Избягващо/ ограничаващо нарушение на приема на храна

Избягващо/ ограничаващо нарушение на приема на храна

Какво е избягващо/ограничаващо нарушение на приема на храна?

Избягващо/ограничаващо нарушение на приема на храна (ARFID) е хранително разстройство, което се характеризира с приемане на много малко храна или избягване на приема на определени храни. Това е сравнително нова диагноза, която разширява предишната диагностична категория на хранителни разстройства в ранна детска възраст, която рядко се използва или проучва.

Хората с ARFID са развили някакъв проблем с храненето, което ги кара да избягват определени храни или консумацията на храна като цяло. В резултат на това те не могат да приемат достатъчно калории или хранителни вещества. Това може да доведе до хранителни дефицити, забавен растеж и проблеми с наддаването на тегло. Освен здравословни проблеми хората с ARFID могат да изпитат и трудности в училище или на работа поради състоянието си. Те може да имат проблеми с участието в социални дейности като хранене с други хора и поддържане на взаимоотношения.

ARFID обикновено се проявява в ранното детство и може да продължи до зряла възраст. Първоначално може да прилича на злоядство, което е често срещано в детството. Например, много деца отказват да ядат зеленчуци или храни с определен мирис или консистенция. Въпреки това тези модели на хранене обикновено се променят в рамките на няколко месеца, без да причиняват проблеми с растежа или развитието.

Вашето дете може да има ARFID, ако:

 • проблемът с храненето не е причинен от храносмилателно разстройство или друго здравословно състояние;
 • проблемът с храненето не е причинен от недостиг на храна или от културни традиции
 • проблемът с храненето не е причинен от хранително разстройство като булимия
 • не следва нормалната крива на наддаване на тегло за неговата възраст
 • не е наддало тегло или има значителна загуба на тегло през последния месец

Може да насрочите среща с лекаря на детето си, ако то показва признаци на ARFID. Необходимо е лечение за справяне както с медицинските, така и с психосоциалните аспекти на това състояние.

Ако не се лекува, ARFID може да доведе до сериозни дългосрочни усложнения. Важно е да получите точна диагноза веднага. Ако детето ви не се храни адекватно, но е с нормално тегло за възрастта си, все пак трябва да запазите час при неговия лекар.

Какви са симптомите на ARFID?

Много от симптомите на ARFID са подобни на тези на други състояния, които могат да доведат до недохранване на детето ви. Независимо колко здраво смятате, че е то, трябва да се обадите на лекар, ако забележите, че:

 • е с тегло под нормата
 • не яде достатъчно често или толкова, колкото трябва
 • често изглежда раздразнително и често плаче
 • изглежда притеснено или е необщително
 • трудно се изхожда или изпитва болка, когато го прави
 • редовно изглежда уморено и мудно
 • често повръща
 • липсват характерни за възрастта социални умения или има склонност да страни от останалите

ARFID понякога може да се прояви в лека форма. Вашето дете може да не показва много признаци на недохранване или просто да е злоядо. Въпреки това е важно да кажете на неговия лекар за хранителните му навици по време на следващия преглед.

Липсата на определени храни в диетата на вашето дете може да доведе до по-сериозен дефицит на витамини и други болестни състояния. Може да се наложи да се извърши по-обстоен преглед, за да се уверите, че детето ви получава всички важни витамини и хранителни вещества.

Каква е причината за появата на ARFID?

Точната причина за появата на ARFID не е известна, но изследователите са идентифицирали определени рискови фактори за разстройството. Те включват:

 • мъжки пол
 • възраст под 13 години
 • наличие на стомашно-чревни симптоми като киселини и запек
 • наличие на хранителни алергии

Много случаи на недостатъчно наддаване на тегло и недохранване се дължат на скрити заболявания, свързани с храносмилателната система. В някои случаи обаче признаците не могат да бъдат обяснени с физически здравословен проблем. Възможните причини за лошите хранителни навици на вашето дете, ако не са свързани със заболяване, може да включват:

 • вашето дете е уплашено или стресирано от нещо;
 • вашето дете се страхува да яде поради минали травматични инциденти като задушаване или силно повръщане;
 • вашето дете не получава адекватни емоционални реакции или грижи от родител или настойник. Например, детето може да се страхува от нрава на родителите си или един от родителите да страда от депресия и да е дистанциран;
 • вашето дете просто не харесва храни с определени текстури, вкусове или миризми.

