Етапи в развитието на седемгодишните деца

Етапи в развитието на седемгодишните деца

Да си родител на седемгодишно дете може да бъде прекрасно преживяване. Сега навлизате във фазата в средата на детство на вашето дете. Това означава, че детето все още зависи от вас за много неща, но също така започва да става и самостоятелно. То е социално и жадува за приятелства с връстниците си, но също така е щастливо да прекарва време с родителите си. Някои наричат този период „сладкият момент“ на родителството.

През следващата година ще станете свидетели на много вълнуващи събития. Детето ще бъде изключително любопитно за света около него – и ще задава много въпроси! Уменията му за четене и смятане ще се развият и то ще може да пише по-четливо, да си връзва обувките самостоятелно и да кара колело на две гуми.

Прочетете какво да очаквате в развитието на седемгодишните деца и кои са някои от признаците, че детето може да има забавяне в развитието си или друг проблем, който може да оправдае консултация със специалист.

Езикови и когнитивни етапи при седемгодишните деца

На седемгодишна възраст детето трябва да говори с пълни, сложни изречения и да може да изразява ясно и обмислено идеите си. Когато детето говори, то вече не трябва да звучи като малко дете и вероятно ще забележите, че сте в състояние да водите по-зрели разговори с него.

„До седемгодишна възраст граматическите умения са в по-голямата си част овладени“, казва Емили Рукър, логопед в педиатричната терапия Bright SpOT. „Децата редовно използват сложни изречения, когато общуват и звучат като възрастни. „

Освен това, казва Рукър, може да забележите, че детето ви може да отговаря по-обстойно както на въпроси, свързани с факти, така и с изводи. Те започват да разбират преносния език и започват да разбират, че думите може да имат множество значения.

На тази възраст детето мисли по по-сложен начин и може да разбира по-нюансирани теми. То е придобило солидна представа за понятията в областта на четенето и математиката, с които се е запознало при старта на началното училище. Детето ви трябва да започне да може да чете самостоятелно и за удоволствие и да започне да решава основни текстови задачи по математика.

Разбира се, всички деца са различни и някои деца на тази възраст все още се затрудняват с основните понятия за четене и математика. Ако сте загрижени за академичните способности на детето си е важно да поддържате връзка с неговите учители и други специалисти в училище.

Контролен списък за езикови и познавателни умения

  • Децата имат по-развито чувство за време и могат да разбират концепцията за минути, часове, дни и месеци;
  • Те трябва да могат да изразяват мислите и чувствата си и да бъдат разбирани от хора извън най-близкото им семейство;
  • Децата започват да могат да произнасят думите по-ясно; например звукът „р“;
  • Нормално е седемгодишните деца да имат проблеми с произнасянето на по-трудни думи, докато четат и правописът им да не е перфектен, но те са усвоили основните умения за четене и писане.

Основни етапи в движението, ръцете и пръстите на седемгодишните деца

Детето ви със сигурност расте на тази възраст, но не толкова бързо както когато е било бебе или дете в предучилищна възраст. През тази си година детето ще порасне с около 6 см и ще наддаде около 3 килограма. През тази година то ще загуби и около четири от млечните си зъби.

Грубата и фината моторика на детето трябва да напредват и то трябва да достигне няколко вълнуващи етапа. „Повечето седемгодишни деца трябва да могат да карат колело с две гуми, да връзват самостоятелно връзките на обувките си и да пишат изречения до пет думи и абзаци до пет изречения“, казва Кейтлин Саншагрин, ерготерапевт в Bright SpOT Pediatric Therapy.

Въпреки, че нещата като правилно хранене и сън може да не са на преден план, както когато детето ви е било по-малко, все пак трябва да се съсредоточите върху избора на здравословен начин на живот на тази възраст, казва д-р Мелица Кобъм-Броун, медицински директор по педиатрия в семейните здравни центрове UCI Health.

Д-р Кобхам-Броун препоръчва да се ограничи времето пред екрана до два часа на ден, с изключение на работата в училище, да се уверите, че седемгодишното дете се храни три пъти дневно по здравословен начин и че има поне един час физическа активност на ден. Сънят също е много важен на тази възраст.Препоръките са на тази възраст да се стремите детето да спи по 9-12 часа на нощ.

