Плюсове и минуси на конкуренцията сред деца и тийнейджъри

Плюсове и минуси на конкуренцията сред деца и тийнейджъри

Независимо дали става въпрос за лидерска надпревара, състезание или надпревара в училище за най-висок успех, съревнованието е навсякъде. Но наистина ли е нещо добро? Нещо, към което да подтикваме нашите деца?

Съществуват противоречиви отзиви, когато става въпрос за запознаването на децата с въпроса за конкуренцията. Някои хора смятат, че поставянето им в ситуации на съревнование, ги учи как да побеждават и губят в реалния живот. Според други, конкуренцията носи повече вреда, отколкото полза. Така или иначе, и двете гледни точки имат позитивна и негативна страна.

Потенциални ползи от конкуренцията

 • Подготвя децата за бъдещи ситуации в реалния живот
 • Развива важни житейски умения, като например съпричастност
 • Разширява зоната на комфорт
 • Помага извличането на поука от провала

Потенциални недостатъци на конкуренцията

 • Твърде много ненужно напрежение
 • Води до негативни емоции
 • Пагубни ефекти върху самочувствието

Недостатъци и ползи

Тези които са против насаждането на конкурентоспособност у децата или дори участието им в състезания като цяло вярват, че съревнованието е разрушително и токсично. Привържениците на тази теза се притесняват, че това би оказало твърде голям натиск върху децата, стремящи се да бъдат най-добрите, независимо дали става въпрос за състезание по правопис или футболен мач. Също така, те смятат, че това би довело до излишен стрес и безпокойство.

 • Онези които се противопоставят на идеята за конкуренция, вярват, че когато децата са поставени в условия на съревнование, те често развиват чувства на разочарование, поражение и негативно отношение към себе си. Още по-пагубнен е фактът, че това би могло да има разрушително последствия върху самочувствието, особено ако децата останат с усещането, че не са „на ниво” или че усилията им не са оценени.

За да предотвратят тези негативни преживявания, много родители заличават конкурентния аспект на всяка дейност и обявяват всички за победители. С други думи, това е манталитетът, според който всеки получава награда.

Работата на Търстън Домина, професор по образователна политика и социология в Университета на Северна Каролина, показва, че превръщането на дейности с ниски залози в състезания, е неблагоприятно за децата.

Изследването на Домина е установило, че състезанията не помагат особено що се отнася до мотивацията на децата. Неговият изследователски екип наблюдава две калифорнийски гимназии, които раздават златни или платинени карти на деца, които имат добри резултати при стандартизирани тестове. Това, което са установили е, че програмата не само не мотивира по-трудно справящите се ученици, но също така увеличава неравенството и разделението между учениците като цяло.

Привърженици на идеята за конкуренция

Междувременно онези, които приемат съревнованието като житейски факт, вярват, че малко здравословна конкуренция може всъщност да е добра за децата.

Освен че ги подготвят за победите и загубите в живота на възрастните, състезателните дейности помагат на децата да развият важни умения като устойчивост, постоянство и упоритост. ​​Те също така се научават как да изчакват своя ред, да насърчават другите и да бъдат съпричастни.

Нещо повече, много специалисти смятат, че родителството не означава единствено безопасност и сигурност, но и разширяване на зоната на комфорт на детето. С други думи, важно е децата да свикнат с разочарованието, което произтича от конкуренцията. И по-важното е, че това им помага да преодолеят желанието да се откажат, когато нещата станат трудни.

 • Въпреки че е важно детето да знае, че е в безопасност, също така е необходимо да му се позволи да изпита нестабилността и несигурността, произтичащи от конкурентните ситуации.

Една от най-големите грешки, които някои родители правят, е да предпазват децата си от провал. Провалът не е нещо лошо. Може да причини неудобство, но това е чудесна възможност за поука. Всъщност да се учат от неуспехите не само мотивира децата да работят по-усилено и да усъвършенстват своите умения, но също така може да им помогне да станат по-способни възрастни, които не рухват, когато нещата станат трудни. Децата могат да се научат как да губят и същевременно да се почувстват удоволетворени от положените усилия.

Като цяло здравословната конкуренция може да научи децата, че успешните хора не винаги са първите, а са по-скоро онези, които работят усилено и упорито, те са истинските победители в крайна сметка. Ключът е в намирането на здравословни начини, по които децата да се състезават.

