5 ежедневни навика за деца, които ще направят живота ви по-лесен

5 ежедневни навика за деца, които ще направят живота ви по-лесен

Предлагам ви някои ежедневни навици, които не само ще улеснят живота ви, но и в същото време ще научат вашите деца на отговорност и самоконтрол.

Ако сте като мен, най-вероятно изпитвате същия страх, който изпитвам и аз…

Страхът, че ще отгледаме разглезени деца. Вярваме в нашите деца, виждаме техния потенциал и знаем, че са способни на страхотни неща… но трудната част идва точно тук.

“Също така, ние сме твърде наясно, че нашите избори, правила и семейни навици имат пряка връзка с това дали децата ни започват да се чувстват привилегировани.“

Нека да поговорим за това какво всъщност означава “привилегирован“.

Привилегированост е отношение, държание, парадиране или грубост, неучтивост, войнственост, прекомерно изискване на прекалено много услуги, усещане, че имате право да правите всичко, което поискате, без да се налага да работите за него или да го заслужавате, че имате право да получавате всичко, което поискате. “Ползвам се с привилегии” – предимство, преимущество, което поставя някого в по-благоприятно положение в сравнение с друг.

Окуражаващото тук е следното: когато налагаме справедливи и разумни правила и граници – и изискваме от децата ни да ги спазват – ние всъщност ги учим на отговорност и позитивни навици.

Тази статия е насочена към някои навици, които помагат да се създаде усещане за ред и спокойствие за майките, които са отчайващо претоварени.

Можете ли да се разпознаете в следните твърдения?

 • Имате усещането, че всичко което правите през деня, е да вървите след децата ви и да подреждате нещата им.
 • Чувствате, че децата ви правят доста безпорядък, но никога не желаят да ви помагат с разтребването му.
 • Децата ви очакват да направите всичко за тях и не желаят дори да се опитат да се справят сами.
 • Чувствате се повече като „жертва“ на децата си, отколкото като авторитет.

Ако се припознавате в горните твърдения, не се притеснявайте, ще обърнем внимание на тази тема съвсем скоро.

Но днес, нека започнем с няколко прости навика, които ще ви донесат необходимото спокойствие, както и ще научат децата ви на някои важни умения за живота и личностния им характер.

Ежедневни навици за деца

Началото на деня започва със спокойна сутрин

Много майки се събуждат и веднага започват ежедневните си задължения:

 • Сменят памперса
 • Нахранват бебето
 • Сервират закуска
 • Почистват кухнята
 • Залепват лепенка, когато детето се удари
 • Успокояват плачещото дете
 • Време за втора закуска (вече?)
 • Още един сменен памперс
 • Още едно хранене
 • И още, и още…

Това е #животътнамайката и не бихме го заменили за нищо на света, но ден след ден той може да стане и натоварващ. Има какво да се каже по въпроса как да получите малко усамотение за себе си сутрин, по време на което да съберете мислите си, да отидете до тоалетна сама, и да помислите за предстоящия ден.

Отговорът?

Правилото „Денят започва в еди си колко часа“

Това е един от най-добрите ежедневни навици за деца, които можете да приложите. Изберете време от деня, което отговаря на естественото време на събуждане на децата ви и създайте правило.

Никой не може да става от леглото до този определен час. Това ви позволява да се събудите малко преди това и да прекарате времето в спокойствие и тишина. Четете книга, пийте сами кафето си, или просто гледайте през прозореца, наслаждавайки се на затишието преди буря.

Забележка: Разбира се, ако през това време децата ви се нуждаят от вас, се отзовете на техните нужди.

