
Преди години едно от любимите занимания на моите деца за игра беше да правим тесто с овесени ядки, така че си помислих, че ще направя поредната кулинарна дейност, вдъхновена от един от любимите десерти на Елла! Този лимонов меренг включва толкова много забавни преживявания и възможности за обучение – само в няколко прости стъпки.
Дъщеря ми Елла винаги е била моят малък шеф-готвач. Тя помага в кухнята откакто проходи.Аз съм голям фен на готвенето с деца. Да се занимават с това, играейки им, позволява да експериментират и да създават свои собствени правила. Винаги съм толкова впечатлена от идеите, които децата в детските градини измислят, докато играят.Въпреки, че обичам да следвам практическите съвети на Монтесори в ежедневието, мисля, че дейностите, базирани на игра, винаги са прекрасна идея.
Играта на пекарна предоставя толкова много преживявания, включително:
- упражняване и развиване на фина моторика;
- научни понятия като наблюдение, експериментиране и отбелязване на промени в материята;
- изграждане на език чрез използване на описателни думи за описване на различните материали и описване на самата игра;
- социално и емоционално развитие при съвместна игра с другите и използване на умения за наблюдение, за да подражават, да изпълняват задачите;
- математически понятия като сравнение, идентифициране на фигури – и дори по-нататък, те могат да експериментират с концепции за смятане, ако искат да „сложат цена“ за своите творения.
Освен тези умения, децата могат да използват ежедневно кухненски инструменти, които ще ги подготвят за следващия път когато ще помагат с печенето. Научаването как да се използват лъжици за измерване, точилки или други материали при играта им, позволява да експериментират, без да се притеснявате за похабени съставки или провал на рецептата.
Елла обожава тази игра с тесто и беше толкова развълнувана да я сподели.
Съставки за лимоненото тесто:
- Вода
- Растително масло – можете да използвате разтопено кокосово масло, но ако е студено там, където сте, това ще направи тестото малко жилаво в началото на играта (ще омекне с топлината на играта на ръцете)
- Брашно
- Сол
- Крем от тартар (Това е сух, прахообразен, киселинен продукт от ферментацията на гроздето във вино) – Купувам големия контейнер или насипно от магазин, тъй като тези малки бурканчета са толкова скъпи! Контейнерът ще издържи с месеци приготвяне на тесто за игра – и може да се използва и за бисквитки.
- Екстракт от лимон – придава на това тесто за игра много по-силен аромат, отколкото лимоновият сок
- Оцветяване с лимон – обичам този оцветител за храна, тъй като създава силно наситени цветове само с капка
Материали, които използвахме за печене:
- Мерителни лъжици – докато яркият цвят беше бонус, това, което наистина ми хареса в тези мерителни лъжици беше, че те имаха своите измервания в големи, ясни числа за децата
- Точилка
- Шейкър – напълних го със смес от брашно и канела
- Малка чиния
- Купа и пластмасов нож
Други материали, които бихте могли да добавите
Можете да добавите наистина различни кухненски приспособления, които да са безопасни за децата и да се почистват лесно, след като приключат.
- Дървени или пластмасови купи за плодове (нещо лесно почистващо се);
- Цитрусова сокоизтисквачка;
- Шпатула;
- Шприц;
- Форми за бисквитки;
- Поднос;
- Сито.
Как да направим тестото за лимонов меренг
- Поставете водата в тенджера и разбъркайте олиото, брашното, солта и крема тартар.
- Включете котлона на средна степен и бъркайте непрекъснато. Тестото за игра ще започне да се оформя на топка и да се слепва след около 2-3 минути.
- Отстранете от огъня и разгънете тестото върху набрашнена повърхност.
- Оставете тестото да се охлади достатъчно, така че да може да се докосва, и след това го омесете до гладкост, около 2 минути
Подготовка за печене:
- Почистете игралната повърхност и сложете всички кухненски инструменти.
- Поставете крема в купа и напълнете шейкъра с комбинация от брашно и канела. (Използвах брашно, за да помогна на канелата да „отиде по-далеч“, тъй като знаех, че децата биха искали да изтръгнат „канелата“ и не исках да използвам цяло пакетче с канела за тази дейност.)
Ако имате „правила“ за тази игра, уведомете децата предварително. За нас правилата бяха просто да не се опитва и материалите да са на масата. (тестото за игра с лимон е безопасно за ядене, кремът и суровото брашно, използвани в канелената смес, не са.)
След това ги оставете да играят!
Това беше толкова голямо забавление и децата бяха толкова горди от своите творения! Те харесаха всички различни текстури и се канеха да измислят свои „рецепти“.
Източник и снимки: https://sugarspiceandglitter.com/
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Петя Маринова