Необходимо ли е да имате овлажнител за въздух в стаята на бебето ?

Необходимо ли е да имате овлажнител за въздух в стаята на бебето ?

Овлажнителят за въздух може да облекчи сухата кожа и запушения нос на бебето, но също така е важно да се приложат и някои мерки за безопасност. Ето какво трябва да знаете за поставянето на овлажнител за въздух в детската стая:

Ако имате малко бебе, вероятно знаете, че настъпването на зимния сезон почти винаги води до изсушаване на кожата, вируси и запушване на назалните пътища. Поставен безопасно в стаята на бебето, овлажнителят може действително да изиграе важна роля в успокояването на симптомите.

Но колко безопасни са овлажнителите за вашето бебе? Има ли някакви мерки, на които можете да обърнете внимание, като например: на какво разстояние от бебето да поставите уреда и на каква функция или настройка да го поддържате? Разумно би било да сте стъпка напред за всякакви потенциални проблеми, така че продължете нататък с четенето за това какво е необходимо да знаете за овлажнителлите в детската стая.

Как овлажнителите за въздух могат да помогнат на бебетата?

Овлажнителите работят на принципа на преобразуването на водата в пара, която излиза като струя през специален отвор. По този начин количеството влажност във въздуха се увеличава, а когато овлажнения въздух се вдишва през устата или носа, сухотата в дихателните пътища се понижава. В последствие дишането на бебето се улеснява и то спи много по-добре (а това е винаги е повод за радост!). Овлажнителите могат да предотвратят и изсушаване на кожата, както и появата на екзема. А някои бебета дори харесват белия шум, идващ от овлажнителя.

Как е добре да се използва овлажнителя в детската стая?

Ако обмисляте да сложите овлажнител в стаята на бебето първата стъпка е да проверите ръководството за употреба. При всички овлажнители има и малки разлики, затова е най-добре да се подготвите и да научите първо как работи вашият. И въпреки че шанса за запалване или пожар да е по-минимален при овлажнителите с хладна пара, спрямо тези с топла, се препоръчва повишено внимание, винаги, когато вода и електрически кабели са поставени в непосредствена близост.

На второ място, поговорете с педиатъра на бебето относно ползването на овлажнител. Той може да ви потвърди, че сте направили добър избор или пък да ви предложи алтернативи, които да облекчат симптомите на детето. Като цяло овлажнителя е безопасен и ефективен начин да помогнете на детето ви да спи и диша по-добре, особено през зимата, когато тези лепкави и неприятни неща в носа се появят.

Овлажнител за въздух и съвети за безопасността на бебетата

Има много какво още да се научи, ако сте решили да използвате овлажнител. А в случай, че ръководството за употреба на вашия уред не ви е било от особена полза, добавяме и някои съвети за безопасност, които може да имате предвид.

Предотвратяване растежа на плесен и мухъл

Поради това, че са непрекъснато мокри, овлажнителите се считат за потенциални източници на плесен, която може да се появи в самия уред и след това да бъде изпусната и във въздуха. Препоръчва се поддръжка на уреда и внимателното почистване на всички части, за да се избегне появата на плесен, мухъл и минерални остатъци. Също така се препоръчва и ползване дестилирана вода спрямо чешмяна. Водата от чешмата може да съдържа повече минерали, които да се отложат или натрупат по стените на овлажнителя и така да допринесат за размножаването на бактерии и растеж на плесени.

Елиминиране на опасността от попарване

Има два типа овлажнители, от които можете да избирате: тези с хладна пара са по-предпочитани спрямо тези с топла, особено когато ще се използват за малки деца. Американската Академия по Педиатрия (ААР) също препоръчва използването на овлажнителите с хладна пара за бебетата.

Предпазване от прекалено овлажняване

Влажния въздух е нещо добро, но пък прекалено влажната среда не е това, към което се стремим. Тези условия могат бързо да доведат до растеж на нежеланите мухъл и плесен и дори могат да повредят дървени подове или мебели.

Помислете още веднъж преди да ползвате ненужни добавки в овлажнителя

Вероятно е изкушаващо в овлажнителя да се използват есенции и добавки с аромат на ментол например, най-вече с очакването, че това ще спомогне за отпускането на дихателни пътища. Всъщност е малко вероятно те да имат допълнителна полза.

На какво разстояние от бебето е добре да се постави овлажнителя?

Най-подходящото място за поставяне на изпарителя е това, което ще е на достатъчно голямо разстояние. Важно е детето или леглото му да не са в директен досег с парата, а на поне около 180 см. Задължително е кабела на уреда да е прибран по безопасен начин, така че детето да не може да го хваща, дърпа или събаря. И за да се избегнат подобни потенциални опасности е добре да го поставите на скрин или шкаф, по-далеч от бебето и да вмъкнете кабела зад мебелите.

Докато се използва правилно, според инструкциите за безопасност и препоръките на вашия педиатър, овлажнителя може да бъде от помощ в справянето със запушения нос през зимния сезон. Понякога малко влажност във въздуха е всичко, от което бебета имат нужда, за да се унесат и спят комфортно.

Източник: www.parents.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Теодора Колева
Photo credit: Freepik