Защо многократното прочитане на една книга е полезно за децата (дори това да ви побърква)

Защо многократното прочитане на една книга е полезно за децата (дори това да ви побърква)

Детето ви има любима книга, която иска да препрочита? Или по-лошо, иска вие да му я четете непрекъснато? Сигурно е, че в такъв случай вече сте запомнили всяка дума от книгата!

В началото сте харесали страхотните илюстрации и находчивия текст, но вече сте ги намразили. Може би дори искате тази книжка да изчезне завинаги. Съчувстваме ви. Препрочитането може да е влудяващо, но помислете, преди да изхвърлите въпросното четиво. Въпреки досадата от повторението, независимо дали четете на детето или то на вас, препрочитането носи много ползи на малките читатели.

 

Речников запас и разпознаване на думи

Колкото повече чете детето, толкова повече се обогатява речникът му. Когато детето чете или слуша как му четете една и съща книга повече пъти, то се запознава с повече думи и свиква с тях. Ако сте запомнили вече текста в книжката, то най-вероятно детето ви също го е направило, което е добре.

 

Структура и ритъм

Слушането на истории, прочетени на глас, помага на децата да опознаят структурата и ритъма на един текст. Езикът не се състои просто от думи, а е важно как те звучат и се свързват помежду си. Родителите могат да моделират ритъма на четене така, че да е подходящ за деца, които тъкмо започват да учат как функционира езикът.

 

Лекота на говора

Лекотата на говора характеризира способността да прочетем един текст точно, бързо и изразително. В следствие на препрочитането детето започва да чете, без да се запъва или да прекъсва, което прави четенето по-приятно за всички. Когато детето се справи добре с една книга, е по-мотивирано да премине към следващата.

 

Разбиране

Четенето с разбиране е способността да разбираме всички елементи на една история – от сюжета до развитието на характерите и символизма. Разбирането е „есенцията“ на четенето. Всеки път, когато детето чете или слуша четене на книга, то научава повече за самата история, описана в нея. Всяко разглеждане на текста или илюстрациите позволява на детето да се задълбочи в значението на историята и го подготвя за по-сложните повествования, с които ще се срещне по-нататък.

 

Увереност

Лекотата на говора и разбирането на текста водят до по-голяма увереност при четене. Деца, които могат да проследят една история, без да се запъват с думите, са по-уверени в способностите си и е по-вероятно да изпитат удоволствие от четенето.

Знанието, че препрочитането е добре за децата ви, може би няма да направи четенето за стотен път на „Лека нощ, луна“ по-лесно, но може би ще ви помогне да сте по-спокойни и търпеливи, докато го правите.

Източник: https://www.readbrightly.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мариела Комитова