Контролен списък за физическите етапи

  • Детето трябва да е по-компетентно във физическите умения, които изискват координация като катерене и плуване;
  • Фината моторика се е усъвършенствала и то трябва да може да използва ножица с по-голяма лекота и да може да напише името си;
  • Детето трябва да може да се облича самостоятелно и по-лесно да хваща топка.

Емоционални и социални етапи при седемгодишните

На седемгодишна възраст децата започват да се оформят като индивиди, но все още са силно привързани към родителите си. Ще забележите, че приятелствата на детето ви са по-важни, отколкото преди и че то е в състояние да създаде значими взаимоотношения с други възрастни в живота си като например членове на широкия кръг на семейството и треньори или учители.

Все пак много деца на тази възраст все още имат страхове и може да изпитват затруднения да се отделят от родителите си в определени моменти, например когато трябва да отидат на училище.Училищната тревожност донякъде все още е типична за тази възраст.

На тази възраст децата започват да развиват една много важна черта, която ще носят през целия си живот: емпатията.

„Те развиват способността да разбират гледните точки на другите и се учат как да управляват по-добре емоциите си“,казва Рукър.

„Те стават и по-съпричастни.“

Детето ви също така ще започне да се интересува повече от това какво мислят другите хора за него, което означава, че ще се опитва повече да регулира настроенията си на обществени места и ще има по-висока степен на саморегулация. Но също така може да развият и по-голяма срамежливост и да бъдат по-уязвими на критика.

Д-р Кобъм-Броун казва, че родителите имат голяма роля в обучението на децата си при уменията за саморегулация. Родителите могат да направят това като напомнят на детето ,че трябва да използва думите си, за да изрази чувствата си и да не се държат подигравателно. Например може да насърчавате детето си да изразява гнева си с думи, а не с викове или физическа агресия.

Говорейки за разговори на тази възраст, детето се превръща в доста изтънчен събеседник, което е още един признак, че се учи да общува по по-зрял начин.

„Седемгодишните деца обикновено започват и завършват разговорите по подходящия начин“, казва Рукър. „Те са способни да се придържат към темата и да спазват други „правила“ на разговора.”

Зараждащата се способност на детето да общува с другите по по-смислен и зрял начин означава по-задълбочени приятелства и по-голяма нужда от социално взаимодействие. Децата на тази възраст също така обикновено започват да предпочитат да играят с деца от същия пол. Те може да се чувстват комфортно, когато играят в големи групи, но все още жадуват за време, прекарано насаме.

Д-р Кобъм-Броун препоръчва да запишете детето си на групови спортни занимания, за да може то да усвои важни умения като работа в екип и сътрудничество.

Други важни етапи за седемгодишното дете

Към настоящия момент детето е способно да се справя с личната си хигиена доста по-добре, отколкото преди. Детето трябва да може да се облича само, както и да мие и почиства зъбите си с конец.

Вашето не толкова вече малко дете губи млечните си зъби и започва да се сдобива с постоянни зъби – затова е важно да наблягате на добрата зъбна хигиена. Американската академия по педиатрия препоръчва детето да мие зъбите си след закуска и преди лягане и да използва конец за зъби веднъж дневно.

На седемгодишна възраст детето ви може да премине от взимане на вана към вземане на душ, въпреки че все още ще има нужда от помощ при изплакването на шампоана от косата и може да се нуждае от помощ при включването и изключването на душа. Умението да се къпе спестява време и може да улесни натоварения живот на семейството ви.

Как да помогнете на седемгодишното си дете да учи и да се развива

Може само да се възхищавате на това колко самостоятелно е станало детето ви, макар то все още да се нуждае от помощ и напътствия от ваша страна. Дори на тази възраст децата тестват границите и ограниченията. Винаги, когато е възможно, е най-добре да практикувате позитивна дисциплина, вместо да прибягвате до наказания и да моделирате добрата гражданска позиция на детето си.

Също така, ще искате да бъдете внимателни към емоционалния свят на детето си и да продължите да бъдете нежни с него, ако то се чувства разстроено, изпитва тревожност или ниско самочувствие.

„Насърчавайте положителната самооценка, като акцентирате върху това, което детето ви прави добре, вместо да се фокусирате върху негативното“, предлага д-р Кобъм-Броун.

