Ползи от играта с пясък и вода в периода на ранното детско развитие

Ползи от играта с пясък и вода в периода на ранното детско развитие

{jcomments on}

Много са ползите от играта с пясък и вода за малките деца в ранното им развитие.

Ето само 5 от изненадващите предимства:

  • Подобрява двигателните умения;
  • Спомага обогатяването на езика и речта;
  • Разширява социалната и емоционална информираност;
  • Въвежда математически и научни понятия;
  • Стимулира креативността.

Може да бъдете сигурни, че когато вашите мъници са привлечени от игрите с пясък и вода, това им дава и чудесна възможност за обучение. Те се учат и развиват, използвайки сетивата си!

Чрез сетивното изследване, малките деца подобряват своите комуникативни и двигателни умения, а също така могат и значително да ускорят когнитивното си развитие. Сензорните дейност, като игра с пясък и вода, помагат и за придобиването на основно разбиране за някои математически и научни понятия, както и за развиването на езикови способности.

1. Развитие на двигателните умения

В ранните години от развитието на детето е важно то да обогатява и упражнява фините си двигателни умения. Държане на предмети в ръцете, като химикал и лъжица, е пример за подобрението на фината моторика. Игрите с пясък и вода дават на децата много възможности да използват и упражняват тези умения – например да гребат и да изсипват пясъка и водата с ръце. Използването на инструменти, като малки лопатки, гребла, кофички и други, освен че поддържа фината моторика, спомага и за развиване координацията между ръцете и очите.

2. Подобряване на езиковите и речеви умения

Игрите с пясък и вода, могат да са предпоставка децата да започнат диалог с връстниците си относно играта – какво строят или идеите, които може да имат. Тази забавна и спокойна обстановка е чудесна възможност за развитие на езика и обогатяване на речника. Тя е и удобен момент за споделяне на нови идеи. Провеждането на двустранен разговор може да бъде насърчено и от възпитателите чрез задаване на въпроси относно техните творения. Взаимоотношенията с възпитатели и връстници, които детето получава покрай игрите допринасят положително за подобряване на езика и речта.

3. Повишаване на социалното и емоционалното осъзнаване

Не е тайна, че природата, и ученето сред нея, дават една от най-добрите възможности за обучение през първите години на детството. Обстановката, в която децата се учат в ранна възраст е важна за развиването на социални умения и емоционално осъзнаване. Чрез игрите с пясък и вода, те се насърчават да споделят, слушат и да си сътрудничат с други деца. Това подпомага развиването на емпатия и разпознаване на чуждите емоции. Още по-важно – как техните действия могат да повлияят на чувствата на останалите. Предоставяйки на децата време да играят с вода и пясък, те получават възможност да изследват начина по който се чувстват, подпомага емоционалното им развитие, развива способности за саморегулиране на емоциите – да разпознават какво ги прави щастливи, тъжни, развълнувани и т.н.

4. Въведение в математиката и науката

Сетивните дейности, като играта с пясък и вода, са едни от най-забавните занимания за мъниците. Освен, че е вълнуваща за тях, този тип игра дава безброй възможности за преподаване, особено в областта на математическото и научното мислене. Така например бихме могли да им предложим използването на чаши и теглилки, което ще запознае децата с математическите идеи за мярка, тегло, обем и т.н. Научни концепции, като тази, че когато сухият пясък се смеси с вода, той става мокър и позволява да се оформи в различни форми и фигури, също могат да бъдат представени.

5. Разпалва креативността

Може би най-голямата полза от окуражаването на децата да играят с пясък и вода е, че това развива въображението им и стимулира творческото мислене. Специалисти по ранното детско развитие обясняват, че в дългосрочен план, повишената креативност би могла да подкрепи гъвкавостта на детския ум и способността му да усвоява по-лесно нова информация. Страст към ученето е друг плюс, който разкрива високата креативност. Играта с пясък и вода дава много предимства за емоционалното и психологическото развитие, както и за благополучието на малките деца.


Източник:https://www.kidsclubchildcare.com.au
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Милена Балтова
Редакция: Илона Иванова