Авторитетното родителство – положителни и отрицателни страни

Авторитетното родителство – положителни и отрицателни страни

В търсене на съвършения баланс между дисциплина и снизходителност, авторитетните родители отглеждат деца, които са добре изградени като личности, чувстват се ценени и имат добро възпитание.

Авторитетните родители са тези, които някак успяват да намерят перфектното равновесие между строгост и свобода. Те отглеждат децата си с топлота и нежност, но също така поставят ефективни граници. Уважават личността и индивидуалността на своето дете и имат за цел да формират независими, добре чувстващи се щастливи хора, които ще са положително попълнение в обществото.
Звучи ли ви познато? Прочетете и научете положителните, както и няколко отрицателни страни на този начин на възпитание.

Какво представлява авторитетното родителство?

Ако авторитарните родители са силно фокусирани върху правилата, а при свободното родителство те имат склонност напълно да ги избягват, то авторитетните родители използват правилата, за да подтикнат своите деца да направят правилните избори.

„Те отчитат важността на границите и ограниченията, но не са толкова стриктни като авторитарните родители“, посочва Джеф Налин, известен клиничен психолог. „Те подтикват децата си да изразяват себе си и им помагат да намерят решения на своите проблеми, но не поставят крайни правила и нереалистични очаквания.“

Отличителни черти на авторитетните родители

Ето няколко общи черти на родителите, които практикуват този вид възпитание:

  • Те позволяват на децата да преминат през провал, но дават подкрепа и съвет, ако бъдат попитани
    Наблягат на това децата им да израснат като завършени личности
    Дават на децата си възможността да обсъждат редовно правилата в дома
    Отдават голямо значение на честността и уважението
    Предпочитат да насърчат децата си, вместо да ги плашат, или да бъдат техни приятели

Положителни страни на авторитетното родителство

При този вид родителство почти всичко се отчита като добра практика! Всички проучвания сочат, че тази позитивна дисциплина отглежда издръжливи, уверени, уважителни и щастливи деца. Както Американската Асоциация по Психология, така и Американската Академия по Педиатрия, изтъкват като положителни практиките за отглеждане и възпитание на деца, които съответстват на авторитетния подход.

Ето някои от най-големите предимства на този вид възпитание, според психолозите:

Отговорност

Децата, отглеждани по този начин, разбират, че са абсолютно отговорни за изборите, които правят, което им дава сили да взимат правилни решения. Те обикновено не се поддават на натиск от връстници. Научават се на ключови житейски умения, които им помагат да процъфтяват в развитието.

Уважение

Децата, чиито родители им показват уважение като им позволяват определена свобода, имат по-голяма склонност да уважават другите. Те често се справят отлично в социална среда и се разбират добре с учители и връстници. Да отчитате и да зачитате чувствата на детето си, дори когато не сте съгласни или не се съобразявате с неговите желания, му показва, че вие го цените и уважавате. Освен това, този подход оформя в децата модела, по който да уважават и ценят другите хора.

Устойчивост

Децата на авторитетните родители имат правото да претърпят провал и да се поучат от грешките си. Те изграждат устойчивост чрез способността да преодоляват житейските предизвикателства и травми и да продължават напред. Този опит също така повишава тяхното самочувствие, способността им да решават проблеми и трудности, гордостта от постиженията и тяхната увереност.

Лидерство

Авторитетните родители подкрепят своите деца. Дали става дума за седмичното домашно или за специален проект, те са на линия и дават цялата подкрепа за успех на своите деца в училище. Но те не го правят вместо тях. Така децата развиват добри навици за подготовка на домашните си и изпитват гордост да са ги завършили сами, но също така имат опора, на която да се облегнат, когато имат нужда от ръководство или подкрепа.

Отрицателни страни на авторитетния модел на отглеждане

Авторитетният модел на отглеждане е най-предпочитаният сред психолозите по целия свят, така че е трудно да се намерят слаби страни. Често в живота да се намери точния баланс между две алтернативи е най-доброто решение на един проблем и в този случай определено е така. Но това не означава, че всичко ще бъде гладко, докато практикувате авторитетно родителство.

Докато растат, децата минават през нормални фази на съпротива, гняв и апатия. Тези фази могат да са изключително трудни за родителите, практикуващи авторитетно възпитание, които в естеството си имат високи очаквания за своите деца и са положили големи усилия, за да ги отгледат по възможно най-добрия начин. Тук ключът към успеха е търпението, посочва Налин.

„Авторитетният модел на отглеждане може да бъде по-труден и дълъг за изпълнение, защото изисква деликатен баланс между дисциплина и свобода. Родителите минават през няколко периода на опити и грешки, преди да открият правилните стратегии, които работят по най-добрия начин за тях и техните деца. Важно е да отчитате, че съпротивата е естествена част от детството. Родителите трябва да продължават да са твърди и да подчертават последствията от лошото поведение“, казва психологът.

Примери на авторитетно отглеждане

Добре е да се ориентирате към определен стил на възпитание, но също така е необходимо да знаете как да го въведете в своя живот.

Ето няколко сценария, които авторитетните родители могат да включат в ежедневните ситуации.

Време пред екрана

Авторитетните родители обикновено поставят ограничения за времето прекарано пред екрана, но отчитат възрастта на своите деца и индивидуалните ситуации, когато го правят. Те също така работят със своите деца, за да установят правила, които действат за всички. Децата, които следват тези насоки, могат да спечелят допълнително време като награда за добро поведение.

Дни за игри

Децата, отгледани от авторитетни родители, обикновено имат ясно разбиране за това какво трябва да се направи, преди да се премине към игра с приятелите. Те разбират ограниченията за това кога започват и кога свършват игрите . Също така спазват очакванията да са добри домакини и гости.

Храна и лакомства

Авторитетните родители няма да позволят на децата си да имат постоянен достъп до кухнята, но обикновено ще им позволят да си направят сандвич или нещо друго за хапване, ако наистина не харесват това, което е сервирано. Също така, децата ще имат свободата да хапнат нещо малко и да си изберат сами обяда.

Изводи

Не съществува съвършен метод за отглеждане на деца, но специалистите са съгласни, че авторитетният подход е идеален за повечето деца и семейства. Този вид възпитание балансира между правилата и границите с грижа, разбиране и перспективи, които отчитат чувствата на вашето дете.

Източник: www.parents.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Иванова
Photo credit: Freepik