Как да се справим с тревожността от раздяла при децата

Как да се справим с тревожността от раздяла при децата

Първият учебен ден е страшен за родителите на децата, страдащи от тревожността от раздяла. Това, което би трябвало да е просто изпращане на училище, може да се превърне в голямо изпитание за тези родители. Разбира се, нормално е децата да не искат да се разделят, за да изучават сами новата среда. Така че родителите, които се борят с тревожността от раздяла при децата си трябва да знаят, че това не е нещо сериозно, за което да се притесняват. Това е просто следваща стъпка в растежа и процеса на развитие.

Все пак има няколко неща, които родителите могат да направят, за да помогнат на своите деца да се справят с тази тревожност. В тази статия ние разглеждаме какво всъщност представлява безпокойството от раздялата, за да могат родителите да разберат по-ясно проблема. Също така ще наблегнем на няколко неща, които могат да направят, за да облекчат тази тревожност в детето си, когато тръгне на училище, на градина или на забавачка. Така родителите могат да бъдат сигурни, че децата им са насърчавани да растат по здравословен начин. Освен това, така процесът по оставянето на децата в учебната им среда става по-малко стресов за цялото семейство.

Какво представлява тревожността от изоставянето при децата?

Всъщност децата изпитват тази тревожност като резултат от раздялата със своите родители или настойници. Очевидно това е, защото техния настойник е човекът, когото те чувстват най-близък и на когото имат най-голямо доверие. Така че, когато детето се отдели от този човек или хора, то започва да се чувства притеснено, уплашено и дори може да изпадне в истерия. В много случаи тревожността от раздяла се стимулира от ситуации като заминаването на родителите на работа или оставянето на детето в занималнята.

Кога се получава безпокойство от раздялата?

Това може да се случи по всяко време. Вашето дете може да демонстрира различни поведения заради това безпокойство. Или пък може да развие такъв проблем, когато започне да посещава образователна среда. В крайна сметка някои деца може никога да не изпитат тази тревожност. От друга страна има такива, които продължават да я изживяват, докато завършат детска градина. Без значение от случая, важно е да знаете, че безпокойството от раздялата може да се появи по всяко време на ранното детство.

Съвети към родителите как да се справят с тревожността от раздяла при децата

За щастие, родителите с такива деца могат да направят някои неща, за да коригират поведението им и да накарат децата си да се чувстват по-спокойно с тази раздяла.

Нещата, които могат да помогнат, включват:

  • Тревожността от раздялата при децата често е предизвикана от голяма житейска промяна, като например посещаване на детска градина или училище за първи път. В този случай трябва да се справите със ситуацията преди тя да е започнала, като подготвяте детето си за първите му дни там. Например, заведете го да се срещне със своите учители, да разгледа класната стая, да разбере какво ще прави всеки ден. След това поговорете с него за това какво да очаква в новата си учебна среда. По този начин то няма да се чувства така неподготвено за тази голяма нова промяна.
  • Дръжте на обещанията си или просто не правете такива. Когато родителите кажат на детето си, че ще се върнат в определено време и не удържат на думата си, това може да засили още повече безпокойството от раздялата. Така че, ако дадете обещание да се върнете, направете всичко, за да го спазите, така че да сте там, когато детето ви чака.
  • Създайте си някакъв ритуал за сбогуване, към който да се придържате всеки ден. Това трябва да е нещо бързо и просто, така че детето ви да разбира, че е време да се разделите, но да не предизвиква изблик на негативни емоции, защото процесът на сбогуване е бърз. Например тайно ръкуване за довиждане или рецитиране на кратко стихче, преди да се сбогувате всяка сутрин.
  • Придържайте се към този обичай. Децата се справят най-добре при установени ежедневни навици. Те лесно привикват към тях. Така че, ако го занемарите, децата могат да са по-склонни да изпаднат в безпокойство от раздялата.

Източник: www.ivyprep.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Иванова
Photo credit: Freepik