Как се диагностицира ARFID?

ARFID беше въведена като нова диагностична категория в новото издание на Наръчника за диагностика и статистика на психичните разстройства (DSM). Това ръководство е публикувано от Американската психиатрична асоциация и помага на лекари и специалисти по психично здраве да диагностицират психични разстройства.

Вашето дете може да бъде диагностицирано с ARFID, ако отговаря на следните диагностични критерии от DSM-5:

 • има проблем с храненето, например избягване на определени храни или липса на интерес към храната като цяло
 • не е наддавало тегло от най-малко един месец
 • значително е намалило теглото си през последния месец
 • задължително трябва да приема хранителни добавки
 • има дефицити на хранителни вещества
 • проблемите му с храненето не са причинени от заболяване или психично разстройство
 • проблемът му с храненето не е в резултат на културни традиции или липса на храна
 • проблемът му с храненето не е причинен от съществуващо хранително разстройство или негативна представа за тялото му

Запазете час при лекаря на детето, ако ви изглежда, че то страда от ARFID. Лекарят ще претегли и измери детето ви и ще сравни мерките му със средните за страната. Той може да назначи и други изследвания, ако детето ви тежи много по-малко от повечето деца на неговата възраст от същия пол. Тестването може да е необходимо и ако има внезапна промяна в растежа на вашето дете.

Ако лекарят установи, че детето ви е с поднормено тегло или е недохранено, той ще назначи различни диагностични тестове, за да потърси здравословни състояния, които може да ограничават растежа на вашето дете. Тези тестове може да са кръвни, изследвания на урина и образна диагностика.

Ако лекарят не установи скрито заболяване, той вероятно ще ви попита за хранителните навици на детето, поведението му и семейната среда. Въз основа на този разговор лекарят може да насочи вас и вашето дете към:

 • диетолог
 • психолог, който да проучи семейните отношения и евентуалните причини за тревожност или тъга, които детето ви може да изпитва
 • логопед или трудотерапевт, който да определи дали детето ви има забавено развитие на говора или двигателните умения

Ако се установи, че състоянието на детето ви се дължи на липса на грижи, малтретиране или бедност, социален работник или служител по закрила на детето може да бъде изпратен да работи с вас и вашето семейство.

Как се лекува ARFID?

При спешни случаи може да се наложи хоспитализация. Докато е там, може да се наложи детето ви да бъде хранено чрез специална сонда.

В повечето случаи този вид хранително разстройство се третира, преди да е необходима хоспитализация. Консултациите с диетолог или редовните срещи с терапевт могат да бъдат много ефективни за това детето ви да преодолее разстройството. Може да се наложи то да премине на специална диета и да му бъдат предписани хранителни добавки. Това ще му помогне да достигне препоръчаното тегло, докато се подлага на лечение.

След като се преодолее дефицитите на витамини и минерали, детето ви може да стане по-бдително и редовното хранене може да стане по-лесно.

Каква е перспективата за деца с ARFID?

Тъй като ARFID все още е нова диагноза, има ограничена информация за неговото развитие и перспективи. Като цяло хранителното разстройство може да бъде лесно преодоляно, ако се обърне внимание веднага щом детето ви започне да показва признаци на проблема.

Ако не се лекува, хранителното разстройство може да доведе до забавено физическо и психическо развитие, което може да окаже влияние на детето през останалата част от живота му. Например, когато някои храни не са включени в диетата на вашето дете, това може да повлияе върху развитието на устната му кухина и да доведе до забавяне на говора или до дългосрочни проблеми с яденето на храни, които имат сходен вкус или текстура. Трябва незабавно да потърсите терапия, за да избегнете усложнения. Говорете с лекар, ако сте загрижени за хранителните навици на детето си и подозирате, че има ARFID.

Източник: https://www.healthline.com
Превод: Яна Пантелеймонова
Редактор : Вероника Шербанова
Photo credit: Freepik