Стратегии за успокояване за деца, които са тревожни

Стратегии за успокояване за деца, които са тревожни

Тази статия предоставя полезни успокояващи стратегии, които да помогнат на тревожни деца. Ако търсите диагноза или лечение за Вашето дете, моля, свържете се с обучен професионалист, който може да предостави оценка на детето.

Често малките деца са по-склонни към гневни изблици и сривове, защото са в средата на развитието на езиковите си умения и изпитват трудност да кажат как се чувстват, какво мислят и какво искат. Обикновено изблиците на гняв намаляват след навършването на три години, защото езиковите умения и емоционалното развитие се повишават. Обаче, ако все още имате дете, което има тежки изблици на гняв, сривове или са в рекация “борба или полет” у дома и в училище, това може да е знак, че те се борят с изключително силно безпокойство и не могат да саморегулират емоциите си в стресови ситуации.

Днес откриваме, че повече деца се представят добре академично в училище, но те често са разсеяни, социално несигурни и понякога показват „лошо поведение“, защото тялото им не може физически да се успокои. Понякога симптомите са толкова фини, че родителите и учителите често пренебрегват признаците и че детето им се нуждае от помощ.

Успокояващи стратегии

За да помогнем на тревожното дете, можем да му осигурим успокояващи дейности и упражнения за предотвратяване на тревожни атаки или хипервентилация. Когато включваме някои от тези елементи в ежедневната им рутина, децата ще се научат да използват същите тези упражнения за саморегулиране в стресови ситуации. Тези дейности могат да бъдат персонализирани за всяко събитие, ежедневна рутина или специален повод

 • Успокояваща бутилка

Успокояващите бутилките са един от най-ефективните инструменти, както за превенция, така и при хипервентилация, когато детето ви стане прекалено тревожно у дома или в училище. Можете лесно да създадете свои собствени с различни неща като блясък, играчки и други малки елементи. Успокояващите бутилки предоставят на детето ви визуална стимулация, която може да помогне за регулиране на сърдечната им честота, регулиране на нервната им система и контрол на дишането им.

Някои от елементите, които можете да използвате, са следните:

 1. Блясък
 2. Малки халки
 3. Конфети
 4. Гумички

Децата понякога показват проблеми с поведението, защото имат затруднения със сензорната интеграция. Създаването на сензорни кошчета позволява на детето ви да използва тактилната си система, орална сензорика и визуално-двигателни умения, координация ръка-око и моторно планиране. За основен елемент използвайте слама, боб, царевица или ориз и след това добавете други забавни предмети като свирки, играчки, гумички, фигури за игра и чашки, лопатки или лъжички, така че детето ви да може да изследва, докосва, вкусва и открива всички елементи във вашата сензорно кошче.

Някои от елементите, които използвахме, включват следното:

 1. Черен боб
 2. Гумички с различни форми
 3. Помпони
 4. Камъчета
 5. Топчета
 • Балони за намаляване на стреса

Балоните за намаляване на стреса работят по същия начин, както стрес топката. Осигурява на детето ви обект, който може да се приспособи към бюрото, за да насочи всяка тревога и натрупана енергия в стресови ситуации. Първо, натъпчете един малък съд с пластилин/моделин за игра вътре в балон. Чувствайте се свободни да рисувате забавни лица на балона и да го завържете в края, след като сте вкарали пластилин. Нека детето ви стисне здраво балона и задържи за 20 секунди.

Материалите, които използваме за тази дейност, включват следното:

 1. Балони
 2. Пластилин/моделин за игра
 • Сламка за издухване на листа

Когато едно дете е прекалено неспокойно или започне да хипервентилира, дишането му става плитко и не може да диша напълно. Важно е да му помогнете да прави дълбоки вдишвания, но също толкова важно е да издиша, за да успокои дихателната си система. За да осъществите тази задача, вземете кутия и я напълнете с някои малки хартиени изрезки или (например листа, сърца, звезди, цветя и т.н.) или парчета от салфетка. Нарежете дупка отстрани на чантата и поставете сламка. Нека детето ви издуха в сламката (със сила), за да накарате листата да скачат и да се въртят в кутията. Тази дейност ще помогне на вашето дете да развие и своята реч, както и езиковите умения.

Материалите за тази дейност включват следното:

 1. Кутии
 2. Салфетки
 3. Сламки

Източник и снимки:ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Станислава Жекова
Photo credit: Freepik