Как изглежда здравословната конкуренция?

Имайте предвид, че конкуренцията сама по себе си не е нещо лошо – начинът, по който хората подхождат към самите състезания, би могъл да ги направят нездравословни. С други думи, ако единствената цел е победата, а не поуката от процеса, децата ще се чувстват обезкуражени, когато загубят. Но ако родителите, треньорите и феновете се научат как да гледат конструктивно на загубата, тогава децата ще научат много повече от състезанията, в които участват.

 • Според Карол Дуек, психолог от Станфорд и автор на „Мислене: Новата психология на успеха“, важно е конкуренцията да стимулира мисленето за растеж и развитие, вместо фиксираното мислене.

Например, когато децата вярват, че качествата, които притежават, не могат да се променят, да речем – че са лоши по математика – тогава те имат фиксирано мислене. Следователно, когато децата мислят по този начин, те вярват, че промяната не е възможна и се ограничават с това, което им е дадено – баскетболни способности, интелигентност, артистичен талант и т.н., както и че не могат да се променят или внезапно да развият футболни умения, музикален талант или склонност към математика.

Нещо повече, според Дуек, децата с фиксирано мислене често изпитват нужда да се доказват отново и отново, и често се оценяват по начин „всичко или нищо“.

От друга страна, противоположно на фиксираното мислене е нагласата за растеж. Децата, които притежават такова мислене, разпознават настоящите си умения и способности, но вярват, че могат да променят, подобряват или добавят нови умения с течение на времето и полагането на усилия. В резултат на това, когато децата имат нагласа за растеж, те са по-склонни да участват в ситуации на конкуренция, разбирайки, че ако не се справят добре, това не е краят на света. Те знаят, че могат да учат и да се усъвършенстват. И, което е по-важно, те имат желанието да опитат.

Как да говорите с детето си за конкуренцията

Като родител имате силата да помогнете на децата си да мислят позитивно по отношение на конкуренцията.

Като начало, здравословната конкуренция помага на децата да разберат, че не става въпрос само за победа и загуба. Уверете се, че децата ви гледат на състезанието като поставяне на цел и постигането ѝ. С други думи, вместо да се фокусират върху победата, да се съсредоточат върху това, което извършват, като например броя на опитите, които правят в баскетболен мач или времето, което са готови да инвестират в тренировки за своето самостоятелно или отборно състезание. В края на състезанието няма да има значение общия резултат, а постигнато ли е или не това, което е поставено за цел.

 • Важно е родителите да бъдат до децата си, за да ги подкрепят в предизвикателствата. Също така, трябва редовно да се подсилва посланието, че всичко е наред, дори когато загубиш – най-важното е усилената работа, полагането на максимални усилия и поуката от опита.

Всъщност, някои треньори ще посочат, че най-големият урок, който децата ще научат от конкуренцията е, че най-големият състезател са самите те. С други думи, децата не само трябва да се научат да вярват в себе си и своите способности, но и да открият, че тяхната идентичност не е свързана с победата или загубата, а с техния характер, в която и да е от двете ситуации.

Ето и някои стратегии за извличане на максимума от конкурентните ситуации.

Разпознайте различни видове цели

Ясно е, че има някои състезания, при които основната цел е победата. Въпреки че в това няма проблем в определени ситуации, съществува и губеща страна. Ако победата е единствената цел, върху която детето е фокусирано, то това задължително ще създаде нездравословна среда.

Не забравяйте, че никой няма контрол върху резултата от играта. В такъв случай, е по-добре децата да имат други цели, освен да спечелят, като например личното представяне. Може би все пак ще загубят играта, но ще видят как нивото на уменията им се подобрява.

Насърчавайте отличителните черти на характера вместо резултата

Независимо дали спортуват, участват в състезания по танци или в олимпиада, в живота на децата ще има моменти, в които трябва да се състезават с другите. В тези ситуации изместете фокуса от победата и вместо това се съсредоточете върху нещата, които детето може да контролира, като например собствените му усилия. След това, независимо от резултата, помогнете на детето да разбере какво е направило добре.

Например, беше ли съсредоточено? Показа ли упоритост ? Управлява ли добре времето си? Важно е децата да видят, че успехът не е в победата. Тогава, в бъдеще, когато не влязат в избрания от тях университет или не получат работата, която искат, те ще могат да се оттеглят и да размишляват върху това, което са направили добре, както и какво биха могли да подобрят.

