Защо детето ми си дъвче дрехите?

Защо детето ми си дъвче дрехите?

Вероятно си спомняте етапа на орално развитие на вашето бебе, когато сякаш всичко, до което се доберяха малките му ръце, се озоваваше моментално в устата му. Бебетата правят това, когато им никнат зъбки или за да опознават света около тях. Но защо дете в предучилищна или в училищна възраст продължава да смуче и дъвче блузата си или друга дреха?

Понякога и по-големи деца могат да развият навика да слагат деколтето, маншета или подгъва на дрехите си в устата. Те могат да дъвчат или да смучат плата, докато то продъвкат или се износи.Вероятно се притеснявате, че това поведение ще предизвика забележки от връстници и учители или е свързано с психични проблеми, или проблеми в развитието.

Нека да разгледаме отблизо защо детето дъвче дрехите си и как можете да му помогнете да преодолее този навик.

Защо децата дъвчат дрехите си?

Оралната стимулация играе важна роля в развитието на детето. „Орално-моторните механизми са в основата на нашите най-базисни методи за саморегулация или успокояване“, посочва Монал Пател, професионален терапевт на програмата Blue Bird Day в Чикаго, САЩ.

„От ранна детска възраст до прохождането си, детето използва рефлекс на вкореняване, за да задоволи основните си нужди – на глад и жажда. По-късно то може да прилага този модел, за да се успокоява, най-често под формата на биберон и смучене на палеца“.

Дори и след като са проходили, някои деца търсят как да стимулират устата и челюстите. Това е известно в света на терапията като проприоцептивен вход. „Да упражняват този натиск може да бъде успокояващо за децата, тъй като те търсят самонасочени и предвидими начини за утешаване“, казва Пател.

Дете, което се самоуспокоява по този начин, може да дъвче дрехата си, защото му е под ръка.

Трябва ли да се притеснявате, ако детето дъвче дрехите си?

Само защото това е естествено и дълбоко вкоренено поведение, не означава, че то трябва да се пренебрегва с порастването на детето ви.

До тригодишна възраст децата обикновено спират да слагат неща в устата си и да изследват света по този начин“, обяснява Лора Грашоу, лицензиран педиатричен клиничен психолог в Child & Family Institute в Скарсдейл, Ню Йорк.

„Но съм виждала и четвъртокласници и петокласници да дъвчат яките на ризите си“.

Д-р Грашоу посочва, че дъвченето на ризата може да бъде безобиден начин, по който детето да търси сензорна информация или да се успокоява и фокусира. (Помислете колко възрастни дъвчат дъвка или гризат ноктите си когато са нервни или се концентрират).

Въпреки това, има моменти, когато дъвченето на дрехите при децата може да има отрицателно въздействие. „Най-важното е да се определи дали смученето или дъвченето възпрепятства способността на вашето дете да участва в ежедневни дейности или създава притеснения за безопасността му“, отбелязва Пател. Добре е да се намесите, ако дъвченето съсипва училищните му или спортни дрехи, или крие риск от задавяне.

“В някои случаи дъвченето на дрехите може да бъде признак на тревожност, ADHD или проблем с развитието, така че е добре да говорите със специалист, ако това е хроничен навик, който детето не може да контролира”, посочва Лора Грашоу.

Говорете с детето за дъвченето на дрехите

Д-р Грашоу препоръчва да говорите с детето си, ако смятате, че навикът му да смуче или да дъвче дрехите си е обезпокоителен. Важно е да подходите, без да осъждате. Първата ви цел трябва да бъде да разберете дали детето ви осъзнава и дали има модели на поведение при дъвченето.

Това, което не искате е да накарате детето да се чувства неудобно от поведението си или да се срамува, че съсипва дрехите си. „Едно дете може да възприеме това като: „Аз съм лош човек и мърляч, който оплесква нещата“. Не искате детето да вижда това в представата за себе си“, изтъква д-р Грашоу.

Вместо това опитайте да проучите внимателно.

