Какво издава за нас нервното хапaне на бузите?

Какво издава за нас нервното хапaне на бузите?

Някои хора смятат хапането на бузите като безобиден, лош навик, подобен на гризането на ноктите. Въпреки че не изглежда нещо сериозно, това може да е признак на психично състояние, подобно на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), породено от стрес и тревожност.

Хроничното хапане и дъвчене на бузите – научно известно като morsicatio buccarum – се определя като фокусирано върху тялото разстройство на повтарящо се поведение (BFRB). То наподобява други състояния като дърпането на косата (трихотиломания) и най-често е свързано с проявата на безпокойство.

Фокусирано върху тялото разстройство на повтарящо се поведение е поведение, което се повтаря, въпреки опитите на човек да спре. То се превръща в навик, да не кажем и разстройство, което пречи на качеството на живот на човек и му причинява нараняване или страдание. Най-често се проявява в късна детска възраст и продължава в зряла възраст.

 

Има пет основни типа хапане на бузите:

 

 • Случайно ухапване на бузите, което не е причина за безпокойство.
 • Редовно случайно ухапване на бузите. Ако случайно хапете (прехапвате) бузите си редовно или по-често, отколкото бихте искали е възможно да става въпрос за неправилна анатомия на челюстта и неправилно подредени зъби. Мозъкът е наясно с това състояние и понякога рефлексивно движи зъбите, които не могат да бъдат затворени плътно. Тогава вътрешните бузи се преместват, така че след дълго време триенето между зъбите и бузите може да причини наранявания. В този случай е добре да се посъветвате със стоматолог, който ще ви предложи ортодонтско лечение, като поставяне на шини или брекети и други в зависимост от усложнението.
 • Ухапване по бузите, докато спите. Това неволно поведение може да бъде предотвратено чрез поставяне на мек зъболекарски предпазител, който ще отстрани директния контакт на зъбите с бузата.
 • Хабитуално хапане по бузите. Като навик хапането на бузите може да бъде заменено с друго, по-малко вредно поведение.
 • BFRВ е натрапчиво хапане на бузите, което продължава въпреки опитите за спиране. Компулсивното самонараняване на бузите представлява форма на обсесивно-компулсивно разстройство, при което хапете собствените си бузи и въпреки болката, която си причинявате, усещането за удовлетворение и облекчение на стреса, ви кара да продължавате.

 

Какво причинява хапането на бузите?

 

Причината за хронично и компулсивно хапане на бузите обикновено не е една. Като повечето вредни навици и този се свързва с:

 • Подсъзнателна реакция на стрес;
 • Подсъзнателна реакция на скука или бездействие;
 • Начин за справяне с емоционалното претоварване.

 

Какви опасности крие хапането на бузите?

 

Повечето хора не осъзнават, че този навик може да причини сериозни рани на вътрешната лигавица на устата.Някои хора имат „любима“ част на бузите си, което ги кара да се концентрират върху хапането и дъвченето им. Това може да доведе до изменение на кожата. Лигавицата на бузите става груба и неравна. Може да се появят белези по бузата, зачервяване на бузата, повреда на лигавицата, кървене, язва, възпаление на лигавицата, инфекция, а според някои учени и до поява на ракови образувания.

Нанесените наранявания и последствията зависят от тежестта на този навик.

 

Как да се справите с този лош навик?

 

Отстраняването на този навик е предизвикателство, защото може би дори не осъзнавате кога го правите.
Въпреки това, тъй като някои от причините за този навик е появата на чувство на безпокойство, стрес или скука, намаляването им е един от най-ефективните начини за справянето с него. Ето още няколко съвета:

 • Дъвчете бавно. Някои хора не се концентрират достатъчно, когато ядат, така че това може да доведе до наранявания от ухапване в устата.
 • Дъвчете дъвки, разбира се без захар, за да запазите здрави зъбите си.
 • Поемете дълбоко въздух, всеки път, когато почувствате желание да се ухапете.
 • Консултирайте се с психолог. Този метод е доста полезен, за да промените навици, свързани с психологически проблеми. Може да ви е необходима подкрепа, за да осъзнаете, че този навик е нездравословен и опасен. Идентифицирането на задействащите фактори, които ви карат да се хапете, могат да бъдат отработени.

Източник: https://www.healthline.com/
Снимка: https://nearsay.com/