Д-р Кобъм-Броун казва също, че децата на тази възраст се нуждаят от силна ежедневна рутина и че е полезно да давате на детето си подходящи за възрастта му задължения , както и да му позволявате неща. „Винаги казвам на родителите, че трябва да задоволяваме „нуждите“ им, а не „желанията“ им“, казва тя. „Детето трябва да се научи да спестява и да върши някои задължения, за да получи допълнителни пари, с които да допринесе за изпълнение на „желанията“.

Относно безопасността на седемгодишното дете

Може би си мислите, че вече не се налага да се тревожите за обезопасеността отляво и дясно, тъй като детето ви вече не е бебе или малко дете. Но въпреки, че вероятността седемгодишното ви дете да се нарани или да направи опасен избор е по-малка, все пак има няколко съвета за безопасност, които трябва да имате предвид.

На първо място, безопасността в автомобила е нещо, за което трябва да се внимава на тази възраст. Детето все още трябва да е в подходящо столче за кола с предпазни колани или в седалка с повдигащ механизъм. Детето трябва да седи и на задната седалка на автомобила. То няма да може да се вози без столче, докато не навърши приблизително 13 години.

Тъй като детето ви общува все повече с други възрастни извън семейството, е важно да научи основите на „опасността от непознати“ и на автономността на тялото и съгласието. Научете детето си никога да не се качва в превозно средство или да влиза в дома на някого без вашето разрешение.

Детето ви трябва да знае, че никой друг възрастен не бива да иска от него да пази тайна от родителите си. Детето ви също така трябва да знае, че никога не е нормално, ако друг възрастен поиска да види интимните му части или покаже на детето ви интимните си части.
Това са неудобни разговори, но въпреки това те са жизненоважни.

Кога да се притеснявате за седемгодишното дете

Всички деца растат и съзряват със свое собствено темпо, а на тази възраст индивидуалността и темпераментът на детето ще окажат влияние върху неща като това колко социално е то, колко лесно може да регулира емоциите си и какви интереси има.

Въпреки това има няколко предупредителни знака, че детето ви може да не се развива на подходящото за възрастта му ниво или че може да се нуждае от допълнителна подкрепа от училището си или от здравен или друг специалист – например психолог.

„Ако имате повече от една област на безпокойство по отношение на изграждането на уменията и развитието на детето ви или ако детето се чувства разочаровано и самоувереността му е поставена под въпрос, може би е време да представите конкретните си опасения на вниманието на вашия педиатър или друг специалист по детско развитие“, казва Саншагрин.

По-конкретно Саншагрин казва, че има някои предупредителни знаци, които тя смята за „червени флагове“ при забавяне на развитието.

„Ако седемгодишното ви дете не е в състояние да се облича напълно само, да се храни, да изпълнява сложни задачи с фина моторика (връзване на връзки, писане, шиене и т.н.) или да участва в подходящи за възрастта му спортове или дейности поради координационни или подобни проблеми, трябва да помислите за оценка от детски ерготерапевт“,

описва Саншагрин.

По същество, ако детето ви изглежда изоставащо по някакъв начин или ако изпитва академични, социални или емоционални затруднения, трябва да се обърнете към специалист по детско развитие за насоки и помощ, ако това е наложително.

Когато навлезете в средния етап на основното училище е лесно да попаднете в капана на съревнованието, когато става въпрос за родителство. Може да чуете за други деца на възрастта на вашето дете, които са по-напреднали в науката, които изглежда имат повече приятели или са по-надарени в областта на спорта или изкуствата. Важно е да не забравяте, че всяко дете има свои собствени силни страни, докато детето ви постига основните си цели и като цяло е уравновесено и щастливо, вие правите всичко правилно.

Въпреки това, ако детето ви изпитва някакви затруднения или ако не сте сигурни как да се справите с предизвикателствата, не се колебайте да се обърнете за помощ към специалист. Всички деца понякога се нуждаят от малко допълнителна помощ и да се обърнете към някого за подкрепа не е признак на родителска слабост, а по-скоро признак на родител, който иска най-добре да защити интересите на детето си.

Тези материали не могат да предоставят диагноза или лечение за определено заболяване или затруднение. Свържете се с професионалист, който може да оцени състоянието на Вашето дете. Можете да запазите час с терапевтите на Център за детско развитие “Малки чудеса” на телефон 0887 54 54 46 или тук.

Източник:  www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Филка Караланова
Photo credit: Freepik