Обсесивно-компулсивно разстройство – кога да потърсим помощ

Обсесивно-компулсивно разстройство – кога да потърсим помощ

Обсесивно-компулсивното разстройство засяга милиони хора по света. Тези от тях, които търсят подходящо лечение на това тревожно разстройство, успяват да избегнат смущения в ежедневието си. За онези, които все още не са потърсили помощ от специалист, липсата на внимание може да доведе до чувство на безпокойство или затруднение да се съсредоточат върху неща, различни от маниите (натрапливи мисли) и компулсиите (натрапливи действия). В тази статия ще научите повече за обсесивно-компулсивното разстройство, как може да изглеждат признаците на разстройството и кога трябва да потърсите помощта на професионалист.

Какво е обсесивно-компулсивното разстройство?

Според Американската психиатрична асоциация, обсесивно-компулсивното разстройство е „тревожно разстройство, при което хората имат повтарящи се, нежелани мисли, идеи или усещания (мании), които ги карат да се принуждават да правят нещо повтарящо се (компулсии)“. Обсесиите са „повтарящи се и постоянни мисли, импулси или образи, които причиняват емоции като тревожност или отвращение.“ Компулсиите са „повтарящи се поведения или мисловни действия, които човек се чувства принуден да изпълнява в отговор на мания“.

Кои са някои от признаците на обсесивно-компулсивното разстройство?

По-долу са изброени няколко примера за това как може да изглеждат компулсиите (натрапливите действия) за индивид с обсесивно-компулсивно разстройство.

Чистене
Най-честото натрапливо действие, обвързано с обсесивно-компулсивно разстройство, е почистването. Поради страха от нещо да не бъде замърсено или покрито с микроби, някои хора с ОКР прекарват часове от деня си в почистване на предмети или повърхности, докато компулсията не бъде изпълнена. Това се отнася и за компулсията да почистят себе си или да постигнат усещането за чистота. Хората, страдащ от ОКР могат да прекарат много време миейки ръцете си многократно или къпейки се няколко пъти на ден.

Проверяване по два пъти
Всички сме изпитвали необходимостта да проверим два пъти дали сме изключили фурната или дали сме заключили вратата вечерта, но за човек с обсесивно-компулсивно разстройство „проверката“ може да се превърне в по-смущаващ процес. Може да проверяват дали са заключили вратата отново и отново, дори когато знаят, че е заключена.

Повтарящи се изрази и действия
Човек, който изпитва нужда да повтори фраза, число, дума или действие няколко пъти, преди да се почувства спокойно, е възможно да страда от форма на обсесивно-компулсивно разстройство. Това често е свързано с идеята, че повтарянето на нещо или извършването на нещо определен брой пъти, ще предотврати появата на опасност. Някои хора си мърморят дадена фраза отново и отново или включват и изключват лампа определен брой пъти преди да се почувстват в безопасност.

Организация
Много хора имат нуждата да поддържат всичко организирано или нуждата да изглежда по определен начин. Хората, които имат обсесивно-компулсивно разстройство, могат да изпитат това в много по-голяма степен, усещайки необходимостта да поставят даден предмет на рафт, така че той да бъде обърнат или поставен по много специфичен начин. Ако предметът не изглежда точно както си представят, че трябва, това може да доведе до чувство на тревожност и безпокойство, докато не бъде поправено. Те могат да се чувстват принудени да местят някоя джунджурийка на рафт за книги без да спрат, докато не я поставят перфектно.

Умствени компулсии
Умствените компулсии са често отговор на натрапчиви или непрекъснати мисли като вредни или тревожни мисли, които индивидът не желае да чувства. Такива психични принуди могат също да бъдат симптом на обсесивно-компулсивно разстройство. Индивид, страдащ от ОКР може да повтаря фрази в главата си, да се моли или да се опитва да накара тези мисли да напуснат съзнанието му.

Кога трябва да потърсите помощ?

Ако имате симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство, може да ви бъде от полза да се консултирате със специалист по психично здраве. Това ще ви помогне да избегнете нарастващото чувство на безпокойство и страдание, а същевременно и да научите начини и техники да управлявате симптомите си във времето.

Източник: https://www.goodtherapy.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ана Николова