8 следродилни състояния и симптоми, за които да внимавате, след раждането

8 следродилни състояния и симптоми, за които да внимавате, след раждането

За много жени възстановяването след раждането включва търпение, лишаване от сън и повече време за срещи с приятели и семейство, отколкото с лекарите. Някои от нас обаче ще изпитат следродилни симптоми и здравословни проблеми, които обикновено са редки, но могат да бъдат животозастрашаващи, ако не бъдат лекувани.

„Раждането е естествен процес, но има някои негативни неща, които могат да се случат, ако не обърнем внимание“, казва Робин Маккуари, специалист по гинекология в Клиника за женско здраве, разположена на южния бряг в Бриджуотър, Нова Скотия, Канада. „За нас балансът не е в прекомерния анализ, а в опазването на жените и техните бебета.“

С помощта на трима експерти съставихме (малко страшен) списък със следродилни състояния, за които трябва да знаете и да внимавате в дните и седмиците след раждането.

Следродилен кръвоизлив

Предупредителни признаци и симптоми:Увеличаване на обилното кървене (напояване на няколко превръзки на час).

Фактите:Кръвоизливът след раждането е едно от петте най-чести усложнения или състояния, които излагат майките на риск в дните и седмиците след раждането, казва Маккуари. Но това все още е доста рядко и засяга по-малко от пет процента от родилките. Често се случва веднага след раждането, но може да се появи до около месец след това. Жените, които са родили с цезарово сечение, раждания с помощта на вакуум или форцепс, бременност с близнаци или многоплодна бременност, продължително раждане или които страдат от затлъстяване или нарушения на кръвното налягане, са изложени на повишен риск от кръвоизлив. Състоянието е животозастрашаващо, ако не се лекува, което означава, че всеки, който подозира, че може да страда от кръвоизлив, трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

„Обикновено, когато изпращаме някого вкъщи, кървенето намалява с всеки ден“, казва Маккуари. „Ако започнете да наблюдавате увеличаване на кървенето и след две седмици все още е доста обилно, това не би било нормално.“, казва тя. „В този случай бихме искали отново да се срещнем с пациентката.“

Честите причини за внезапен кръвоизлив след раждането включват сълзене и атония на матката – състояние, което кара матката, която е мускул, да загуби тонуса и способността си да контрахира добре (и да спре кръвообращението) след раждането. По-късният следродилен кръвоизлив може да бъде причинен от инфекция на матката или задържана плацента (което означава, че част от плацентата остава в матката след раждането).

Задържана плацента

Предупредителни знаци и симптоми: Повишена температура, прекомерно кървене и съсиреци; спазми.

Фактите: Това състояние представлява точно това, което се разбира от името – част от плацентата, която обикновено се изражда до половин час след раждането на вашето бебе, остава в матката. Това може да се случи по няколко причини: матката не се е свила достатъчно, за да изтласка плацентата от утробата; шийката на матката се затваря преди изхвърлянето на цялата плацента или плацентата не е в състояние да се отдели естествено от матката и се налага да се отстрани ръчно. Повечето лекари имат навика да изследват плацентата, след като тя е изродена, за да се гарантира, че не е останала тъкан, но задържаната тъкан може да бъде трудна за откриване, ако излезе на парчета. (Понякога се пропуска случайна част от плацентата.) „Симптомите на задържана плацента – тежкото кървене е основният симптом, както и повишената температура и болката, се проявяват още 24 часа след раждането и най-късно десет или повече дни след това“, казва Елин Реймънд, акушер-гинеколог в „Отворени обятия“ в Торонто.

Страдащите са изложени на риск от следродилен кръвоизлив (вж. по-горе), което означава, че диагнозата „задържана плацента“ идва или с незабавно ръчно отстраняване (ако току-що сте родили), или, ако задържаната плацента бъде открита по-късно, прием в операционната, където ще се подложите на дилатация и кюретаж (абразио), за да се премахне обезпокоителната тъкан.

Следродилен сепсис

Предупредителни знаци и симптоми: Температура над 38 градуса, втрисания, умора, гадене и недобро общо състояние. Инфекции на уринарния тракт или мастит също могат да го причинят или предшестват.

Фактите:Сепсис звучи страшно, именно защото е. Напреднал, животозастрашаващ етап на инфекция, в който тялото започва да се затваря, може да бъде причинено от редица често срещани следродилни инфекции. Инфекциите на пикочните пътища, пикочния мехур, гърдите, кръвта и дори матката, известни като ендометрит, ако не се лекуват или не реагират на антибиотици, могат да бъдат предшественици на сепсис. Тези инфекции могат да бъдат свързани с нормалните процедури, на които тялото е изложено по време на бременност и раждане (помислете за прегледи на маточната шийка, раждане, шевове и т.н.), които може да увеличат вероятността от контакт с вредни бактерии.

