Ролята на тактилните преживявания в емоционалното и социално развитие на детето

Ролята на тактилните преживявания в емоционалното и социално развитие на детето

Вече сте разбрали колко важни са сензорните преживявания на вашето дете и какво е тяхното значение за неговото развитие. В зависимост от това как то използва своите сетива по време на игра, хранене, или в училище, се определя и как това му помага да изгради своите когнитивни, социални, двигателни и много други умения.

Докато ангажирате вниманието на детето си с различни занимателни игри, трябва и да го окуражавате да вкусва, докосва, визуализира, чува различни звуци, да напипва различни повърхности, да помирисва различни аромати, да вижда различни гледки. Всички тези упражнения ще помогнат на детето да развие своята визия за света около него и да стъпи на здрава основа от емоционални, физически и когнитивни познания.

Всяко отделно усещане е важно и има влияние върху определена област от образователното и академично развитие. Тактилните преживявания са едни от най-важните.

Защо възприятията са толкова важни за развитието и обучението на моето дете?

Развитието на тези сетивни възприятия се наблюдава още в бебешка възраст. Много е важно да осигурите на детето тактилни дейности и то още от най-ранните му години.

Вече отбелязахме, че тактилните усещания и развитие са от основно значение за физическите способности, когнитивните и езиковите умения, дори социалното и емоционално развитие. Подходът също е важен и то не само от гледна точка на краткосрочно развитие в бебешките или детските години, а също така и в дългосрочен план за развитието на детето. Дългосрочните ефекти варират от учебни резултати до емоционална и социална култура на човека.

В проучване, проведено от доктор по философските науки Робърт Хатфийлд, „Подход и човешката сексуалност“, той описва как привързаността и позитивния подход се свързват с по-добро учене, възприемане на чужди езици, по-добро справяне с проблеми, по-бързо физическо възстановяване в детска и напреднала възраст.

Някои деца може да развият защита срещу активности, свързани с допир, което значи, че може да са твърде чувствителни към определени текстури, външни температури или други подобни усещания. В такива ситуации, децата често реагират с поведенчески проблеми или емоционални сривове, които могат да попречат на процеса на учене.

Развиване на тактилните усещания на детето през най-ранната му детска възраст.

Ако започнете от ранна възраст, то това само ще помогне емоционалното и социалното развитие на детето да процъфтят по време на живота му като възрастен. Един лесен начин да изпълните тази задача е като използвате предмети от домакинството, които са с различни текстура и повърхност.

Например, вземете каквито и да е малки възглавнички, одеала, килими, кърпи или постелки, които може да имате у дома. Да осигурите на детето различни усещания за допир се оказва нито сложно, нито скъпо.

Използвайте възглавнички и други предмети от домакинството, за да дадете на детето сетивни преживявания, с които то да се учи.

Така детето ще може да опознае различните повърхности и текстури. Използвайте копчета, козина, коприна, това ще им помогне и да се научат да хващат с ръчички материи и предмети, които са и различни на допир.

Ето и няколко примера:

Използвайте възглавнички с бродерии

Такива които имат по-сложни бродерии, за да може децата усещат с пръстчетата си вдлъбнатинки, издатини и всякакви неравности по повърхността.

Грапави повърхности

Такива с цветенца, рошави, с козинка по тях или други подобни материали ще им помогнат да развиват моториката си, захвата и изобщо дейността на ръцете, което е важно за бъдещето им обучение да се научат да пишат.

Също могат да определят, че захващат различни неща, например коприната е гладка, чулът е груб, памукът е мек, мрежата е неравна.

Килими, кърпи, покривки

Всички подобни предмети от домакинството биха могли да помогнат да се направят подобни упражнения за развитието на детето.

Източник:https://ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елина Чаушева

Photo credit: Freepik