Умните играчки и образователните игри за деца

Умните играчки и образователните игри за деца

Игрите и образователните игри, подпомагащи развитието, са относително скорошни изобретения. Дали наистина вършат работа?

През по-голямата част от човешката история, на децата никога не са давани формални инструкции. Вместо това те сe учат чрез имитация и усъвършенстват нови умения като играят игри на подражание. Днес ние знаем, че играта е от полза за развитието на мозъка. Тя също така може да подобри уменията за решаване на проблеми.

Освен това някои видове фентъзи игри могат да помогнат на децата да развият по-добри умения, що се отнася до “изпълнителната функция”, като например способността да запазят концентрация.

Но какво ще кажете за игрите, на които децата играят? Настолните и видео игрите? Има ли такива, които подтикват децата да са по-добри ученици? Или по-добри граждани?

Родителите, живеещи във високотехнологична култура, са особено заинтересовани от играчките, които образоват. Но “умните” – смарт играчки са сравнително нови изобретения. Всъщност, смарт играчките не са разпространени сред неиндустриалните съсловия, където измисленият свят на децата се състои основно от възстановка на обикновени, ежедневни дейности от живота на възрастните.

За разлика от тях, децата от многослойните образовани общества, често са окуражавани да се включват в комплексни игри за имитации, които, казва антропологът Дейвид Ланси, имат смисъл: ,,Такива игри могат да подобрят академичната подготовка на децата и да подсилят дългосрочните им икономически перспективи”.

В своята книга “Интелигентността и как да я придобием: Защо училищата и културите имат значение“, психологът Ричард Нисбет отбелязва, че прогресивните матрици на Рейвън, един тест за интелигентност, често пъти категоризиран като “лишен от култура”, е всъщност наситен на култура.

Untitled

Погледнете една типична задача (на картинката). Изпълнителят на задачата трябва да погледне първите две редици и да открие модела. След това трябва да погледне долната редица и да определи какво трябва да е следващото изображение в празната кутийка.
Ако приемем, че хората са справят по-добре, когато са запознати със заданието, то тогава очевидно има дейности, които могат да ни помогнат да решим по-лесно тази задача.

Този, който решава теста, би имал предимство, ако е наясно с:

  • Правилни геометрични фигури;
  • Аналогови часовници и движение по часовниковата стрелка;
  • Идеяата, че постепенните промени могат да бъдат изобразени чрез редица изображения;
  • Схващането, че е прието да се синтезира едно правило на базата на само два предишни примера.

Най-вероятно има и още, но идеята е, че всеки един от тези елементи трябва да бъде научен и някои хора, включително всички наши предшественици, не са ги научили.

Това е една от причините поради, които IQ резултатите са се покачили през последния век. Не защото хората са станали вродено по-умни, а защото обществата им се справят по-добре с това да ги обучат в областите, които им помагат да успеят на тестовете за интелигентност.

Къде се случва това обучение? В училище – да, но също и на други места. У дома, чрез книгите, телевизията, компютъра, както и чрез излагането на играчки и образователни игри.Това, което важи за научаването на формите, несъмнено важи и за неща като придобиването на напреднали езикови умения или развиването на „усещането за числата“.

 

Истинският въпрос е: кои играчки и кои игри предлагат най-ефективното образователно преживяване?

 

За съжаление, има много малко научни изследвания, на които да стъпим. Например, мнозинството от предполагаемите инструкционни електронни игри не са тествани обстойно относно образователните им ефекти. И отново, има изненадващо малко задълбочени проучвания за ефектите от играта на шах и дори за ефектите от играта с кубчета.

Въпреки това има причина да вярваме, че някои играчки и игри предоставят на децата повече от просто забавление.

 

Зад кои играчки и образователни игри стоят проучвания?

 

Ако се чудите за какво да похарчите парите си, добра идея е да започнете с игрите за конструиране. Игровите блокчета спомагат за по-добро езиково развитие и по-високи постижения по математика. Има резон да се смята, и че игрите за конструиране усъвършенстват пространственото мислене и вдъхновяват децата да поемат по пътя на науките, инженерството и технологиите, що се отнася до кариерата им.

Освен това, съществуват експериментални доказателства, че някои настолни игри подобряват математическите умения. По-общо казано мисля, че е разумно да предположим, че много настолни игри насърчават аналитичните умения, ако ги съчетаем с ясно определени уроци по критично мислене.

 

А видео игрите?

 

Както вече споменах, няма особено много задълбочени проучвания относно образователните ефекти от видео игрите.От друга страна, има сведения, че видео игрите с насилие кара хората да бъдат по-нападателни, както и да изпитват по-малко съчувствие към участта на жертвите поне временно.

Има също така изследвания, които сочат, че някои деца страдат от пристрастяване към видео игрите.

Но има и добри новини. Изследователите създават образователни видео игри за вкъщи или за класната стая. Експерименти показват, че някои екшън видео игри могат да подобрят визуално-пространственото представяне на децата, и по-специално умението да се проследяват няколко обекта в динамична среда.

Източник: https://www.parentingscience.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ева Йорданова
Редактор: Валентина Кърчева