Връзката между ADHD и пристрастеността към видео игри

Връзката между ADHD и пристрастеността към видео игри

Интернет, компютърни игри, Фейсбук, Туитър, смартфони, писане на текстови съобщения – това са само някои от начините, по които оставаме „включени“ в дигиталния свят, забавляваме се и се свързваме социално с другите. Никоя от тези технологии не е отрицателна сама по себе си, но за някои хора – особено тези с ADHD (Хиперактивност и дефицит на вниманието) – тези кибер дейности могат да доведат до компулсивно поведение.

 

ADHD увеличава риска от прекомерно използване на компютър или видео игри

 

Хора с ADHD са по-склонни към зависимост, от какъвто и да е вид, така че са особено податливи към кибер зависимости, които включват компютри, видео игри и интернет. Предложенията на дигиталния свят предоставят вълнуващи стимули, които се променят постоянно, а така дават на страдащите от ADHD среда, която изглежда настроена към тяхната мозъчна дейност.

В допълнение, социалната тревожност, която понякога е свързана с ADHD, може да е фактор в кибер зависимостите. Прекаляването с видео игра често е предшествано от периоди на интензивна тревожност. За тези, които имат социална тревожност, видео игрите и Интернет предоставят „безопасен“ посредник, чрез който да взаимодействат с хората, но и който изглежда ограничава подобряването на социалните умения, вместо да го подсилва.

 

Признаци на пристрастяване към компютър или компютърни игри

 

Ето списък с възможни признаци:

 • Невъзможност да се прецени времето, прекарано в дигиталната среда;
 • Лъжи за дигиталното поведение;
 • Промени или нарушаване на съня;
 • Отдръпване от семейство и приятели;
 • Загуба на интерес към други хобита и занимателни дейности;
 • Влошено представяне в училище или на работа;
 • Прекарване на повече от два часа на ден в дигитална среда за повече от четири дни на седмица;
 • Болки в гърба, синдром на карпалния тунел, схванат врат, невралгия, пренапрягане на очите;
 • Неспособност да забележи отрицателните последствия от дигиталната дейност;
 • Хранене пред компютъра;
 • Промени в настроението;
 • Симптоми на отнемане след играене на видео игри или друга кибер дейност, като главоболие, умора, замаяност.

 

Помощ за дигитални зависимости

 

Първо, трябва да признаете, че имате проблем. След като предприемете тази най-важна стъпка, трябва да намерите помощник или някой, който да ви подкрепя и който може да ви помогне да откриете какви ресурси са необходими, за да се преборите успешно с проблема си.

Търсете местен терапевт, който е запознат с дигиталните зависимости. Често, когато хората прекарват времето си изключително на компютъра, в интернет или на видео игри, това е само върхът на айсберга. Може да съществуват други проблеми. Може да е необходима професионална помощ.

 

Как родителите могат да помогнат на детето си да навигира из дигиталния свят по здравословен начин

 

Бъдете наясно с потенциалните опасности и с предупредителните знаци. Второ, трябва да се уверите какви са движещите мотиви на детето ви: приключение, фантазия, бягство, вълнение, синдром на отнемане, чувство за постижение, облекчение от тревожността и т.н. После трябва да намерите начини да помогнете на детето си да постигне тази нужда в реалния свят.

Ако детето ви има нужда от интензитет или вълнение, може би е време да се заинтересувате от пейнтбол (като обърнете силно внимание на нуждата от екипировка за безопасност) и други интензивни спортове. Ако ролевите игри са мотивиращият фактор, включете детето си в театрална постановка, клас по актьорско майсторство, клас по комедия или летен драма лагер. Мотивацията на детето ви държи ключа към интервенцията.

В допълнение, опитайте да участвате в кибер дейностите на детето си, когато то е малко, така че да сте в течение на тази част от живота му. Помнете, може да е трудно да намерите мотивация за дете с ADHD, така че ако кибер дейностите носят потенциал за мотивация, можете да ги използвате.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Виктория Димитрова
Източник: https://www.verywellmind.com