8 летни дейности, с които да подпомогнете развитието на детето си по време на COVID-19

8 летни дейности, с които да подпомогнете развитието на детето си по време на COVID-19

Със затварянето на детските градини и училищата заради пандемията от COVID-19 много родители поемат по-голяма отговорност в учебния процес и развитието на децата си, което за тях се оказва основен източник на стрес. Пандемията и предизвикателствата, породени от ученето вкъщи, определено влияят и на родителите, и на децата.

Както децата, така и родителите страдат от отмяната на тренировки, къмпинги, летни занимания или от ограничения капацитет на детските градини. Обикновено родителите разчитат на тези услуги, за да бъдат децата им заети, докато графикът на родителите е препълнен. Прекратяването на тези услуги води до невъзможност за планиране с месеци напред. Някои родители безспорно изпитват затруднения как да намерят дейности, с които да запълнят времето на децата си.

Съветваме Ви да използвате всяка възможност, за да превърнете летните месеци в игри и развлечения за детето.

Игрите носят реални и видими ползи както за децата, така и за родителите, тъй като играта съдейства за създаване на по-стабилни отношения помежду им, а връзката с родителя е тази, която развива децата. Когато децата и родителите се наслаждават на радостта от общуването помежду си по време на игра – нещо, което изследователите наричат ,,настройка“ въз основа на хармонични подавания – това регулира нивата на стрес в тялото.

Дейностите, включващи игра, не само могат да подобрят способността на детето да учи и да се развива, но и да навакса пропуснатото заради COVID-19 време за учене. Тези дейности включват изправяне на детето пред избор, активно ангажиране или просто моменти на радост и наслада.

Играта, като основа на ученето

Академичните способности на децата, като броене, познаване на буквите, научаване на думи и четене са важни и основополагащи за успеха им в училище. Изследвания показват, че при липсата на формално училище способностите на децата могат да бъдат развити чрез игри. Децата, които използват числа в игрите си (например настолна игра с последователност от числа и броене) се оказват по-добри от останалите по математика, както и с по-засилен интерес. В допълнение, децата, които изследват и изучават много предмети от ежедневието, научават повече нови думи.

Игрите с предмети или с въображаеми предмети са важни както като възможност за научаване на нови думи, така и във формиране на по-късния им речник и способности за четене. Децата всъщност разбират историите по-добре, когато ги изиграват с играчки.

Игрите с пъзел и конструктор (от рода на кубчетата) развиват способностите по математика, за пространствено мислене или способността за разпознаване на цветовете и формите. Казано накратко, този по-насочен към сензомоториката начин на учене е важен и е нещо, от което родителите могат да се възползват в контекста на COVID-19.

Развитие на детското здраве

Когато децата имат правото на избор по време на игра, те се учат до какво води взетият избор. В този процес могат да развият важни умения, например как да се справят с притеснението. Концентрирането на вниманието върху определена дейност също е умение, което детето развива чрез практика. Проучванията показват, че децата са по-склонни да се включат в някаква задача, която сами са си избрали, ако я възприемат като игра.

Игрите, включващи въображаеми герои и теми могат да са особено важни за развитието на социалните способности на детето, на задържане на вниманието и способността да се съобразяват с мислите и чувствата на околните. Това лято в условията на пандемия предлага възможности на децата да прекарат повече време в такива важни въображаеми или фантастични дейности, в които могат да участват родители, братя и сестри или дори децата да ги играят сами.

Ползите от допира с природата

През топлите летни месеци игрите на открито са особено ползотворни както за децата, така и за родителите. Откритите пространства предоставят нови предмети, с които детето да се запознае и използва, както и нови природни обекти, на които да се възхищава – като животни, насекоми, дървета или дори небето.

Дейностите на открито предоставят достатъчно пространство за физическа игра, която е важна в развиването на моториката на детето от една страна, а от друга носят полза за физическото здраве на родителите. Освен това изследванията посочват, че времето, прекарано сред природата, възстановява способността за ясно мислене, подобрява настроението и намаля стреса.

Дейности, чрез които детето учи, докато играе

На открито:

  • Предприемете обиколка с колело с цел да се открият определени числа, букви или знаци. Планирайте маршрута си с карта и ако прецените за подходящо, децата могат да пресметнат разстоянието, скоростта или просто трайността на пътуването.
  • Отидете на разходка в парк или гора, като броите и назовавате имената на дървета, насекоми, птици или големи камъни. В интернет има множество приключенски идеи за открито. Ако наблизо има езерце или река, можете да прекарате известно време в хвърляне на камъчета или в прескачане на камъни.
  • Начертайте улици на пясъка на плажа или в детския пясъчник. Пресъздайте пътя до любимите си места. Или може да пробвате геокешинг, за да развиете уменията за ориентиране на детето, което трябва да намери скрити кутии. Изкарайте наградата от намерената кутия и поставете нова за откриване.

На закрито:

  • Използване на комбинация от играчки и кубчета ви позволява да пресъздадете парад, битка или парти сцена. Например в хола ви или като минавате през различните стаи можете да направите замъци, кули или да създадете чаено парти.
  • Настолните игри и пъзелите помагат за развиване на уменията по четене, математика, логика, способността за изчакване на реда и социалното общуване. Няколко идеи са класическите Змии и стълби, Монополи, Неприятности, Манкала или по-нови игри като Blokus, Билет за път и Каркасон (детският вариант за деца над 7 години).
  • Изкуство и креативни проекти, свързани със сортиране и сензорно развитие: Подгответе картонени кутии, ролки, пликове за писма и дайте на децата си хартия, лепило, ножици, флумастери, моливи, пастели и цветни пособия, като копчета, кламери, панделки или плюшени пръчки. Оставете децата да изберат какво да създадат. Най-вероятно те ще ви изненадат!
  • Четете загадки или детективски книги, пълни със скрити предмети, или им четете преди лягане в специално направени къщички от възглавници и одеяла.Четенето на глас е полезно както за малките, така и за големите деца. Може да се възползвате от времето, прекарано в колата, като възможност за слушане на аудио книги, каквито са достъпни във местната библиотека или онлайн (идеи за такива книги са „Г.Д.В“ от Руал Дал, „Парчета време“ на Вирджиния Хамилтън, „Хатче“ на Гари Полсън , „Толкова смел като теб“ на Джейсън Рейнолдс, „Книгите на Рамона“ на Бевърли Клири или класики като поредицата „Хобит“). Има много безплатни детски подкастове, които грабват вниманието и са на различни теми.

Мотивирайте: Ако детето ви винаги е искало да се научи да шие, да дялка дърво, да създаде видеоигра или да си направи собствен Лего свят, сега е времето да се радва на тези хобита.

В края ползите от играта се простира и върху родителите. Когато родителите намират време, което да отделят целенасочено за забавление и радостни дейности, те освобождават натрупания стрес и формират важни взаимоотношения с децата си, носещи не само игри и забавления, но и влияещи благотворно върху здравето им.

Източник: https://theconversation.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“:Илияна Пелтекова
Редактор: Теодора Атанасова