Нерегламентираното време за сън оказва влияние върху развитието и поведението на детето

Нерегламентираното време за сън оказва влияние върху развитието и поведението на детето

Понякога битката преди лягане може да измори и отегчи родителите до степен, в която да решат, че е по-добре просто да оставят децата да заспят където и когато си поискат. Точно определеното време за лягане обаче е от огромно значение за детето и неговото развитие.

Проучване, проведено във Великобритания, върху навиците за сън на 10 000 деца на възраст между 3 и 7 години, сочи, че децата, които нямат точно определен час за лягане, изпитват повече затруднения в развитието си, както и редица поведенчески проблеми.

Проучването е публикувано през 2013 година в Педиатричен журнал и разкрива притеснителната информация, че около 20% от родителите споделят, че децата им нямат строго регламентирано време за сън. Научно доказано е обаче, че именно тези деца са склонни към депресивни състояния, неглижиране към себе си и дори агресивни прояви. Това споделят, както част от родителите, така и преподаватели на деца в училищна възраст, които наблюдават често подобни проблеми.

Според изследователката И. Кели, липсата на режим обърква цялостното функциониране на детския организъм, дори и времетраенето на съня да е еднакво по продължителност.
„Телесните функции на детето се объркват, когато липсва изградена последователност. Като резултат, страдат циркадните ритми и се наблюдава хормонален дисбаланс.“, обяснява Кели през 2017 г. в свой труд.

В него авторката обяснява, че заедно с екипа си стигат до следното заключение, което е доста успокояващо – тези негативни ефекти върху поведението могат да бъдат обратими.

В следващата част от експеримента участващите деца започват да спазват определени часове за лягане и това довежда до съществени промени в поведението им. „Това е доказателство, че никога не е късно човек да влезе в правия път, необходима е само крачка напред в начинанието.“, казва д-р Кели.

В проучване от 2017 г. се доказва, че неспазването на пълноценен режим не само води до поведенчески проблеми, но и може да бъде причина за наднормено тегло и ниска самооценка. От друга страна, спазването на определени часове за лягане довежда до позитивно влияние върху детското развитие, както и върху здравето на децата.

Следващия път, когато се изкушите да нарушите това правило, си припомнете, че проявата на известна стриктност в това отношение осигурява както спокоен сън за самите вас, така и спомага за правилното развитие на вашето дете.

Източник: https://www.mother.ly
Превод: Десислава Стефанова