Етапи и забавяне в развитието на детската реч

Етапи и забавяне в развитието на детската реч

Речта е начинът, по който формираме думите, как ги произнасяме, как те звучат и как ние ги разпознаваме. Някои особености на речта могат да се наблюдават при различните акценти в различни региони на дадена страна.

В Съединените щати има различни регионални акценти. Аз лично обичам да се опитвам да определя дали някой, когото никога не съм срещал преди, е родом от източното или западното крайбрежие, от южните щати или т. нар. Дълбок Юг1, от Средния Запад2 или от някой друг регион. Когато чуем някой да говори без забележим акцент, който можем да причислим към определен регион, казваме, че този човек „няма акцент“. Хора, които упражняват определени професии получават обучение по правоговор, за да се отърват от акцента си или да го променят. Когато обаче тези хора се завърнат по родните си места, акцентът им се появява отново. Речта, особено в ранна детска възраст, определя в голяма степента кои сме и какви ще бъдем впоследствие.

И така, как да разберем дали речта на децата ни се развива добре и отговаря на възрастта им? Речта е различна за всеки. Има обаче няколко основни етапи, които трябва да имаме предвид.

Основни етапи

Може би сте забелязали, че повечето деца, когато са малки, се затрудняват с някои звукове – например “л” и “р”. При тях и двата могат да звучат като “у”. В началото това е нормално. Проверете дали детето ви се развива добре съобразно тези основни етапи и ако не- потърсете помощ от логопед.

Между 12 и 24-месечна възраст (1-2 години) детето ви трябва да може да произнася добре няколко съгласни звукове. Най-често това са „п“, „б“, „м“, „к“, „г“, „т“, „д“. На тази възраст детето вероятно казва „мама“, „баба“, замества думи с близък по звучене вариант или други подобни, които вие разпознавате като реч.

Между 2 и 3-годишна възраст детето ви следва да произнася още много други звукове и думи, които звучат като същински, смислени думи, а не само като звукове и срички. Най-вероятно детето ви може да произнася звуковете „х“, „в”, „ф“. Повечето възрастни, извън семейния кръг, разбират децата на около три години, които нямат забавяне в развитието на речта. Някои думи все още може да са неясни, но обикновено вече може да се води разговор.

Предизвикателство за родителите е да не поправят детето си, когато то се затруднява. Американската асоциация по реч, език и слух препоръчва да насърчаваме детето си да говори вместо през цялото време да го коригираме. От личен опит знам, че когато поправям децата си, те се отказват и решават изобщо да не ми говорят. Ако малкият човек изговори думата неправилно, просто я повторете с правило произношение, така че да чуе как трябва да звучи. Ако вашето дете има само леко забавяне в речта, насърчаването да говори ще му помогне да научи как да изговаря правилно звуковете и думите. Ако детето ви е със сериозно забавяне или изпитва големи трудности при говорене, това би ви помогнало да го установите. Също така това би било полезно, за да потърсите и осигурите помощта, от която то се нуждае, за да започне да общува лесно и успешно.

До тригодишна си възраст, може би дори на две години и половина, вашето дете вероятно ще използва около 350 думи, които повечето възрастни разбират. Ако детето използва само около стотина лесни за възприемане думи, то вероятно може да има забавяне в развитието на речта. Едно от хубавите неща на нашето общество е, че има много хора, които могат да ви помогнат. Много специалисти искат да помогнат на детето ви да успее да напредне и навакса също толкова, колкото и вие. Логопедите и специалистите по ранно детско развитие разполагат с ресурси и техники, с които ще ви подкрепят.

Забелязах, че в много онлайн източници речта и езикът се разглеждат едновременно, в едни и същи публикации. Важно е да се знае, че речта е начинът, по който изговаряме думи, как те звучат, как звучи гласът ни, дали повтаряме звукове (заекваме) или не. Езикът се отнася до това как изразяваме мисли или възприемаме това, което е казано Речта е свързана с физическите ни способности и умения. Въпреки че речта и езикът са тясно свързани и си взаимодействат, те всъщност са отделни и доста различни неща. Ако се притеснявате за това как детето ви говори или общува, посъветвайте се със специалист, който се занимава конкретно със затруднения при речевото развитие. Може да се окаже, че вие и вашето дете се нуждаете от съвсем малко допълнителна помощ, за да преодолеете напълно затрудненията заедно.

Забавяне в развитието на речта

Какво може да доведе до забавяне в развитието на речта? Понякога децата имат физически затруднения, свързани с езика и небцето (горната вътрешна част на устата). В някои случаи те просто се затрудняват да разберат как да накарат езика си, зъбите и устните да работят заедно, така както би трябвало. Понякога децата не чуват правилно думите, затова впоследствие ги произнасят грешно – децата изговарят това, което са чули. Всички тези причини могат да бъдат диагностицирани от специалист. Слухово-речевите терапевти и логопеди могат да помогнат на децата да преодолеят тези трудности или да препоръчат нещо друго, което да разреши проблема. Може да имате нужда само от един специалист, който ще помогне на детето ви. Но може да се нуждаете и от няколко. Ако имате съмнения или притеснения, най-добре потърсете логопед, който да ви консултира как да помогнете на детето си.


1Дълбок Юг – щатите Южна Каролина, Джорджия, Алабама, Мисисипи и Луизиана

2Среден Запад – щатите Илиноис, Индиана, Айова, Канзас, Мичиган, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Охайо, Южна Дакота и Уисконсин


Източник: https://ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Филка Караланова
Редакция: Петя Радева