Как да почиствате бебешките играчки

Как да почиствате бебешките играчки

Ако се окажете заобиколени от множество цветни предмети, нито един от които не е чуплив и всеки от които е безопасен за бебета на възраст 0+, вие просто вероятно сте новоизлюпен родител. Изпълването на живота на вашето малко дете с играчки, за да го забавлявате, е един от най-забавните аспекти на работата ви. Да гледате с учудване, докато бебето открива нови цветове, текстури, форми и животни, е усещане като никое друго!

Но докато наблюдавате с любов, забелязвате как мъникът ви слага охотно в уста и покрива с лиги онези, някога лъскави играчки, и започвате да се чудите дали не е време да ги почистите безопасно и ефективно. Ето как да поддържате бебешките играчки, за да изглеждат като нови и да са дезинфекцирани.

За какво служат бебешките играчки?

Бебешките играчки са реквизитът и предметите, които помагат на бебетата да напреднат в развитието си, като същевременно осигуряват известно забавление. Някои играчки могат да помогнат за укрепване на фините двигателни умения, докато други помагат за координацията между ръцете и очите. Макар играчките да изглеждат доста елементарни, те са част от първите образователни градивни елементи на вашето бебе. Помагат за преподаване на причина и следствие (например, когато бебето натисне бутон и в резултат на това играчката издава шум) или насърчават на детето да се ангажира със сензорно изследване.

Какво ви трябва за почистване на бебешките играчки?

Вероятно имате редица почистващи продукти, които са безопасни за използване върху пластмасови бебешки играчки, като влажни кърпички с малки количества разтвор на кислородна вода и хлорна белина. Можете също да проверите щандовете за грижа за бебето в супермаркета или аптеката – там почти сигурно ще забележите някои почистващи препарати, специално за дезинфекция на играчки.

„Играчките вероятно влизат в устата на бебето, така че не забравяйте да обмислите използването на безопасен химикал за хигиена като оцет, алкохол или кислородна вода“, казва Бранди Уинч, собственик на фирма за почистване.

Ако ще перете някои плюшени любимци или други плюшени животни, не забравяйте да използвате с перилни препарати, които са безопасни за бебешката кожа. Това, което ползвате за пране на олигавените дрехи на вашето мъниче, със сигурност ще свърши работа.

Ръководство стъпка по стъпка за почистване на плюшени играчки

Когато почиствате любимите или други плюшени играчки на бебето, най-ефективно е да ги минете през пералнята и сушилнята. За да направите това, поставете плюшените животни в ленена или мрежеста торбичка, особено ако са малки или имат някакво облекло, което може да се изгуби или повреди при прането.

„Можете да добавите оцет към препарата за пране, вместо белина. Белината вероятно ще обезцвети тези любими меки приятели и никой не иска това“, казва Уинч.

Пуснете пералнята на деликатен цикъл, след което продължете със сушилнята, която също настройте на програма за деликатни дрехи.

„Плюшените играчки се цапат доста бързо“, казва Уинч. „Много родители просто не се сещат да прекарат тези лоши момчета през пералнята и сушилнята! Толкова е хубаво да имаш прясно изпран любимец от време на време“.

Ръководство стъпка по стъпка за почистване на пластмасови играчки

Уинч препоръчва да потапяте играчките в голям съд с вода заедно с почистващия препарат, за да могат да се накиснат, или да ги напръскате отгоре и да ги поставите върху чиста повърхност, за да се “мариноват” за две-три минути.

„Уверете се, че повърхността на играчката е намокрена добре по време на времето за дезинфекция, обикновено няколко минути“, казва Уинч.

Тя също така съветва да се избягва използване на дезинфекциращи кърпички, които вероятно няма да поддържат повърхността достатъчно мокра, за да убият напълно досадните микроби.

Оставете играчките да изсъхнат на въздух, докато почистващият продукт все още е върху тях. След това изплакнете играчките в топла вода, за да ги почистите от всякакви химикали. Накрая оставете играчките да изсъхнат още веднъж, вместо да ги бършете с кърпа.

Какво да имате предвид при почистването на бебешки играчки

Като за начало, не поставяйте нищо, което работи с батерии в пералнята. Любимият танцуващ Елмо, който някога е произнасял очарователни фрази, вече няма да има този талант, ако премине през цикъл на пране.

Обърнете специално внимание на играчките за баня, които често имат дупки на дъното. Важно е да изстисквате цялата вода след всяка употреба, така че да имат време да изсъхнат напълно, преди да ги потопите отново във ваната. В противен случай тези играчки могат да се превърнат в огнище за бактерии.

„Превенцията е ключов фактор в поддръжката на играчките за баня. Първо, уверете се, че вашите играчки за баня са изцяло или основно непропускливи. Играчките за къпане от плат или играчките за къпане с дупки в тях изискват много повече грижи. Второ, инвестирайте в мрежеста торба, която виси и ще позволи играчките да се отцеждат и да бъдат изложени на въздух между употребите. Трето, не забравяйте да изплакнете бързо играчките след употреба, преди да ги поставите в мрежестата торба“, казва Уинч.

Уинч препоръчва прането на плюшени играчки при необходимост или на всеки няколко месеца; почистването на пластмасови играчки през месец, а на дървените играчки два до три пъти годишно.

Отглеждането на щастливо и здраво бебе е от изключително значение за родителите. Това често включва много миене и почистване, за да го предпазите от микробите. Въпреки че редовното хигиенизиране на предметите, с които вашето малко дете влиза в контакт всеки ден, е важно, не забравяйте да си дадете почивка. Да се грижиш за малко дете, докато се опитваш да се справиш с всяка работа, е едновременно възнаграждаващо и изтощително. Припомнете си този съвет, когато се заемете с кутията за играчки на детето си и не се обвинявайте, ако тези предмети не бъдат напълно изчистени този месец или следващия. Вие и вашето бебе се справяте страхотно!

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Кристина Митевска
Photo credit: Freepik