Ето как би изглеждало правилото в действие:

 • 7:30 ч. е официалният ни час за начало на деня;
 • Всеки, който се събуди по-рано от това, просто играе в стаята си или се занимава с нещо, докато дойде време да „излезе“.
 • Ако 3-годишно ми дете се събуди в 7 часа сутринта, тогава му давам няколко книжки, които да чете спокойно в креватчето си. Бебето обикновено спи до този момент, ако се събуди по-рано, си играе с плюшените играчки. Моите 4, 6 и 7 годишни деца четат книги, играят с играчките си, а понякога се и провикват от стаите си „Време ли е да излизаме вече?”. Можете също така да си закупите от онези удобни часовници, които светват, когато стане време денят ви да започне.
 • Събуждам се много по-рано от определения час, така че имам време да вляза в ролята на “Мама звяр” преди той да е настъпил. Повечето дни се разхождам, отделям време за четене на роман или да проуча това-онова.

Какво се научават да владеят децата по този начин?

 • Самоконтрол
 • Търпение
 • Скуката като инструмент за творчество
 • Зачитане на границите

Ежедневните детски навици наистина карат деня да минава по-бързо… ето следващият.

Правила за почистване след закуска и хранене

Сервирайте закуска. Почистете след закуската. След това сервирайте втора лека закуска. Почистете след леката закуска. Сервирайте обяда. Почистете след обяда. Сервирайте още една лека закуска, сервирайте вечерята, почистете остатъка от кухнята.

ПОВТОРЕТЕ.

Веднъж, когато най-добрата ми приятелка се омъжваше, ме помоли да й дам няколко съвета за брака и семейния живот. Отговорът ми беше следният: общо взето правиш едни и същи 5 или 10 неща отново и отново, и отново, и отново, всеки Божи ден. (Все си мисля, че тя очакваше доста по-романтичен отговор.)
Оправянето на безпорядъка отнема твърде много време за една майка. От друга страна, то отнема и доста от емоционалната и умствена тежест– в зависимост от вашата личност. Бъркотията = безпорядък след безпорядък = ниско ниво на тревожност.

Решението?

Правило за почистване.

Това може да означава, че създавате определени правила за това как искате да завърши храненето. Може би искате всички да закусят на масата, след което купичките и приборите да бъдат отнесени до мивката или плота. Това е ежедневен навик за децата, който честно казано е задължителен за майките с големи семейства.

Може да въведете и правилото, че никой не може да напуска кухнята след хранене, докато всичко не е почистено и измито. В нашия дом ние правим това след вечеря. Всеки получава задача. Някой отнася мръсните чинии до плота, друг зарежда съдомиялната машина, трети измива пода, избърсва масата и т.н.

Получава се пълна хаотична лудница, но ние упорстваме с надеждата, че в крайна сметка всичко, което правим, си заслужава. Освен това, след 15 минути е напълно чисто и когато децата са по леглата, не трябва да подреждам всичко САМА.

Какво овладяват децата по този начин?

 • Принос и отговорност;
 • Усърдие при изпълнение на домакинските задължения според установения в семейството начин;
 • Търпение и самоконтрол, нужни им при отлагането на игрите докато работата не е свършена.

Правила за почистване след игра

При децата, често всичко се върти около играчките. В такъв случай, трябва да имат и дадено задължение, свързано с тях.
Това е подобно на горното правило, но се отнася до играчките и игрите.

Тук няма нищо мистериозно.

Няма тайна съставка, фраза или дума, която да го улесни. Няма какво толкова да направите, за да накарате децата си да се вълнуват от подреждането, освен ако не са чистници по рождение.
Просто трябва да ги накарате да го направят.
Макар да има безброй начини за това, изберете този, който би сработил най-добре във вашия дом.
Не преминавайте към следващата дейност, докато не приключите с първата.
Позволете 2 бъркотии, но не 3, преди да са почистили останалите (отпечатайте и дръжте това правило залепено на видно място)
Въведете определено време за почистване (преди лягане, например)
Задавайте таймера на 10 или 15 минути всеки ден и карайте всеки да допринася към почистването.
Няма значение как ще накарате децата си да почистят след себе си, но и няма да го направят ако просто очаквате сами да се сетят за това. Всъщност, след като го направят, ще се чувстват добре от свършената работа, дори и да са се оплаквали преди това.

