Питър Динклидж – актьорът, който показва, че всичко е възможно

Питър Динклидж – актьорът, който показва, че всичко е възможно

Днес всички познаваме актьора Питър Динклидж като Тирион Ланистър от сериала “Игра на тронове”, но впечатляващата му кариера започва с труден старт. От невъзможност да си намери роли, през всякакви предразсъдъци и стереотипи, той се е изправил срещу множество препятствия, за да стигне там, където е. Неговата житейска история е пример за това как да бъдеш упорит и да останеш верен на себе си, може да те доведе до успеха.

Актьорът изпитва трудности от самото начало, тъй като се ражда с генетично заболяване, наречено ахондроплазия, което е форма на нанизъм. Това създава много предизвикателства за него, докато расте, но в крайна сметка той приема състоянието си като осъзнава: „Това не е твой проблем. Техен е“.

Днес Питър Динклидж е не само световноизвестен актьор, но и отдаден съпруг и баща – ето вдъхновяваща история за това как той е успял да постигне мечтите си.

1. Преживял е трудности от съвсем малък

Питър Динклидж е роден през 1969 г. в Ню Джърси и знае още в много ранна възраст, че иска да бъде актьор. Докато брат му Джонатан има музикални умения, Питър намира призванието си в театъра и започва да участва в училищни пиеси. По-късно той следва страстта си и завършва колежа в Бенингтон със специалност драма.

2. Актьорската му кариера е имала труден старт

По време на ранните етапи от кариерата си Динклидж е страдал много и му е било трудно да се издържа и да свързва двата края. Тъй като не е имало много възможности за актьорска игра за хора с неговото състояние, той в крайна сметка е работил и странни неща. Актьорът заявява, че през това време е страдал от депресия, но въпреки всичко е продължавал да опитва.

3. Упорства въпреки предразсъдъците

Питър е получавал и много възможности в началото на кариерата си, но отказва повечето от тях, тъй като са били обидни. За Динклидж е от решаващо значение той да може да получава роли, които всеки друг актьор може да получи. Макар това да означава, че трябва да се бори да намери такива възможности, актьорът се е придържал към принципите си.

4. Най-накрая пробива

Първият му голям пробив идва с „Живот в забрава“, в който играе ролята на актьор с нанизъм. А първата му голяма роля е във филма от 2003-а година „Агентът на гарата“ и поставя Питър в светлината на прожекторите. Това, което кара Динклидж да избере ролята е, че тя не е написана специално за някой с нанизъм, а за човек, който „има романтични чувства, има гняв и има недостатъци“.

5. Бори се срещу стереотипите

Най-големият проблем, с който Питър се сблъсква през цялата си кариера, е намирането на роли, в които нанизмът не е единственият фокус. Той заявява, че „ролите, написани за някой с моя размер, са малко плоски“и е знаел, че ще бъде избиран само за роли на елфи и джуджета. Предпочел е да яде картофен чипс за вечеря в продължение на години, вместо да играе елф за реклама на веригата Macy’s.

6. Животът му се променя с “Игра на тронове”

След много години борба, големият пробив на Питър най-накрая идва с “Игра на тронове”. За създателите на сериала по същество няма други опции освен Динклидж за ролята на Тирион Ланистър. Първоначално актьорът е разколебан и притеснен, че това ще бъде обидна карикатура. Но в крайна сметка той приема и ролята променя живота му.

7. Семейството е най-голямата му опора

Питър Динклидж се жени за партньорката си Ерика Шмид през 2005 г. и семейството има две деца. Актьорът до голяма степен държи личния си живот далеч от очите на обществото, но съпругата му е драматург и режисьор и двамата са работили заедно и по някои проекти.

8. Продължава въпреки всичко

Историята на Питър е чудесен пример за това как трудностите и неприятностите понякога могат да превърнат човек в силна личност. Упорствайки, независимо от препятствията, които животът му поставя и борейки се срещу стереотипите, Динклидж успява да постигне слава и успех и е пример, от който всички можем да се вдъхновяваме.

Източник: https://brightside.me
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса” : Любка Димитрова
Photo credit: Freepik