„Можете да кажете: „Забелязах, че понякога дъвчеш ризата си. Защо мислиш, че го правиш? С какво ти помага?“, съветва д-р Грашоу. Децата може да не осъзнават навика си и да го осмислят по-добре, след като им обърнете внимание.

Ако детето ви осъзнава, че дъвче дрехита си, попитайте го дали се чувства добре, когато го прави пред съучениците си. Можете да се консултирате с и с учителя му или с другите хора, който се грижат за него, за да разберете дали има модели в поведението и дали то се провокира от нещо. Това ще ви помогне да разберете и какво влияние оказва върху социалния живот на детето.
Как да спрете детето да дъвче дрехите си?

Може да решите, че навикът на детето ви да смуче или дъвче ризата си е временна фаза и не е голям проблем. Но ако това поведение притеснява детето или оказва негативно влияние върху ежедневието му, има начини да му помогнете да преодолее този навик.

Открийте какво провокира дъвченето на дрехите

Възможно е да има модели, които се наблюдават когато детето започва да дъвче дрехите си. Прави ли го преди времето за хранене, когато може да е гладно? Когато се концентрира върху училищни задачи или пъзел? Дали е преди почивка или среща с други деца, когато може да е неспокойно, заради предстоящи социални взаимодействия?

Ако разберете, че дъвченето на дрехите при детето се задейства от обичайни дейности, може да сте в състояние да спрете поведението в зародиш. Например, ако детето е склонно да си дъвче дрехите, когато е гладно, можете да предложите здравословна закуска. Ако това се случва, когато е нервно, бихте могли да помогнете да усвои техники за управление на стреса, като дишане например.

Осигурете алтернативи

Дете, което дъвче блузата си, търси орална стимулация, затова предложете продукти, направени точно за тази цел. Има меки и безопасни колиета за дъвчене, които детето може да гризе, включително с форма на зъби на акула или мъниста.

Често можете да намалите дъвченето, ако ръцете на детето са заети, посочва д-р Грашоу. Можете да дадете четка за рисуване или малка мека играчка, така че детето да се занимава и да се разсейва от рефлекса за поставяне на дрехата в устата.

Консултирайте се със специалист

Ако се притеснявате от дъвченето на дрехита, д-р Грашоу съветва първо да говорите с опитен педиатър, специалист в детското развитие. „Тези професионалисти са наясно с развитието на децата и ще разгледат всички основни елементи“, посочва тя. „Те ще обследват трудности с фокусирането или вниманието, доколко добре детето ви се свързва с другите, история на забавяне в развитието или езика, както и нивата на тревожност“.

Ако детето поглъща неща, които не са предвидени за консумация, лекарят може да направи хранителен скрининг, за да се увери, че няма рискове за здравето му, добавя Пател.

Педиатърът може да ви насочи към различни специалисти. Психолог ще помогне, ако основен проблем е тревожността.

Професионален терапевт ще бъде от помощ за справяне с проприоцептивните нужди на вашето дете с инструменти като бижута за дъвчене или орални двигателни упражнения. И накрая, зъболекар или ортодонт може да направи оценка, за да се увери дали има физическа причина за поведението, като възпаление в устата, което се успокоява чрез дъвчене или смучене.

Не е необичайно децата да преминават през етапи, в които смучат или дъвчат дрехите си, дори след като проходят. В много случаи това е начин за осигуряване на сензорна стимулация или комфорт, когато детето е стресирано. Обикновено това е временна фаза, която не причинява вреди, освен разтегнати яки на ризи или протрити маншети.

Въпреки това, има ситуации, в които дъвченето на дрехите може да бъде обезпокоително.

Добре е да проучите заедно с детето, а може би и със специалист, защо това се е превърнало в навик и какво го предизвиква. Разкриването на причините за поведението на детето и прилагането на емпатичен подход за откриване на алтернативи, ще му помогнат да преодолее този навик, като същевременно запази самочувствието си.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ивелина Георгиева
Photo credit: Freepik