Маккуари казва, че инфекцията на пикочния мехур е една от честите причини. След това инфекцията попада в кръвния поток или причинява инфекция на матката.

„И това може да бъде просто лош късмет, честно казано“, добавя Бородицки.

„След като инфекцията се премести от областта, в която е възникнала, в кръвния поток, ние получаваме сепсис“, казва Маккуари. „И хората много бързо се влошават.“

В допълнение към гадене и повръщане, пациентите със сепсис често спират да уринират, страдат от висока температура и имат ниско кръвно налягане.

„Ако някой пациент има пълен сепсис, е трудно дори да му се постави система, за да се вкарат течностите интравенозно, за да бъде реанимиран“, казва Маккуари. „И затова казваме, че ако някой се чувства необичайно, искаме да го видим отново.“

Главоболие, причинено от епидурална упойка

Предупредителни знаци и симптоми:Тежко, мигреноподобно главоболие, което се влошава при седене или изправяне и се подобрява при легнало положение.

Фактите: Главоболието не е необичайно при жени, лишени от сън след раждането, но тежкото главоболие, което идва с болки във врата, гадене и чувствителност към ярки светлини и което се успокоява, ако легнете, вероятно е главоболие, причинено от пункция, известно още като епидурално главоболие.

Приблизително една на 100 жени, на които е била поставена епидурална упойка, страдат от тези главоболия, причинени от пробиване на мембраната, която съдържа цереброспиналната течност. Тази течност обхваща гръбначния стълб и гръбначния мозък. Течовете от пункцията създават дисбаланс на налягането в течността, което води до осакатяващо главоболие.

„То обикновено се развиват, преди жените да напуснат болницата, но понякога може да отнеме до два или три дни, за да се развие напълно“, казва Маккуари. „Ако имате тези симптоми, си струва да се върнете в болницата и да се прегледате.“

Докато някои главоболия се повлияват от болкоуспокояващи, най-често срещаното решение изисква анестезиолог да инжектира част от собствената кръв на жената в гръбначния стълб (известен като кръвен пластир), за да увеличи налягането и да създаде съсирек, който ще спре течовете. Облекчението от главоболието, казва Маккуари, е незабавно.

Дълбок тромбофлебит (ДВТ) или белодробна емболия (БЕ)

Предупредителни признаци и симптоми:Червен или подут прасец; задух; болка в гърдите; болка при дишане; ускорен пулс.

Фактите: Кръвните съсиреци в кръвоносната система са една от най-големите заплахи за жените по време на и до шест седмици след бременността, когато повишеният естроген и други кръвосъсирващи протеини правят жените „хиперкоагулируеми“ или е по-вероятно да развият съсиреци.

„Жените, които пушат, имат диабет, са на възраст над 35 години, се налага да прекарват дълго време на легло, възстановяват се от цезарово сечение или страдат от затлъстяване, са изложени на по-висок риск от развитие на съсиреци“, казва Майкъл Бородицки, акушер-гинеколог в Уинипег и асистент в Катедра по репродуктивни науки, акушерство и гинекология в Университета в Манитоба, Канада.
Докато ДВТ обикновено се появява в крака, технически може да се образува във всяка вена, връщайки кръв обратно към сърцето. Това състояние може да бъде трудно за откриване.

„Симптомите могат да бъдат много леки“, казва Маккуари. „Всички бременни жени се подуват. Това, което търсите, е подуване на единия крак повече от другия – единият крак може да е червен и горещ на допир. Ако се окажете със сериозен задух – понякога може да се усеща като силно безпокойство, е добре да ви прегледа лекар.“

Съсиреците могат да бъдат третирани с разредители на кръвта, след като бъдат открити. Ако обаче съсирекът се движи през кръвоносната система и достигне белите дробове (това е известно като белодробна емболия или БЕ), може да бъде животозастрашаващо (Серена Уилямс едва не е починала от БЕ след раждането на дъщеря си през 2017 г.).

Камъни в жлъчката и заболявания на жлъчния мехур

Предупредителни признаци и симптоми: Силна болка, подобна на инфаркт в дясната горна част на гръдния кош или гърдите; затруднено дишане; гадене; повръщане.

