Как се сприятеляват децата и как задържат приятелствата

Как се сприятеляват децата и как задържат приятелствата

Да имаш най-добър приятел, да се сприятеляваш с други деца и да ходиш на рождени дни е нещо обичайно за децата. Американската педиатрична академия твърди, че „сприятеляването е една от най-важните мисии на средния етап на детството – социално умение, което ще остане през целия живот.“

Приятелствата помагат на децата да се развият емоционално и морално, да развият социалните си умения. Не само, че децата учат как да комуникират с другите, но здравословните връзки им помагат да се научат да контролират емоциите си и да изразяват чувствата си конструктивно. Обаче, някои деца се затрудняват в социалното общуване и изпитват трудности да се сприятеляват и да задържат приятелства.

Ако детето ви не изглежда да има приятели и рядко (или никога) не го канят да играе с други деца, това може да бъде стресиращо и за двама ви. Особено с отминаването на пандемията от COVID-19, много деца може да имат нужда от допълнителна подкрепа, за да направят отново връзка със своите връстници. Има много начини, с които може да им помогнете да “управляват” своя социален свят и да изградят качествени приятелства.

Защо приятелствата са важни?

Сприятеляването е важна част от порастването, важна част от социалното и емоционално развитие на детето. Приятелствата помагат на децата да изградят самочувствие и увереност. Позитивните приятелства също така може да предоставят защитна бариера срещу тормоза.

Има проучвания, които индикират, че качествените приятелства може да помогнат за отблъскването на насилниците, а в случаите, в които има тормоз, може да помогне на децата да се справят по-лесно. Здравословните приятелства също така учат децата на важни житейски умения, като например това как да си сътрудничат с другите.

Децата със стабилни приятелства научават как да разрешават конфликтите и да изградят социална компетентност.

Здравословните приятелства, също така, могат да бъдат мотивиращи за децата, изграждайки чувство за принадлежност и идентичност. В тези ситуации “натискът” от връстниците се превръща в нещо позитивно, особено ако децата се насърчават едно друго да изградят интерес към доброволчеството и социалната справедливост.

Нещо повече – приятелствата са важни на почти всяка възраст. Дори пеленачетата изглежда, че си играят с други и имат приятели, въпреки че груповата игра не се развива напълно до три годишна възраст. Затова, никога не е прекалено рано да помогнете на вашето дете да развие умения за сприятеляване.

Ако не сте сигурни дали детето ви има приятели, говорете с неговите учители, за да разберете как взаимодейства с другите деца в училище. Също така, може да питате вашето дете за неговите приятелства, за да придобиете по-добра представа за това колко добре се справя със сприятеляването.

Ако детето се чувства комфортно с броя на приятелите, които има, избягвайте да превръщате въпроса за сприятеляването в по-голям проблем, отколкото е редно да бъде. Запомнете, че някои деца имат много приятели, а за други е достатъчно да имат няколко, но добри.

Как да помогнете на децата да се сприятеляват?

Въпреки че, приятелството е важна част от живота, не всички деца са надарени със способността да се сприятеляват и това е нормално. Сприятеляването, както и задържането на приятели, е умение, което може да се научи. След месеци на ограничения заради пандемията, много деца са загубили практика. С малко усилия, смелост и търпение, вашето дете ще има един или двама приятели, с които да прекарва време заедно.

Започнете като разберете как се чувства вашето дето по отношение на социализирането. Реалността на живота по време на пандемия може да е накарало вашето дете да се отдалечи от приятелите, които е имало. То може да се чувства самотно, изолирано и несигурно как да протегне ръка. Веднъж щом сте идентифицирали как се чувства детето ви – дали е спокойно или се чувства “забило” – можете да изработите план, чрез който да развие социалните си умения, нужни за изграждането на здравословни приятелства – умения, върху които можете да работите заедно.

Изградете умения за разговор

От редуването при говорене до задаване на въпроси на другите, ученето как да завърже и поддържа разговор с останалите е умения, което вашето дете може да се наложи да усъвършенства. Докато се научи по естествен начин да тълкува сигналите на другите при разговор, може да ги „въоръжите“ с въпроси, които те могат да задават като „Как се забавляваш?“ или „Имаш ли домашни любимци?“.

Също така, може да използвате телевизионните предавания, за да онагледите как хората говорят приятелски помежду си. Отбележете неща като езика на тялото, тона на гласа и паузите в разговора – всички тези неща са важни сигнали по време на разговор. Разговори със смяна на ролите може да им помогнат да постигнат нужната практика.

