Един ден от живота на дете с разстройство на рецептивната реч

Един ден от живота на дете с разстройство на рецептивната реч

От Джули Роу

Запознайте се е Алекс, дете от детската градина с разстройство на рецептивната реч. Той е умно дете, но има затруднения да разбира какво казват другите. Това влияе на почти всеки аспект от ежедневието му. За да видим какво точно представлява разстройството на рецептивната реч, от което страда, нека проследим един обикновен ден от живота на Алекс.

7:30 сутринта

Баба се опитва да подготви Алекс за детската градина: „Вземи си обувките и купчината книги на бюрото! “ „Аa?“, казва той. „Вземи си обувките и книжките от бюрото! „, повтаря баба. Алекс носи само обувките. „Къде са книжките?“, пита баба. „Аа?“, казва той. „Донеси и купчинката книги от бюрото ти! “, отвръща баба. Алекс гледа празно към нея и после се усмихва – неговият начин да ѝ каже, че не разбира какво му се говори.

Предизвикателство свързано с разстройството на рецептивната реч: да помолиш хората да повтарят напътствията си.

10:00 сутринта

Алекс става все по-добър в сутрешния ритуал на кръгчето в детската градина. Знае, че когато всички деца седнат на килима и той трябва да направи същото. Но му е трудно да следи историята, която чете учителката. Когато тя задава въпроси, той не ги разбира или не знае отговорите. „Къде отива котката?“ пита го учителката. „Котката вижда едно птиче.“, отговаря Алекс. „Алекс, накъде отива котката?“ повтаря учителката. Детето се засуетява малко и казва: „Моята котка се казва Оли.“

Предизвикателство свързано с разстройството на рецептивната реч: да отговаряш на въпроси в рамките на темата.

12:00 на обяд

На обяд всички момчета ядат толкова бързо. „Ммм, тези кюфтенца са много вкусни!“, казва едното. „О, да, супер са!“, добавя друго. Трето приглася: „Мляс, мляс, в коремчето! Хей, Алекс, харесват ли ти кюфтетата? Ще ги ядеш ли? Може ли едно?“. Алекс отговаря „Да!“, мислейки за въпроса дали харесва кюфтетата. „Хей!“, вика Алекс след като момчето лапва едно кюфтенце. Дежурният учител в столовата предупреждава Алекс да не се кара.

Предизвикателство свързано с разстройството на рецептивната реч: да участваш в разговори.

19:00 вечерта

Време е за гледане на телевизия и сестрата на Алекс ще избира предаването. Тя е на дивана в готовност да натисне бутона за пускане. „Готов ли си, картоф?“, пита тя. „Не съм картоф!“ ядосва се Алекс. „Трябва да кажеш: „Винаги готов картоф“, отговаря сестра му. „Просто означава…“, но Алекс прекъсва сестра си. „Стига си се подигравала с мен! И спри да избираш толкова тъпи предавания! Мразя предаванията ти. Нямат никакъв смисъл.“

Предизвикателство свързано с разстройството на рецептивната реч: Да се шегуват с теб и да разбираш играта на думи.

21:00 вечерта

Алекс е прекалено разстроен, за да заспи. Баба му се опитва да обясни какво е искала да каже сестра му. „Тя не ти се подиграваше – казва баба. – Тя просто римуваше готов с картоф.“ Баба използва кратки изречения, за да може Алекс да я разбере. Той се опитва да ѝ разкаже за кюфтенцата, но му е много трудно да се изрази. Баба пита: „Може ли да те прегърна? Нека кажем на твоя логопед какво е станало. Тя има хубави идеи как да се справиш по-добре следващия път.“

Предизвикателство свързано с разстройството на рецептивната реч: да се справяш със социални ситуации.

Малко повече за разстройството на рецептивната реч

За хората с разстройството на рецептивната реч е трудно да разберат какво казват другите. Това не е проблем с чуването. Също така няма нищо общо с това колко е умен човекът. По-скоро е разлика в това как се обработва информацията.

Децата, които трудно разбират езика, също имат проблеми с изразяването. Диагноза за проблеми с езика може да бъде поставена още на 4-годишна възраст. Децата не надрастват такива проблеми и затрудненията им може да повлияят на поведението им в училище. Може да изглежда така сякаш те избират да се държат лошо, но всъщност да не разбират какво им се казва да направят.

Често пъти разстройството на рецептивната реч не е засечено, тъй като учителите смятат, че децата нарочно се държат зле. За деца, които вкъщи говорят език, различен от местния, може да изглежда така сякаш не могат да го научат. Но чрез логопедична терапия и други методи, всички деца могат да получат нужната помощ и да се справят добре в училище и в живота.

Източник: https://www.understood.org
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Силвия Ц.
Редактор: Мария Малчева