10 положителни начина да превърнете детската еко тревожност в действие

10 положителни начина да превърнете детската еко тревожност в действие

Децата са дълбоко загрижени за околната среда и това съвсем не е случайно – природата за тях е любимо място за откривателство и игри от най-ранна детска възраст! Проучване от 2022-а година открива, че близо 60% от младите хора казват, че се чувстват притеснени от унищожаването на нашата красива планета. Междувременно над половината смятат, че бъдещето е плашещо, а 56% добавят, че мислят, че човечеството е обречено.

Ако искате да научите малките деца как могат да помогнат и да ги включите в опазването на природата, ето няколко съвета от Катрин Линч, от PlanBee,  учителка в начално училище:

 1. Насърчете децата да помогнат в планирането на обстановка в училище, която да е от помощ за опазването на околната среда
  От събирането на боклук до поставяне на кошчета за рециклиране в класната стая – може да включите малките деца в това училището им да стане по-екологично. „Колкото по-ангажирани са всички, толкова повече ще бъдат ентусиазирани в постигането на значими резултати“, казва Катрин. „Когато децата помагат в съставянето на плана, нека те да бъдат застъпници за него. Създайте Съвет по Екология и им позволете да бъдат част от процеса на вземане на решения.“
 2. Преминете към екологични опции за училищни принадлежностиВреме е да оптимизирате списъци с училищни принадлежности и да научите децата си да използват устойчиви алтернативи. „Изберете екологични почистващи продукти, изберете устойчиви канцеларски материали и направете каквото можете, за да направите положителна промяна в цялото училище“, добавя Катрин.
 3. Намалете отпадъците
  Ефективен начин за намаляване на отпадъците в класната стая е подход, обхващащ цялото училище, както и привличането на учениците към прилагането на идеи.
  Катрин предлага: “Вместо да раздавате чисто нови учебници всяка година, използвайте ги докато вече не са годни за употреба. Замислете се какво се случва с храната, която остава. Вместо да хвърляте храната в кошчето, дарете каквото можете на местни семейства или хранителни банки.”
  Купувайте мляко в големи бутилки (не малки картонени). Ще отделяте по-малко хранителни отпадъци, по-малко пластмасови отпадъци и децата ще имат възможност да измият шишетата за многократна употреба.
 4. Намалете еднократно употребяваната пластмаса
  Намалете, използвайте повторно и рециклирайте пластмасата за еднократна употреба, чрез малки промени. От закупуване на маркери за бяла дъска за многократно пълнене до смяна на доставчик – има много начини както учениците, така и учителите да станат “зелени” с лекота.
 5.  Снабдявайте се с храна от местни доставчици
  “Къде може да бъде по-местно, близко и локално от вашата собствена детска площадка? Отглеждайте храната, която можете, и учете децата откъде идва храната им”, добавя Катрин. “Обърнете се към местните доставчици за останалата храна. Ще помогнете на местните производители, ще намалите разстоянията за доставка на храна и почти сигурно ще получите по-качествена продукция.”
 6. Разменяйте униформите
  Закупуването на униформи може да е скъпо, особено в годините на бърз растеж. Вместо да купувате нови всеки път, защо да няма магазин за размяна на униформи или разпродажба на втора ръка униформи, за да дадете нов живот на старите дрехи.
  Катрин обяснява: „Предоставете възможност за купуване на нови униформи по етичен начин. Погледнете настоящия си доставчик и решете дали има по-устойчив вариант, който бихте могли да предложите на родителите“.
 7. Ходете пеша до училище
  Ходенето до училище предлага множество предимства. От намаляване на нивата на замърсяване на въздуха, до това да ни помага да се чувстваме по-будни. Насърчавайте децата да ходят пеша до училище и им помагайте да разберат причината, поради която това е важно. Макар че това ще зависи от това къде се намира домът им, вижте дали могат да извървят част от пътя, ако могат.
 8. Направете дом за дивата природа
  “Създайте зона в училищната територия, която е биоразнообразна” – казва Катрин. “Отглеждайте растения от семена, направете езерце, направете хранилки за птици, направете хотели за насекоми. Дайте на децата възможност да забавят темпото и да опознаят природата. Когато създадете дом за диви животни или птици в училището, разгледайте района си и вижте дали (при условие, че е разрешено) има място, което вашите ученици могат да развиват.”
 9. Окуражете децата да събират отпадъци
  Събирането на отпадъци е забавна, безплатна и проста дейност, която ще има незабавни резултати. Ако искате да намалите отпадъците, които завършват в природата, насърчете местното училище да отиде на групови излети за събиране на отпадъци. Не забравяйте да обясните на децата си как безопасно да събират отпадъци и защо това е толкова важна работа.
 10. Популяризирайте екологичните си дейности
  Така училището ви ще бъде още по-привлекателно за кандидатстване и ще има по-добра репутация.

Източник:https://www.countryliving.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Христина Чавдарова
Photo credit: Freepik