Рисковете, които хроничните ушни инфекции имат по отношение на развитието и ученето на детето

Рисковете, които хроничните ушни инфекции имат по отношение на развитието и ученето на детето

Ако имате малко дете, вероятно поне веднъж или два пъти сте се сблъсквали с ушна инфекция. Тя в никакъв случай не е лека, но е сравнително малък проблем по скалата на заболяванията. Всъщност 81% от инфекциите могат да се изчистят без никаква намеса. Така че, за повечето деца няма нищо страшно. Но децата, които боледуват от хронични инфекции, могат да се сблъскат с няколко по-сериозни последствия.

Ушните инфекции могат да причинят от 10 до 40 децибела загуба на слуха. Десет децибела са незначителни, но загубата на четиридесет децибела води до това, че детето може да различи само силни звуци, което може да има отрицателни последици за емоционалното и когнитивно развитие. Това е съществен проблем, тъй като възрастовата група деца, които са най-предразположени към тези инфекции, са в средата на своето критично слухово развитие.

Слухът може да играе важна роля в развитието на речта и езика. Дете, което за продължителен период от време може да чува само силни звуци, вероятно ще претърпи известно забавяне в развитието на речта и езика, като резултат от заболяването. Това от своя страна води до притеснение по отношение на представянето им в училище на по-късен етап. За щастие, загубата на слуха вследствие от ушни инфекции, в повечето случаи, може да бъде възстановена веднага щом бъдат излекувани. Повечето забавяния на децата се случват по време на предучилищните години и след като слухът бъде възстановен, подходящата интервенция може да предотврати подобна тенденция и занапред в началното училище.

Рискови фактори за инфекция на ушите

Когато се сблъскаме със ситуация, която може дасе отрази неблагоприятно на развитието на децата ни, искаме да знаем какво можем да направим? За да си отговорим на този въпрос, трябва да разгледаме какво излага децата ни на риск и кои фактори намаляват риска.

Фактори, извън нашия контрол

За съжаление, има няколко рискови фактора, на които не можем да повлияем. Децата с лошо оформени евстахиеви тръби (каналите между вътрешното ухо и гърлото, които събират течност и бактерии, причиняващи ушни инфекции) са изправени пред по-висок процент развитие на инфекции. Лошо оформените тръби са генетично обусловени, поради което този фактор остава извън нашия контрол. Друг фактор е мъжкият пол. Момчетата съставляват 60-70% от населението, което страда от хронични ушни инфекции. Причината, поради която са по-податливи, все още не е установена. Редът на раждане също играе роля. Децата, които имат по-големи братя и сестри в училище, са склонни да имат по-висок процент на инфекции.

Дневни грижи

Яслите и детските градини са нещо, което не може да бъде избегнато, но увеличаването на децата, записани в детски градини, е свързано с увеличаването на общото разпространение на ушните инфекции. Ушните инфекции не са заразни, но много пъти са свързани с други респираторни инфекции, които се разпространяват доста бурно, когато много деца се събират на едно място. Децата, записани в детски градини преди навършване на 18 месеца, са седем пъти по-склонни да бъдат лекувани с тъпанчеви вентилационни тръби, отколкото децата, за които се грижат у дома.

Пушенето

Децата, изложени на пасивно пушене, са по-податливи на заболявания и това увеличава шансовете на детето да развие ушна инфекция.

Кърмене като протективен фактор

Кърменето е фактор, който всъщност намалява риска. При кърмените бебета вероятността е с 50% по-малко да развият инфекция, отколкото бебетата, хранени с адаптирано мляко и шише.

Въпреки, че не всички ситуации могат да бъдат избегнати, можем да предприемем стъпки, за да подпомогнем намаляването на рисковете децата ни да развият хронични ушни инфекции. И дори вече да са развили хронични инфекции, с малко помощ ефектите не трябва да са дълготрайни.

Източник:ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мартина Вакинова
Редакция: Миглена Христова
Photo credit: Freepik