Какво овладяват децата по този начин?

 • Умения за подреждане
 • Организационни умения
 • Наличието на задължения, освен игрите и забавленията
 • Сътрудничество

Ключът е да направите това възможно най-лесно. Осигурете големи кошове за играчки. Не микроменажирайте децата. Те могат бързо да обиколят стаите си и да приберат играчките. Ако е играчка с много парчета, могат да я върнат обратно в кутията й или в друга кутия, която сте избрали.

Освен ако ВИЕ ИСКАТЕ до почистите или децата ви са твърде прецизни, не ги карайте да подреждат по цветове, защото в крайна сметка ще трябва да правите всичко сами. Познавате децата си, ако все пак желаят да подредят играчките си по определен цветови начин, позволете им!

Ако не, продължете натам със задачите.

Време за почивка (скоро ще стане любима част от ежедневието на децата ви)

За интровертните жени, майките, които са си останали вкъщи и са на ръба на „прегаряне“ (burnout), дори тези, които лесно се претоварват .. за всички тях времето за почивка е от ключово значение. Това е ежедневен навик, който децата ви трябва да научат заради ВАС.

И заради тях самите също.
Но дори и да беше САМО заради вас, пак щеше да е добре.
Ако сте по цял ден вкъщи с децата си, добре е да ги слагате да спят или да си почиват по едно и също време. Тогава можете да си осигурите поне няколко часа почивка, тишина и спокойствие, или дори време за себе си. След цяла сутрин с моите 5 деца (на 7 години и по-малки), имам нужда от тишина. Трябва да я имам.

Ключови неща за времето за почивка:

 • Поставете на по-големите ви деца ясни граници. Те могат да играят тихо в стаите си, да четат книги или да отидат на определено място, но нямат право да бъдат шумни или да излизат навън от мястото, където сте им казали да стоят.
 • Слагайте бебетата и малките деца да спят по едно и също време на денонощието всеки ден. Това означава, че те ще трябва да се научат да заспиват сами. Ще можете да се справите с това. Този навик ще направи живота ви много по-лесен в много аспекти.
 • Задайте реалистичен интервал от време за дрямка/спане. Може да е час, два, но се придържайте към такъв, с който децата ви могат да се справят.
 • Не забравяйте, че децата ви най-вероятно ще имат възражения в началото, но с течение на времето ще свикнат, дори ще харесат тази си рутина. Време, в което не трябва да споделят неща с братчетата и сестричките си, време, в което никой не се бърка в решенията им, без никаква борба за надмощие от когото и да било. Време, в което те са господари на собствения си свят.
 • Ако не всяко дете има своя собствена стая, ги сложете в произволни стаи от къщата, без значение кои. Когато е възможно, не ги слагайте да си почиват заедно. Едва ли нещата ще завършат спокойно за тях и за Вас.

Ако работите през деня и имате нужда от 15 минути спокойствие, когато се приберете вкъщи, тогава си починете. Не използвайте това време, ако нямате нужда от него, но го приложете като начин да дадете нужното на всички презареждане.

Навици при повторна нужда от налагане на правилата

Децата доста често подивяват. Това е добре, тъй като показва, че имат живот, имат енергия, искат да изживеят забавните неща в живота.
Имат време и място да бъдат шумни и диви и често се стига до моментът, в който трябва да ги успокоите. Ако започвате да се чувствате неспособни да го направете, не е зле да имате някои трикове под ръка. Ако можете да се намесите, преди положението да стане твърде шумно и лудо, ще бъдете една крачка напред.
Накрая, ако успеете да включите някои от посочените долу идеи в обичайните ежедневни навици на децата си по времето, когато децата пощуряват, ще бъдете 10 стъпки напред.