Работете върху изслушването

Част от това да си добър приятел, значи да имаш стабилни социални умения и да знаеш как да покажеш интерес към друг човек. Поради това, може да искате да поработите върху умението на вашето дете да изслушва и съчувства на другите.

Показването на състрадание и грижа за другите по здравословен начин, може да отвори вратата към приятелството. Това умение е особено важно след стреса на пандемията. Научете вашето дете да идентифицира различни начини, по които да покаже състрадание към другите деца на тяхната възраст.

Говорете с детето ви относно разпознаването на това,че някой минава през трудности. Научете ги как да правят добрини. Например, вашето дете може да направи бисквити за някое дете, чиито домашен любимец е болен или пък да напише картичка на някой, който е загубил близък. Отделянето на време, за да покажеш на някого, че те е грижа, е страхотен начин да покажеш емпатия към потенциален нов приятел.

Потърсете възможности за среща с връстници

Ако детето ви няма приятели, то може да не е имало достатъчно шансове да се сприятелява. Захващането с множество дейности заедно с деца на тяхната възраст, които се интересуват от същите неща, може да е чудесен начин за намирането на приятели. Може да е от полза да предоставите на вашето дете допълнителни възможности да срещне деца, с които би се свързало.

Потърсете възможности да въвлечете вашето дете в училищни или извънучилищни занимания. Разбира се, бъдете чувствителни към енергичността на вашето дете, както и на техния характер. Не бихте искали да претоварите графика на интровертните деца, които имат нужда да са сами, за да презаредят.

Къде да намерите възможности за приятелства?

Независимо от това какви дейности харесва вашето дете, обезателно ще се намерят такива, при които ще може да намерят приятели. Започнете, като им помогнете да идентифицират това, което намират за интересно или забавно.

Когато децата са ангажирани в групи или дейности, които са вълнуващи или интересни за тях, това намалява напрежението да се срещат и говорят с други хора. Не само че правят нещо, което им е приятно, но и са заобиколени от други хора, които се чувстват по същия начин и много често разговорите може да бъдат за това какво правят или усещат.

Също така, трябва да насърчавате вашите деца да търсят приятелства с хора, които са различни от тях. Има толкова много, което те може да научат от хора, с които очакват, че нямат толкова общо.

Ако детето ви се затруднява да измисли идея за това какво харесва или не, вие можете да направите няколко предложения, за да разберете дали някое може да ги заинтригува. Може да опитате:

 • Индивидуални спортове като тенис, бойни изкуства, плуване или клуб по бягане;
 • Неконкурентни дейности като музика, уроци по изкуство, клас по роботика;
 • Други клубове, включително организация на скаутите, планинарство, доброволчески инициативи;
 • Време за истории или литературен клуб в местната библиотеката, читалище или книжарницата;
 • Паркът, басейнът, детската площадка, площадката с батута или друго общо място за игра;
 • Възможности за доброволческа дейност като местна обществена кухня или групово почистване, където може да работят заедно с други деца;
 • Младежки спортове и класове, включително отборни спортове като футбол, бейзбол, баскетбол и волейбол.

Ако се притеснявате, че детето ви ще бъде стресирано при среща с нови хора, донесете нещо за разчупване на леда като играчка, домашен любимец или нещо за хапване, така че да насърчите другите деца да се приближат към вашето дете. Това е особено полезно, ако детето ви не е естествено общително.

Сприятеляване след пандемия

Да помогнете на вашето дете да открие приятели, след като е било отделено дълго време по време на пандемия, може да изглежда непреодолимо, но с малко креативност, може да го направите.

За да помогнете на децата да останат свързани, спазвайки протоколите на институциите по здравеопазване, опитайте тези опции:

 • Да се присъедини към училищни занимания и учебни групи, за да може да се свържат отново със своите съученици. Дейности навън като футбола и бейзбол също предоставят естествен и безопасен начин вашите деца да срещнат нови приятели, които споделят техните интереси.
 • Игра на училищната площадка. Това е естествено място за началните ученици да взаимодействат и да формират приятелства.
 • Съвместна игра на онлайн игри. Независимо дали вашето дете използва игрална конзола или организира игра чрез Zoom, съвместната игра на игри онлайн позволява на децата да комуникират, да си сътрудничат и да решават проблеми. Тези приятелства за виртуални игри предоставят естествена начална стъпка към срещи на живо.
 • Свържете се с деца, които вашето дете вече познава. Направете планове за срещи за каране на колело или скутери или за творене на изкуства или занаяти. Кино вечери, търсене на съкровище, литературни клубове и разходки са други опции. Наличието на конкретна дейност, която да извършват, може да помогне на децата като има даде нещо, за което да говорят, така че да се улесни подновяването на приятелствата им.
 • Организирайте време за срещи, което да отговаря на здравните изисквания на вашата общност. Децата, по-големи от две годинки, трябва да носят маска вътре и да спазват насоките за социална дистанция.

