Психомоторни чудеса

Психомоторни чудеса

Ние, терапевтите от Център за детско развитие “Малки чудеса”, работим заедно за подобряване на различни умения на децата. В тези наши усилия изключително ни помага и “психомоторният кът”.

Нейно величество “Люлката”!люлката
Когато се сетим за люлеенето, първата асоциация, която възниква, е игра, но ползите от люлката са и терапевтични, а сред тях е подобряването на двигателните умения и сензорната преработка. Нашата люлка е приспособена както за люлеене в седнало положение, така и от легнало – по корем, дори и от изправено положение. Тя е прекрасен избор за работа върху баланс и координация, защото не е от “най-стабилните люлки” и за да се люлее, детето трябва да седне в центъра й (черното кръгче).

Когато говорим за сензорната интеграция, всъщност имаме предвид стимулиране на усещането за движение и подобряване на функцията на вестибуларния апарат.

Винаги забавен – сух басейн с топки!сух басейн
Децата обожават да играят в басейна с топките, с право! Това е начин детето да получи уникален масаж на тялото сред специалната текстура на топките, осигурявайки достатъчно тактилни стимули за една добра сензорна преработка. Освен това, то ще укрепи мускулите и ще подобри координацията на крайниците си, опитвайки се да се измъкне и излезе от басейна. В същото време, ще тренира и фината моторика и ще стимулира зрението си, опитвайки се да хване точно тази жълта топка!

Класиката в жанра – батут!батут
За някои деца батутът изглежда страшно, това е причината да се спрем върху малък и компактен батут, който да е удобен и на най-малките. Скачането на батут създава постоянно променящ се център на тежестта, и детето трябва да реагира адекватно на промяната в движението. Така че, скачайки, децата подобряват равновесието, баланса, координацията и концентрацията си.

Не много приятна – дъска за баланс…баланс
Самото име показва, че дъската се използва за подобрение на баланса. И да, повечето деца не я харесват, именно заради постоянната необходимост от координация на крайниците и баланс – в повечето случаи с раздалечени крака. Но, от друга страна, това е уред, който е уникален, защото запазвайки равновесие, детето активизира и проприорецепцията, която осигурява способността на тялото да възприема своята собствена позиция в пространството.

варелПостоянно подвижен – търкалящият се “варел”…
Отстрани погледнато – нищо особено, мекичка тръба. Но, всъщност тя осигурява на децата възможност да се люлеят напред- назад, легнали върху него, използвайки краката и ръцете си. Така работим върху проприорецепцията и вестибуларния апарат, а също и върху координация между краката и ръцете. Лягайки върху “варела”, детето, самостоятелно или с външна подкрепа, може да се търкаля – отново говорим за въздействие върху вестибуларния апарат и сензорната преработка!

Предизвикателство с меки модули…меки модули
Меките модули предпазват малките ни приятели от нараняване при падане, но и не само! С тях можем да направим едно истинско предизвикателство за вестибуларната система. Защото преминаването на пътека от модули може да е трудно, но е забавно! А и пътят към басейна е по-лесен, ако използваме меките модули като стълба към него!

Бягащо колело за хамстери (..и деца!)хамстер
Не е лесно да си хамстер! Това го знаят и нашите малки приятели, които играят в колелото ни за голе-е-еми хамстери! Тук са ни нужни умения за равновесие и баланс, за да можем да се движим напред (и назад). Освен това, затвореното пространство, което подсигурява колелото е идеално за деца, които имат нужда от сензорна подкрепа.

Всеки ден в Център за детско развитие “Малки чудеса” е едно голямо приключение. Заедно можем да станем герои във всяка една приказка! Заедно можем да се забавляваме, да се смеем и да творим! Заедно можем да откриваме нови и да подобряваме стари умения!