Трябва ли да се притеснявате ако детето е привързано към  утешителни предмети

Трябва ли да се притеснявате ако детето е привързано към  утешителни предмети

Много родители изпитват притеснение ако петгодишното им дете не може да заспи без своя биберон или тийнейджърката им отказва да изхвърли скъсаното одеяло, което има от бебе. Темата за предметите за утеха е обект на горещи дискусии като някои твърдят, че привързаността към предметите от бебешка възраст е детска, ненужна или дори вредна.

Кога всъщност трябва да започнете да се притеснявате за зависимостта на детето от предмети за утеха? И как може да го насърчите да се откаже от тях?

Истината е, че дори възрастните се привързват към предмети. Колко от тях се утешават с любимия си пуловер? Или пък, без да се замислят, трупат ценни предмети от любими хора? В края на краищата една трета от възрастните признават, че не могат да се разделят с проядената си от молци детска играчка.

Нуждата от комфорт и утеха е част от човешката същност, а предметите за комфорт ни напомнят да се чувстваме спокойни, сигурни и обичани. Бебетата се раждат с желание да са в близост до майката. Те прекарват месеци, гушкани и люляни, знаейки, че някой ще им помогне да успокоят нуждите си. Това им помага да изградят чувство на сигурна привързаност към родителя и увереност, с която да се запътят към живота.

И един ден те трябва да извървят този път сами – било то до детската градина, училището или дори само през стаята, когато започнат да пълзят. Родителят не винаги може да бъде до тях, за да ги утеши, но предмет, който им напомня за тази сигурност, може да го направи – или казано на научен език това е „преходен обект“, който осъществява връзката между новата ситуация и домашния уют.

Макар в изследванията от 40-те години на ХХ век подобни предмети да са били считани за признак на слаба привързаност, педиатърът и психоаналитик Доналд Уиникот по-късно предлага те да се възприемат като точно обратното. Вместо да бъдат разглеждани като обект, към който се обръщаме вместо любов и грижа, те да са напомняне за любов и сигурност.

Повечето деца надрастват нуждата от предмети на утеха до четиригодишна възраст, но по-късните изследвания продължават да подкрепят тезата на Уиникот. Проучване установява, че децата със силна връзка с “преходните обекти” имат по-силна привързаност към родителя и са по-щастливи от тези без такава връзка.

Но този ефект започва да се обръща с напредването на възрастта на децата. Същото проучване показва, че тийнейджърите, които все още поддържат силна привързаност към преходен обект имат по-лошо психично здраве. Въпреки че няма нищо лошо в това да се пази одеяло за утеха заради приятните спомени, които носи, да се нуждаете от него все още ежедневно като тийнейджър или дори като възрастен, може да е знак, че нещо не е наред.

Биберони-залъгалка и шишета

Някои предмети за утеха са считани за по-добри от други. Данните за използването на биберони-залъгалки или шишета след 12-месечна възраст не са много положителни. По същия начин, въпреки че бебетата смучат палеца си в утробата, ако този навик се запази след годинката, могат да възникнат проблеми.

Бебетата се раждат с вродена потребност да сучат. При кърмене сученето ги храни, успокоява и увеличава количеството на майчиното мляко. Бибероните-залъгалка могат да помогнат на бебетата, хранени от бутилка, да сучат и да се успокояват. Понякога кърмещите майки ги използват, но ако бебето задоволява нуждата си от сучене на друго място, това може да намали количеството мляко и затова те не се препоръчват през първите шест седмици.

Въпросът дали да се дава на бебето биберон-залъгалка или не, може да бъде спорен. Ако се използват внимателно, те могат да имат някои ползи за малките бебета и се препоръчват през нощта, тъй като могат да намалят риска от синдрома на внезапната детска смърт, вероятно защото възспират бебето да заспи твърде дълбоко. Смученето понякога може да помогне и на бебе с колики.

Експертите обаче препоръчват бебетата да се откажат от бибероните след 6- месечна възраст. Освен предизвикателството да се отбие по-голямо бебе, бибероните могат да внесат вредни бактерии в устата. Те могат също така да увеличат риска от ушни инфекции и дори да повлияят на пробиването на зъбите. Развитието на речта също може да се забави, тъй като бебетата пропускат ранната речева практика и произнасят неправилно думи, тъй като биберонът им пречи.

Разрешаването на децата да пият от шише за успокоение също не е добра идея. Бутилките естествено се свързват с утеха поради комбинацията от храна, смучене и държане близо до родителя. Бебетата трябва бавно да бъдат отучени от тях след като започнат да се хранят с твърда храна и те да бъдат спрени до 12-месечна възраст. Когато бебето суче от шише, млякото се събира около зъбите му и може да причини кариеси. Бутилките също могат да имат, подобно на бибероните, въздействие върху развитието на речта и зъбите.

Това не се отнася за кърмените бебета. Има голяма разлика в податливостта между зърното и биберона или шишето, което означава по-малко въздействие върху развитието на челюстта и зъбите. Гърдата също така не се държи в устата за продължителен период от време. И освен това, кърмата излиза от гърдата в задната част на устата, а не се събира около предните зъби, което означава по-малък риск от кариеси. Така че тези, които се стряскат при мисълта за кърмене след кърмаческа възраст, но насърчават използването на биберон, не само са объркани в логиката си (в края на краищата биберонът е фалшива гърда), но и резултатите са потенциално по-лоши.

Най-добре е отбиването на бебетата от шишета и биберони да започне рано, а не да се превръща в навик. Започнете с премахването им през деня и се опитайте да предложите нещо положително – повече прегръдки, книга и гушкане или разсейваща играчка, ако се бебето се разстрои. Малчуганите могат да бъдат разсеяни със стикери или с размяна на техните биберони с популярната „фея на бибероните“, която вместо това носи нова играчка за „голямото момиче или момче“.

За да ги отвикнете от шишетата, предлагайте на бебетата чаша вода по време на хранене след шестмесечна възраст, за да се научат да пият и по друг начин. След като се справят с чашата, можете да започнете бавно да сменяте шишетата с чаши в продължение на няколко седмици. Нощното хранене може да бъде най-трудно, така че се опитвайте да въвеждате нова рутина за успокояване, която не включва хранене, за заспиване.

Накратко, предметите за успокоение са нормални и са чудесен начин за малките деца (а понякога и за възрастните) да се успокояват и няма нужда да се притеснявате за премахването им. Но след като децата започнат да ходят и да говорят се придържайте към плюшените играчки (или играчките коли), а не към биберона или шишето – не на последно място и заради вашето собствено ментално здраве, когато се стигне до отбиване.

Източник: theconversation.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Филка Караланова
Photo credit: Freepik