че може да ви се довери.

Най-прекрасното нещо при позитивната дисциплина е, че предлага много инструменти и възможни решения. Необходими ли са повече търпение и практика, за да дисциплинирате по положителен начин? Да, но усилията наистина си заслужават.

Доверете се и вярвайте, че вашето дете желае и може да се учи, расте и развива, а то ще ви докаже, че сте прави!

Източник: https://www.positiveparentingconnection.net
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ася Саева
Редакция: Даниела Гълъбова