10 начина да помогнем на дете със звукова чувствителност

10 начина да помогнем на дете със звукова чувствителност

Вашето дете натоварва ли се при шум? Често ли ви казва, че е твърде шумно или че чува нещо, което вие не можете?

Възможно е да има повишена чувствителност към звуци.

Ако смятате, че детето ви има повишена звукова чувствителност, ще ви харесат тези 10 стратегии и препоръки за справяне с нея.

Чувствителност към шума при децата: Как да помогнете

Тези десет съвета са чудесен начин да бъдете едновременно проактивни и пасивни, когато става въпрос за чувствителност към шум. Надяваме се да помогнат на детето ви да избегне появата на потенциални нервни изблици или, най-малкото, да му предложат стратегии, от които се нуждае, за да се справи с шумовете около себе си.

 • Носете шумоизолиращи слушалки
  Добре е да имате шумоизолиращи или шумопотискащи слушалки подръка. Детето ви може да ги носи в училище по време на час, когато има нужда да се концентрира върху уроците, или в междучасията, когато често е доста шумно. Също така са чудесни при спортни събития или концерти, където шумът е много по-висок в сравнение с останалите места.
 • Научете детето си да покрива ушите си с длани
  Покриването на ушите с длани е бърз начин да се справи, ако шумът стане твърде силен. Може да засилите ефекта, ако поставите вашите длани върху тези на детето, ако се наложи.
 • Предупредете го предварително, ако е възможно
  Ще чистите с прахосмукачка или ще тествате аларма вкъщи? Кажете на детето си преди да сте започнали! От полза е, ако знае за това преди да се е случило, тъй като му позволява да открие тихо местенце или да си вземе слушалките. Същото важи и за училище. Попитайте дали учителят може да предупреди детето ви в случай, че има противопожарна тренировка (ако е възможно), събрание на класовете, или концерт в училище!
 • Идентифицирайте кои звуци го стресират
  Ако знаете към кои звуци или шумове детето изпитва чувствителност, всичко може да бъде различно. След като ги идентифицирате, ще можете да му помогнете да избягва ситуации, при които ще се сблъска с тези конкретни звуци или ще го предупредите, че е възможно да ги чуе скоро. Например, автоматичните сешоари за ръце в обществените тоалетни са прекалено шумни за много деца. Ако знаете, че това ще стресира детето, насочете се към хартиените кърпи вместо сешоара.
 • Разсейвайте детето с фиджети или други антистрес играчки
  Ако дадете фиджет на детето, можете да го успокоите, тъй като това му помага да изгради навици за понасяне и справяне в шумните среди. Фиджетите го разсейват и отклоняват вниманието му от звуци, които го дразнят.
 • Прикрийте дразнещи звуци като автоматичните тоалетни
  Публичните тоалетни са най-досадни. Сетивата са пренаситени с всички шумни неща – от автоматичните тоалетни до супер шумните сешоари за ръце. Може да носите в себе си лепящи листчета, за да ги лепите върху сензорите на тоалетните, което ще им попречи да се активират.
 • Разказвайте истории, за да го научите на стратегии за справяне с шума
  Обичам да разказвам истории. Те са чудесен начин да научите вашето дете с аутизъм или хиперлексия на нови неща. Ако детето се натоварва от силни шумове, ще искате да разгледате безплатната история за деца „Когато всичко е твърде шумно“. Тази история включва стратегии за справяне в ситуации, когато шума става твърде шумен.
 • Използвайте бял шум, за да намалите хаоса около себе си
  Можете да намалите всеки досадно силен шум, като прахосмукачката например, чрез машина за бял шум, радио или дори вентилатор.
 • Предложете почивки и/или място за почивка
  Когато сте в шумна среда, не забравяйте да предлагате почивки на детето си. Или помислете за тих ъгъл, в който детето ще се чувства в безопасност и ще може се оттегли, когато нещата станат твърде шумни.
 • Посещавайте обществени места в периоди извън час пик
  „Просто попитайте съпруга ми колко мразя да съм на обществено място, когато е претъпкано! Често ми идва в повече. Така че избягвайте тези места, които претоварват сетивата като не ги посещавате по време на пикови часове или в много заети дни! Можете да проверите тези времеви диапазони на заетост в гугъл, което е наистина удобно и полезно. „

Източник: www.andnextcomesl.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Габриела Крумова
Photo credit: Freepik