Лошото качество на въздуха, свързано с когнитивни нарушения при малките деца

Лошото качество на въздуха, свързано с когнитивни нарушения при малките деца

Мръсният въздух може да е свързан с проблеми в когнитивните функции при бебета и малки деца, твърди проучване от университета в Източна Англия.

Изследване предполага за наличието на връзка между замърсения въздух в Индия и проблеми, свързани с когнитивните способности при деца под две годишна възраст.

Ако проблемът се неглижира и не се вземат мерки, това негативно въздействие може да окаже влияние върху дългосрочното развитие на децата.

Ръководителят на проучването проф. Джон Спенсър, от UEA’s School of Psychology, казва:

“Предишни научни разработки показаха, че лошото качество на въздуха е свързано с когнитивни дефицити при децата, както и с емоционални и поведенчески проблеми, които могат да имат сериозно негативно влияние върху цялото семейство.”

Наличието на малки по размер частици във въздуха е голям проблем, тъй като те могат да преминават от дихателните пътища в мозъка.

Това проучване е първо по рода са, тъй като до този момент проучванията не са успяли да докажат връзката между качеството на въздуха и когнитивните проблеми при малки деца. При малките деца развитието на мозъка е в своя пик и най-чувствителен към токсини.

„Работихме със семейства в селските райони на Индия, за да видим как качеството на въздуха у дома влияе върху когнитивните способности на бебетата.“

Екипът си сътрудничи с Community Empowerment Lab в Лакнау, Индия – глобална организация за изследвания и иновации, която работи с общностите в селските райони, за да участват в подобен тип научни проучвания.

Избрани са семейства от различни социално-икономически среди в Дживгар, селска общност в Утар Прадеш, един от силно засегнатите от лошото качество на въздуха щат в Индия.

Предмет на проучването е визуалната работна памет и скоростта на визуална обработка, проследявани при 215 бебета, на които е давана специално разработена когнитивна задача в период от близо 2 години.

Тази задача наблюдава склонността на детето да отклонява поглед от нещо познато, за да гледа към нещо ново.

В проучването са използвани датчици за качеството на въздуха, поставени в домакинствата и заедно с това е отчетен и социално-икономическия статус на семейството.

„Негативното въздействие, предизвикано от мръсния въздух, продължава години наред и влияе върху дългосрочното развитие.”

„Също така нашето изследване показва, че усилията за подобряване на качеството на въздуха на глобално ниво влияят благотворно на развитието на когнитивни способности на бебетата.”, добавя проф. Спенсър

„Подобрените когнитивни функции водят до подобрена икономическа производителност в дългосрочен план и намаляване на тежестта върху системите за здравеопазване и психично здраве.”

Това изследване е ръководено от Университета на Източна Англия в сътрудничество с Университета Дърам, Лабораторията за овластяване на общността в Лакнау (Индия) и Университета Браун (САЩ).

Източник: www.sciencedaily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Виктория Лилянова
Photo credit: Freepik