Проучване изяснява как и защо бебетата умират от синдром на внезапна детска смърт

Проучване изяснява как и защо бебетата умират от синдром на внезапна детска смърт

Синдромът на внезапна детска смърт (СВДС) е внезапно настъпила смърт, най-често по време на сън, при бебета под 1-годишна възраст.

Според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, около 3 600 пеленачета са починали внезапно и неочаквано само през 2017 г., като при 1 400 от тях се вярва, че причината е СВДС.

При тези бебета смъртта е настъпила внезапно, без точно определена причина в здравословното им състояние или в заобикалящата ги среда, следователно е била поставена тази диагноза. Въпреки че СВДС се нарежда на трето място сред основните причини за смърт при най-малките деца, след вродените малформации и недоносеност, експертите все още не знаят защо и как убива бебетата. Новото проучване хвърля светлина върху тези въпроси.

Проучването разглежда причината на СВДС

Според световноизвестната клиника “Мейо”, една от познатите ни теории за това защо бебетата умират от СВДС посочва, че те може би имат нарушение на структура в частта от мозъка, която контролира събуждането и дишането. Тоест, докато детето спи, то спира да диша и този дефект го възпрепятства да се събуди.

В новото проучване, изследователи от детската болница “Уестмийд” в Сидни, потвърждават тази теория. В тяхното изследване, озаглавено„Бутирилхолинестеразата е потенциален биомаркер за Синдром на внезапна детска смърт“и публикувано в eBioMedicine, те посочват, че действието на ензима бутирилхолинестераза (BChE),може да е свързано със СВДС.

Екипът е анализирал сухи кръвни проби от бебета, които са загинали в следствие на СВДС и други неизяснени причини, както и кръвни проби от здрави бебета.

Изследванията разкриват, че BChE е със значително по-ниски нива при бебетата, починали от СВДС, отколкото при бебетата, починали поради други причини и здравите бебета, съобщава “Biospace”. Ензимът има важна функция за събуждането на мозъка, което потвърждава теорията защо СВДС обикновено се случва по време на сън.

Д-р Кармел Харингтън, която е провела изследването, също е майка на бебе, което е починало от СВДС преди 29 години. Оттогава тя се отдава на мисията да открие причината за този мистериозен медицински феномен. Според нея новото откритие е от особена важност за родителите, които са загубили дете от СДВС.

“Тези семейства ще могат да живеят със съзнанието, че вината не е тяхна”, изтъква тя.

Учените твърдят, че това разкритие може би ще даде възможност за идентифициране на риска от СВДС при бебетата и отваря врати за бъдещи изследвания на начини за възпрепятстване на синдрома. Ако се знае причината за СВДС, може да се работи в посока на разработване на скрининг тестове за новородените, които да идентифицират повишения риск.

Рискови фактори на СВДС

СВДС може да засегне всяко пеленаче и засега няма интервенция, която да го предотвратява. Учени идентифицират няколко фактора, които увеличават риска от СВДС при бебета.

Клиника “Мейо” посочва в уеб страницата си, че тези фактори включват пол, възраст, раса, семейна обремененост, пасивно пушене и преждевременно раждане с ниско тегло на плода.

Също така, медицинският уебсайт идентифицира някои рискови влияния на майката през бременността, които водят до СВДС. Майки, които са под 20-годишна възраст, пушат цигари, употребяват алкохол и наркотици и са имали недостатъчни пренатални грижи, могат да увеличат риска от СВДС за бебето си.

Източник: www.sciencetimes.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Габриела Крумова


Предотвратяване на СВДС

Макар да няма напълно ефективни превантивни мерки срещу СВДС, се посочват и няколко препоръки, които могат да помогнат за предотвратяването на внезапна и неочаквана смърт при бебетата. Някои от тях са:

  • Поставяйте бебето да спи по гръб.

  • Не покривайте главата на бебето.

  • Използвайте твърд матрак в добро състояние и се уверете, че креватчето отговаря на всички препоръки за безопасност.

  • Не оставяйте около бебето меки играчки, завивки, възглавници и т.н., които биха могли да попаднат на лицето му и да го задушат.

  • Не оставяйте бебето да спи върху пухкави, меки повърхности, които може да блокират дихателните пътища.

  • Уверете се, че температурата е комфортна за бебето и не му е твърде горещо.

  • Не допускайта тютюнопушене в помещението, в което се намира бебето.

  • Не допускайте бебето да спи в близост до възрастен, който пуши.

  • Кърмете бебето си.

  • Внимавайте при използването на слингове и носилки.

Допълнителни бележки

Преувеличенията в масовите медии са подвеждащи

Напоследък излязоха много публикации със сензационни заглавия по темата, оставяйки усещането, че внезапната детска смърт ще остане в миналото. Преди всичко, отговорността за гръмките и подвеждащи заглавия е на липсата на отговорност в медиите. Популярните уебсайтове не изглежда да са особено загрижени да направят разграничение между корелация и причинно-следствена връзка, вместо това твърдят убедено, че изследването окончателно е установило причината за внезапната детска смърт.

Някои отидоха и по-далеч като обявиха, че изследването предвещава пробив в превенцията и да елиминира изцяло СВДС. Въпреки че след това някои издания ревизираха заглавията си, в резултат на реакцията на медицинската и научна общност, новината вече беше привлякла достатъчно вниманието на обществеността.

Опасностите на дезинформацията

Изследването на д-р Харингтън разбира се има своето значение. Всяка следваща стъпка по пътя на по-задълбоченото разбиране какво стои в основата на внезапната детска смърт е похвално постижение и с право предлага така необходимата утеха на скърбящите родители, много от които страдат от чувство за вина заради преживяната загуба или изпитват непреодолим страх за бъдещите си деца.

Но да се надценяват откритията в това изследване може да бъде опасно. Синдромът на внезапната детска смърт може да бъде свързан с всяка смърт на новородено, за която не е намерено обяснение в нито една друга известна диагноза. Така че дори изследователите да открият причината за СВДС, това почти сигурно няма да бъде единствената причина за СВДС, нито за детската смърт като цяло.

Този нюанс някак се изгуби в масовата медийна вълна от гръмки заглавия, оставяйки впечатлението у мнозина, че причините за СВДС се коренят единствено в биологията. Такъв категоричен възглед би означавал, че настоящите препоръки за безопасен сън нямат отношение към причините за детската смърт и съответно могат да бъдат пренебрегнати, което е опасно послание. Много публикации в масовите медии носеха именно подобно послание.

Поглед в бъдещето

Надеждата на всички е, че изследователи като д-р Харингтън в действителност един ден ще направят пробив и СВДС ще остане в миналото. Но дотогава остава да се надяваме, че медиите ще подхождат по-отговорно в споделянето на новини от научния свят, давайки приоритет на достоверността и фактите, вместо на гръмките заглавия.