Съвети при повторна нужда от налагане на правилата

 • Всички сядат с книга в ръка. Обикновено молим децата си да вземат книга и да изберат място, на което да четат или просто да разглеждат картинки без да издават звуци. Това изисква известно „шъшкане“, но като цяло разбират защо се прави.
 • Време навън. Ако са шумни, диви и пълни с енергия, оставете ги да потичат свободно и да играят. Дори ако трябва да го слушате известно време, шумът отвън никога не е толкова силен, колкото крещенето вътре.
 • Четете на глас заедно. Четенето на глас може има успокояващо действие. Децата ви ще се успокоят, за да чуят историята, а вие ще се насладите на факта, че не тичат наоколо. Колкото по-дълго можете да го правите, толкова повече ще продължи спокойствието.
 • Дайте им минута да се налудуват, след което ги помолете да спрат. „Уау, доста сте шумни. Наистина трябва да изкарате всичко навън. Ще настроя таймера за една минута и искам да крещите колкото глас имате, да вдигате врява и да тропате възможно най-силно. След това спирате и пазите тишина.”
 • Време насаме. Дори децата ни се зареждат когато прекарват време сами. Ако не могат да издържат дълго време заобиколени от много хора без да се суетят или да крещят, оставете ги да отидат в стаята си с любима играчка и ги оставете да си починат.

Правилото „Това преди това“

Е… ако все още се чудите как да наложите някои навици, искам да ви дам един последен съвет.

Правете скучните неща преди забавните неща.

 • Свършете домакинската работа преди да гледате телевизия.
 • Почистете преди да излезете навън.
 • Свършете всичко преди да седнете пред телевизора.
 • Организирайте деня си по начин, в който за всяка част от ежедневието си има определено време. Оставете най-забавните неща след всичко останало.

Това означава, че организирате ежедневието си покрай малките деца и децата в предучилищна възраст така, че те да правят забавните неща, след като са свършили с по-трудните задължения. „Първо работете, после играйте“. Ако се затруднявате с това откъде да започнете, изберете един от ежедневните навици или ежедневни действия на вашето дете и го накарайте да го направи непосредствено пред друго забавно занимание, което харесва.

Това ще бъде най-бързият ви път към успеха.
Ще се справиш, мамо…

Ако се чувствате разбита и като роб на малките човечета, които сте родили, и просто искате малко спокойствие и подкрепа… можете да ги имате.

Децата ще правят това, на което са били научени (от нас).

Ако по невнимание сте ги научили да не правят нищо за себе си, тогава можете и съвсем преднамерено и целенасочено да ги научите и да помагат. За да уважат нуждата ви от малко тишина.

Вие ще бъдете по-щастливи.

Те ще се чувстват по-отговорни и следователно по-щастливи.

Всичко в домът ще върви по-плавно.

Победа.

Искате ли да помогнете на детето си да придобие навици?

Ако искате да научите детето си на някои неща чрез картинки, които да му помогнат да научи собствените си задължения и навици без то да се дърпа… разпечатан лист или отделни карти със задължения могат да помогнат.

Отпечатайте задачите върху хартия или картон, ламинирайте ги с ламинатор и започнете да ги използвате, така че децата ви да могат да учат от тях.

Различни визуални подходи за организиране на ежедневието могат да се използват за научаване на:

 • Сутрешните навици
 • Навиците преди лягане
 • Навиците при хранене
 • Навиците при извършване на задълженията
 • Навиците при игра
 • Подготовка за училище

Още полезна информация за вас

Безплатни визуални помощници за организиране на детското ежедневие, разработени от екипът на Център за детско развитие “Малки чудеса” можете да намерите тук.

Визуалните графици и помощници са изключително полезни както за децата със затруднения, така и за тези, които често определяме като разсеяни и замечтани. Те им помагат да видят в подреден и графичен вид важните неща, а изображенията са изключително интуитивни за децата, които все още не са преминали образователния етап или пък имат дислексия и се затрудняват с четенето.

Източник: https://amotherfarfromhome.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Маргарита Гюрова

Photo credit: Freepik