Не забравяйте, че провалът е част от успеха

Колкото и странно да звучи, да се позволи на детето да се провали, е един от най-важните аспекти на състезанието.

 • Когато провалът е позволен, децата откриват, че могат да се възстановят, да се учат от него и да продължат напред. Неуспехът или загубата на състезание не трябва да ги определя.

За съжаление обаче много деца днес се страхуват от провал. Може би се страхуват, че другите ще ги тормозят, ще им се подиграват, или от това да не разочароват родителите си. Каквато и да е причината, страхът може да попречи на децата да опитат занимания, които представляват предизвикателство. В такъв случай, това би могло да намали техните възможности за развитие, както и възможностите им за успех.

Нещо, което родителите могат да направят, е да споделят своя опит с неуспеха и какво са научили от него. Целта е да се даде възможност на децата да преживеят неуспех, преди да влязат в университет. По този начин, когато срещнат предизвикателства или се провалят, те просто ще приемат това като начин на живот и ще могат да продължат по здравословен начин.

С готовност дайте одобрението си

Някои родители биха въздържали любовта и одобрението си, когато детето им не се представи според техните стандарти или не спечели състезание. Когато това се случи, детето може да изпадне в паника, защото не се чувства обичано или сигурно. Нещо повече, децата започват да вярват, че не са достатъчно добри или че нещо не им достига, че родителят никога няма да ги оцени, ако не спечелят.

Често, когато това се случи, децата започват да се трудят още по-усилено, опитвайки се да зарадват родителите си. Но желанието да впечатлят родителите е рисковано и може да бъде пагубно за психичното благополучие на децата. От друга страна, за тях е ползотворно, когато родителите им показват своите любов и одобрение свободно и без условия. Децата винаги трябва да се чувстват безусловно обичани, дори когато губят.

Какво да направите, ако конкуренцията натоварва вашето дете

Понякога децата се противопоставят толкова на идеята за конкуренцията, че биха могли да откажат участие в каквито и да било състезателни дейности. Дори биха могли да симулират заболяване или да покажат признаци на тревожност.

 • Макар че е нормално децата да чувстват притеснение, преди голямо състезание, това не трябва да се отразява на други области от живота им.

Независимо дали става въпрос за голямо състезание, тест, музикално представление или надпревара по правопис, ако страхът от конкуренция се отразява значително върху детето ви, бихте могли да му обърнете по-конкретно внимание, за да разберете дали под повърхността не се крие по-сериозна причина, причиняваща тревожност или депресия. Но също така, това би могло да се дължи просто на нездравословен поглед върху конкуренцията.

Много хора често съветват да не се позволява на детето да напусне определена дейност заради тревожността си. Не след дълго отказването би могло да се превърне в начин на живот на детето, ако то никога не се научи как да управлява безпокойството си. Има обаче някои случаи, в които да се откажеш не е нещо негативно, например когато детето не проявява интерес към даден спорт. Родителите винаги могат да поговорят за това дали то би могло да използва своите умения по-добре другаде и да го насърчат да опита нова дейност, с която би могло да бъде по-ангажирано.

Следващия път, когато тревожността се прояви, опитайте се да научите детето си на някои успокояващи техники, за да му помогнете да се справи с пеперудите в стомаха. Също така е важно да му осигурите възможно най-много подкрепа и успокоение. С всяка стресираща състезателна дейност, с която детето успява да се справи, то развива умствената устойчивост и издръжливост, които ще му послужат в бъдещи ситуации на съревнование. Успешното преминаване през предизвикателствата на тревожността, които идват с конкуренцията, стимулира истинското развитие и растеж.

Няколко думи от Verywell

Независимо от това какво е мнението ви за конкуренцията, не забравяйте, че има много различни видове съревнование. И някои от тях определено носят повече позитиви от други.

За да научите децата си как да се конкурират по здравословен начин, потърсете дейности, които имат постижими цели и същевременно насърчават работата в екип. И разбира се, потърсете нещо, което да е забавно за вашите деца и ще ги държи ангажирани, за да не се отказват от него.

Източник: https://www.verywellfamily.com/
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мария Христова
Редакция : Вяра Младенова
Photo credit: Freepik