Инсомния: Как наскоро станалите майки могат да се справят с нея

Инсомния: Как наскоро станалите майки могат да се справят с нея

Бебето най-после заспа, но сега пък ти не можеш да се унесеш. Колко време трае „майчината инсомния“?

Тик-так. Докато бебето ми си спеше сладко, аз будувах по цели нощи. Смазващото изтощение преминаваше през всеки сантиметър на тялото ми и въпреки това бях неспособна да заспя. Беше изтезание.

Наричах го майчина инсомния и ме измъчваше с месеци. Преди да родя не съм имала проблеми със съня, заспивах лесно и по всяко време. Майчината инсомния се появи внезапно, когато деветмесечната ми дъщеря Анабел, започна да спи продължително по учудващите осем, а понякога дори 10-12ч. Помислих си, че най-накрая и аз ще наваксам малко със съня. Но не беше писано.

Събуждах се в ранните часове на нощта и си мислех за нещата, които трябваше да свърша през деня. Бях хипер-бдителна към всеки шум и плач, които Анабел издаваше. Знаех, че да си родител включва безсъние, но не знаех, че това ще се дължи на собствената ми неспособност да изключвам ума си. Бях обсебена от мисълта, че не мога да заспя, а освен това се притеснявах за всичките неща, които трябваше да свърша през деня и от това, че трябва да ги свърша без капка сън.

Майката на Калгъри, Стейси Полет, страда от майчина инсомния още от ден първи като родител.

„Най-много се притеснявах, че няма да мога да чуя бебето. Затова лежах по цяла нощ и се ослушвах“ – спомня си тя, описвайки преживяното с първата си дъщеря, Ейми.

„Толкова се притеснявах, че трябва да я поддържам жива. Беше налудничава тревога“. Когато се ражда втората й дъщеря, Фийби, майчината инсомния отново се завръща, дори по-ужасна от преди.

“Притеснявах се, че на следващия ден няма да мога да функционирам правилно. Знаех, че не мога да си дремвам, така както с Ейми. Лежах и си мислех: „Утре съм прецакана.“

Терапевтът Чарлз Самуелс, медицински директор в „Калгъри център за сън и човешко поведение“ и вицепрезидент в медицинското поделение на „Канадското дружество за сън“, твърди, че инсомнията е по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Появява се, когато нормалният режим на сън е хронично нарушен от емоционална или стресираща случка, каквато например е раждането. Често родителите имат нарушен режим заради среднощните хранения на детето. Поведения, които могат да задълбочат проблема с безсънието, включват: гледането на телевизия или ползването на лаптоп, или iPad в леглото – всичко, което може да доведе до превъзбуда.

“Проблемът е в продължителността на състояниято“, казва Самуелс. Той твърди, че често хората, които страдат от инсомния, са предразположени към нея. Това са хора с характер на личността тип А, или тези, които са израснали в травмираща среда. Въпреки че лекарствата без рецепта са леснодостъпни, Самуелс вярва, че това не е решение на проблема. „Лекарството не трябва да е първата стъпка“. Вместо това, той подтиква пациентите да се противопоставят на тревожните си мисли чрез практикуване на медитация, йога или други успокояващи дейности, поне час преди лягане. Опитайте обикновени неща като медитативно дишане или просто си изключвайте телефона през нощта.

Ако йогата или медитацията не доставят облекчение, тогава се консултирайте с лекар, който да ви предложи лечение. В зависимост от ситуацията, бихте могли да намерите малко успокоение, чрез краткосрочно приемане на лекарства за сън. Според проучване на програмата Motherisk, което излага майки с кърмачета на бензодиазепини (медикаменти, които често се използват при лечението на тревожност и инсомния), рискът от нежелани реакции за детето е много малък.

„Проучването ни показва, че използването на бензодиазепини* по време на кърмене не води до увеличаване на риска от депресия в централната нервна система на бебето“ – твърди терапевтът от Торонто, Гидеон Корен, директор на Motherisk.

*Никога не приемайте медикаменти без консултация с лекар!

Майчината инсомния на Полет продължила средно година с всяко от децата ѝ. С нарастването на самочувствието ѝ като родител, инсомнията започнала бавно да стихва, без употребата на лекарства.

„Осъзнах, че в центъра на всичко стои фактът, че аз обичам да имам контрол над нещата.“ – казва тя. “С новороденото нямах никакъв контрол“.

Лично на мен, комбинацията от йога, дълбоко дишане, ограничаване седенето пред компютър и изключване на бебефона, ми помогнаха с майчината инсомния. Трябваше да заглуша вътрешния и външния конфликт. Понякога, пак има вечери, в които умът ми не спира да работи, но като цяло, отново мога да спя добре.

Източник:https://www.todaysparent.com
Превод за Център за детско развитие “малки чудеса”: Ема Хазаросян
Редакция: Габриела Горнева