Уверете детето си, че е нормално да се чувства малко неловко, когато се завръща към общуването. Погрижете се да знае, че не е само в това и има още много други деца, които търсят приятели или искат да се свържат отново със старите.

Ако детето ви се чувства притеснено за срещи с другите на живо, уверете го, че може да носи маска колкото пожелае. Предлагане на дейност навън с познат приятел за първото излизане на детето ви, също може да му помогне да се успокои.

Когато сприятеляването е трудно

Ако детето ви продължава да се затруднява със сприятеляването, опитайте да наблюдавате какво става, когато детето взаимодейства с другите деца. Дали вашето дете се държи прекалено началнически, прекалено много се вкопчва, прекалено агресивно е, отдалечено, докачливо или твърде срамежливо, за да изгради приятелства?

Изглежда ли, че вашето дете дразни другите деца? Колкото и да е трудно да се признае този факт, вие можете да му помогнете да разбере защо някой може да е притеснен от това и как да опита различни начини за взаимодействие другия път, когато са заедно. Разбира се, уверете се, че няма да засрамите детето си или няма да го накарате да се чувства зле. Просто обяснете, че може да иска да намери други начини да се свърже с този приятел.

Един начин, по който може да се постигне това е чрез ролева игра за предстояща среща. Престорете се, че сте приятелче, което е дошло да играе с детето ви. Практикуването на това как да взаимодейства с различните приятели може да помогне на детето да научи по-подходящи начини за поведение около други деца.

Не искате детето ви да стане “нагаждач” само за да има приятели. Все така трябва да е естествено.

Децата, които продължават да имат проблеми със сприятеляването може да имат медицинско състояние, което засяга социалните им връзки. Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), аутизъм, тревожност и селективен мутизъм (който се появява, когато децата не говорят с хора в конкретни ситуации) могат да допринесат за затруднения в социализирането.

Затрудненията при сприятеляване също така може да са знак за депресия, затруднение при обучението, стрес или дори тормоз. Неспособността да се сприятелява и да поддържа приятелствата може да е важен сигнал, че вашето дете има нужда от помощ от специалист.

Вашият педиатър, детски психолог или педагогически съветник могат да са добри ресурси, когато детето ви продължи да има проблеми със сприятеляването. Също так,а може да повдигнете тези въпроси при годишните прегледи с личния лекар.

Други съображения

Бъдете реалисти относно очакванията си за приятелствата на детето ви. Ако детето ви е срамежливо и тихо, да е щастливо само с един или двама добри приятели може да е напълно нормално за него. То може да не иска или да няма нужда от цяла група приятели.

Децата със специални потребности може да се чувстват застрашени от другите деца или може да не се чувстват комфортно да се свържат с тях. Ако това е случаят във вашето семейство, помогнете на детето да срещне нови хора и да се сприятели като задавате малки цели. Например, искайте от тях да поздравят поне един нов човек всеки ден. Много често, тази малка стъпка е достатъчна, за да се започне разговор с друг ученик.

Надарените деца също често имат проблеми да се сприятеляват и може да предпочитат да бъдат около възрастни вместо деца на тяхната възраст. Тези предпочитания може да са знак, че детето ви има проблем със сприятеляването. Работете с детето, за да му помогнете да се свърже с връстници с подобно мислене. В зависимост от интересите му, клубове за книги, математика, науки, шах и роботика може да са добри опции.

Избягвайте да насилвате срамежливите деца да се сприятеляват или да ги притискате да участват в социални ситуации, ако това им носи прекалено много тревожност или ако те не са готови. Бъдете търпеливи и използвайте готовността на вашето дете и нивото му на заинтересованост като насока.

Детските приятелства са пълни с възходи и падения, прекъсване и подновяване. Ако детето ви преминава през спад на приятелствата, опитайте да не се притеснявате прекалено много. Запомнете, че сприятеляването и това да си добър приятел са умения, които трябва да се научат. Затова се фокусирайте върху това да помогнете на детето ви да изгради и практикува тези умения. В крайна сметка, всичко ще си дойде на мястото.

Уверете се, че поддържате комуникацията активна. Говоренето за това да си добър приятел е също толкова важно, колкото и ученето как да се сприятеляваш. Наличието на това умение може да им спести много разбити сърца и да им помогне да намерят правилните приятели за тях.

Източник: verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Павлин Миланов
Photo credit: Freepik