Три причини децата да не се чувстват добре на парти за рожден ден

Три причини децата да не се чувстват добре на парти за рожден ден

НАКРАТКО:

  • Възможно е децата със затруднения да не намират рождените дни за толкова забавни, както другите деца;
  • Партитата изискват организация и социални умения – това може да се окаже сложно за много деца;
  • Голяма част от парти забавленията могат да се окажат претоварващи за децата със затруднения.

Торта! Балони! Подаръци! Приятели! Празнуването на рожден ден би трябвало да е забавно. Но децата със затруднения може да не се наслаждават на празниците на техните приятели. (Дори понякога и на собствения си рожден ден се чувстват неудобно и твърде уморени). Ето някои примери, които могат да объркат децата по време на празнуването:

1. Партито за рожден ден изисква организационни умения.

Помислете за всички стъпки от организацията на рождения ден (за деца на 8 и повече години):

  • Детето ви получава покана лично или онлайн;
  • Трябва да ви каже за това и да поиска разрешение да отиде;
  • Трябва да отговори на поканата;
  • Да избере подарък;
  • Не трябва да забравя подаръка, както и всичко друго, което трябва да носи, споменато от домакина;
  • Трябва да отиде навреме.

Това са много неща, които трябва да се запомнят! Нещо, което се оказва трудно за децата със затруднения – особено тези с праксисни нарушения – да следват последователно толкова много стъпки. Детето ви може би ще се нуждае от вашата помощ, за да е сигурно, че няма да забрави да отговори на поканата, да направи картичка и да донесе подарък.

2. Празнуването на рожден ден е свързано и със социални умения.

Празненствата винаги са свързани с взаимодействие с другите. Очаква се детето ви да разговаря с останалите гости, да честити рождения ден на празнуващия и да му благодари за поканата. Може да се наложи да си поиска допълнително сок от другите възрастни или да попита къде е тоалетната.

Това се оказва особено трудно за децата с говорни затруднения или проблеми в социалното общуване. Например, дете с проблеми със самоконтрола може да удари първо пинятата и да вземе първото парче торта. Може да изпитва затруднения да седи спокойно, докато рожденикът отваря подаръците си.

Децата, които имат проблеми със създаването на приятелства в училище, могат да се почувстват неловко, разпознавайки деца, с които не са толкова близки. Ако за детето ви е трудно да започва разговор с нови хора, а в същото време е заобиколено от непознати – това ще го накара да се чувства неудобно и неловко.

3. Партитата за рожден ден могат да бъдат много натоварващи!

Много неща се случват по време на едно празненство – организирани игри и други дейности. Музика и песни. Детето ви може да не намери храната, която е свикнало да приема. Ще има много лакомства, които по принцип не яде у дома.

Ако детето ви се преуморява на шумни и претъпкани места, би било възможно да изпитва затруднения да понесе вълненията в игралната зала и да пожелае да си тръгне. От друга страна, ако то се зарежда от енергията на децата около него, може да се превъзбуди и да излезе извън контрол.

Как бихте могли да направите празнуването на рождения ден по-поносимо?

Вие най-добре познавате детето си. Когато решите да го пуснете на рожден ден, опитайте се предварително да разберете кой ще бъде там и какво ще предстои. Веднъж разбрали, можете да решите дали детето ви да отиде.

Например, гимнастическо парти няма да е подходящо за дете с двигателни проблеми. Ако има проблеми със сензорната обработка, забавление в басейн с топки ще се окаже недобра идея. Колкото повече знаете за самия рожден ден, толкова по-лесно ще ви е да говорите с детето какво да очаква.

Ролевите игри биха били полезни за по-малките деца – това може да им помогне да помислят за някои по-трудни ситуации, с които могат да се сблъскат. Подготвяйки се предварително, вие ще сте сигурни, че партито ще е забавно за всички.

Източник: https://www.understood.org/
Превод: Татяна Христова