Фактите: На бременните жени рядко се казва да очакват проблеми, свързани с жлъчката, по време на бременност или след нея, но изненадващо болезнени усложнения с малкия орган могат да придружават или следват раждането на бебето. „Знаем, че жлъчният мехур се забавя заедно с храносмилателната ви система по време на бременност … и някак си зацикля“, казва Маккуари.

Ролята на жлъчния мехур е да освобождава ензими, които спомагат за разграждането на мазнините и придвижването им през тялото. Но повишеният естроген, който идва с бременността, може да наруши баланса на тези ензими, което води до образуване на камъни в жлъчката или утайка, подобна на чакъл, която причинява подуване и болка на жлъчния мехур, особено след хранене.

„Ако се развият камъни в жлъчката, те могат да бъдат отстранени, както и целият жлъчен мехур, но в идеалния случай само след втория триместър или след раждането“, казва Маккуари. Ако не се лекуват, проблемите с жлъчния мехур могат да доведат до инфекция или спукване.

HELLP синдром

Предупредителни признаци и симптоми: главоболие, замъглено виждане, болка от дясната страна на гърдите и горната част на корема, лошо храносмилане, сериозно подуване.

Фактите: Повечето от нас са чували за прееклампсия – лечимо състояние, характеризиращо се с високо кръвно налягане и високо съдържание на протеин в урината, което се случва по средата на бременността. По-малко известен (но по-животозастрашаващ) вариант е HELLP синдром (хемолиза разграждането на червените кръвни клетки, повишени чернодробни ензими, понижени тромбоцити).

„С HELLP тялото ви преминава през специфична, остра, тежка животозастрашаваща промяна. И това обикновено се случва преди да родите. Рядко може да се случи и след това”, казва Бородицки.

Той обяснява, че синдромът HELLP е вариант на прееклампсия. (Еклампсията се диагностицира, когато се появи припадък/пристъп.) Жените могат да получат припадъци до една седмица след раждането или инсулт, предизвикан от високо кръвно налягане. Кървене в черния дроб, както и подуване в долната част на краката, ръцете, лицето и дори бялото на очите (известно като очен оток) също могат да се появят, казва Бородицки.

„Това е наистина рядко, но може да бъде животозастрашаващо за майката“, казва той и добавя: „Единственото лечение е раждането. Лекува се, като родите бебето и плацентата.“

Инвазивна стрептококова инфекция от група А (Group A Streptococcus – GAS)

Предупредителни признаци и симптоми:Треска; втрисане; силно изпотяване; изтръпване; ненаситна жажда; нарастваща болка или общо чувство на неразположение.

Фактите: Инфекцията с прословутата опасна бактерия стрептококи от група А е толкова рядка, че Бородицки не я споменава на своите пациенти. Трудно е да се открие, но бързо може да доведе до сепсис, некроза и смърт.

„Това е рядко, наистина рядко заболяване. Но това може да се случи при всеки от всичко, дори при рутинно, нормално вагинално раждане”, казва Бородицки. Жените, при които има повече интервенции по време на раждането – от тазовите прегледи до поставянето на форцепс, вакуум, катетър на Фоли или перинеални шевове, са с повишен риск от заразяване с инфекция.

„Всичко, което вкарате в тялото, може да причини инфекция“, казва Бородицки. Тъй като признаците на GAS наподобяват други често лечими инфекции (треска, студени тръпки, чувство на умора, дехидратация или гадене), е трудно да се открие навреме, за да се излекува.

„Тя е толкова агресивна и толкова бърза и причинява отказ на крайните органи толкова мигновено, че трябва да сме наистина възприемчиви, за да го хванем“, казва Бородицки.

GAS може да се лекува с антибиотици. Жените, които развиват некроза (известна като некротизиращ фасциит – болест, която яде плът), може да се нуждаят от операция за отстраняване на заразената тъкан или крайник.

Дори и да се чувствате несигурни, лекарите призовават жените, които смятат, че може да имат следродилни симптоми на някое от горните състояния, да потърсят помощ. Обадете се на вашата акушерка или на вашия гинеколог или отидете до спешен център. „Понякога жените си мислят: „О, изпратиха ме вкъщи от болницата, не бива да се връщам “, казва Маккуари. „Но ние разчитаме на това хората да се върнат, ако имат нужда.“ Реално погледнато, болниците не могат да приемат и наблюдават всички, които е възможно да развият симптоми, обяснява Маккуари. Лекарите разчитат до известна степен на младите майки да обръщат внимание на здравето си. „Върнете се, ако симптомите ви продължат или се влошат, и моля, не се притеснявайте, че ни обезпокоявате.“

Източник: https://www.todaysparent.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Цветкова
Редактор: Адриана Гоцова