Три играчки, които забавляват и развиват всички деца

Три играчки, които забавляват и развиват всички деца

Играта е една от основните дейности, които имат значение за развитието на човека. Тя заема главна роля в социалните, емоционални, лингвистични и интелектуални способности, подсилвайки познанията на децата за света със сложни неща, като размер, форма, гравитация, тегло, здравина и гъвкавост.

Тясна връзка с играта на детето имат детските играчки, които са инструментите на играта. Те съпровождат малкия човек в неговото развитие и често се явяват повод за игровия замисъл. Колкото повече въображение изисква играчката от детето толкова по-добра е тя.

Днес, ако влезете в една детска стая, то тя ще е претрупана с куп шарени играчки, които обаче стоят самотни в ъгъла, а детето дори не ги поглежда. Знаете ли, че има три любими играчки за деца от всички възрасти? Три играчки, които са толкова прости, но забавляват децата и в същото време им помагат да изградят различни умения. Готови ли сте да научите кои са те? Това са топката, конструкторът и книгата.

 

Конструкторът

 

Блокчетата са подходящи за всички възрасти, защото децата могат да ги използват по различни начини. Бебетата обичат да ги носят, да ги изваждат и прибират в контейнери. Малките деца строят кули, а порасналите изграждат по-сложни фигури с тях. Децата използват физически умения, когато вдигат и преместват частите, за да изградят неща. Едновременно с това развиват и математическите си умения, тъй като броят, сравняват, сортират, прибавят, изваждат и съобразяват теглото и дължината на блокчетата. При изграждането на кула или друга фигура се използват умения за мислене и решаване на проблеми. Детето може да се научи как да работи в екип с други деца, да споделя идеи.

 

Топката

 

Подобно на конструкторите, топката е забавна за деца от всички възрасти! Малките деца обичат да  търкалят и да си подават топка с някого. Това ги учи как да се редуват в играта и да споделят. Когато децата стават по-големи, те могат да се научат как да хвърлят и хванат топката, как да тупкат. С топката може да се играе по много начини, включително да си измислят нови игри, а така се подхранва въображението. Топката развива и любовта към спорта, като поставя началото на един активен и здравословен начин на живот.

 

Книгите

 

Децата учат толкова много от книгите. Четейки на вашето дете, вие изграждате близка връзка с него и това му дава чувство на спокойствие, доверие и щастие. Това чувство на близост и топлина, не само ще накара детето да се чувства обичано, но и ще го накара да расте умно, спокойно и любознателно.
Бебетата и малките деца искат да гледат картинките и да слушат кратки разкази. Децата в предучилищна възраст се радват на истории и научават нови неща. Има книги за науката и природата, има книги за магия и музика, има приказни и фолклорни приказки. Има книги за хора или събития, а други за фантастика. Книгите повишават вниманието и умението за концентрация, изграждат умения за слушане и въображение, обогатяват речниковия запас, развиват мисленето, помагат на децата да придобият различни социални умения, помагат му да опознае, както заобикалящия го свят, така и собствения си вътрешен свят.

Източник: http://articles.extension.orghttp://articles.extension.org