Ето защо сензорната игра е важна

Ето защо сензорната игра е важна

Може да Ви изглежда, че сензорните игри създават твърде голяма бъркотия и са едно несериозно забавление. Статията ще Ви представи проучване, показващо защо сензорните игри са изключително важни, ще Ви даде полезни съвети как да контролирате бъркотията и как да прилагате някои лесни идеи за подобен тип игри.

Беше една гореща вечер в стария ни квартал.
Ние живеехме в апартамент на 24-ия етаж, който поемаше всеки лъч от следобедното слънце. Докато, борейки се с жегата, приготвях вечеря, едногодишната ми дъщеря седеше неспокойно на земята.

Тя никога не ме оставя да готвя сама.

В този ден, комбинацията от жегата и липсата на внимание от моя страна, я правеха извънредно кисела. Докато аз чистех царевицата, тя ме гледаше с големите си очи. Както държах едно от листата в пръстите си, ми хрумна идея. Вместо да чистя на мивката, започнах да го правя на пода. Почти веднага дъщеря ми, като хипнотизирана, започна малко по малко да дърпа влакната. Тя стана спокойна, фокусирана и внимателна.

Тогава за пръв път видях връзката между сензорната игра и повишения самоконтрол при децата. Това ми показа и колко лесни могат да бъдат идеите за такива игри. Оттогава, виждам как хаосът у дома може да се превърне в спокойствие като взема простичка средство за игра, приканя децата към играта и след това ги оставя да разучават по свой собствен начин.

Наличието на компонент на самоконтрол в сензорните игри не може да бъде отречено.

Когато децата ми буйстват, понякога пълня ваната и почти веднага те започват весело да се пръскат. Когато са напрегнати, ги водя в парка. Те заравят ръце в нещо като дърво, камъчета или пясък и стават концентрирани и спокойни.

Но самоконтролът е само малка част от ползата, която носят сензорните игри.

Какво представляват сензорните игри?

Сензорна игра е всяко занимание, което комбинира допир, мирис, вкус, зрение и слух, за да развива когнитивните умения.

Ползите от сензорните игри

По време на сензорната игра, децата не просто плискат вода, оформят пластилин или копаят в пръстта, те развиват ключови умения за учене. За бебетата единственият метод на възприятие е чрез физическия контакт. Когато повдигнат две различни блокчета, могат да разберат, че едното е по-леко от другото.

Но това не е всичко.

Когато едно от сетивата е многократно ангажирано в процеса на научаване, структурата на мозъка се променя. Например, хората, които четат чрез Брайлова азбука, имат значително по-развита соматосензорната кора.

„Осигурявайки на учениците материали, които те могат физически да докоснат, изучават и използват в игри, учителят им помага да научат повече и да развият ключови умения, които ще бъдат важни в по-късния етап от живота им“ – Катрин Блейк, Университет „Конкордия“ – Небраска

Образователните проучвания показват, че по време на сензорна игра децата научават:

1. Причина и следствие
Например, ако слагам нещата едно върху друго, ще създам купчина. Ако я натисна, ще я сплескам. Ако изсипя вода върху пясъка, той ще стане мокър. Ако препълня съда, той ще прелее. Примерите за причина и следствие, които могат да бъдат открити в игрите, са безкрайни.

2. Научни разсъждения

Сетивната игра е една от първите форми на тестване на хипотези. По време на играта, разтягайки пластилина, за да проверя колко дълъг може да стане, научавам, че в определен момент той се къса. Може да тествам дали, когато добавя повече пластилин, ще удължа времето преди това късане и дали при по-малко количество пластилин, времето също ще намалее. Мога да тествам кой пясък е по-удобен за направата на пясъчен замък – сухият или мокрият.
Средства за сетивна игра ни помагат и за научаването на физичните свойства и реакции.

3. Математически разсъждения
Когато прехвърля 250 мл вода от малка в голяма бутилка, първоначално ще остана с усещането, че количеството вода се е променило, заради големината на бутилката, но с времето ще науча, че количеството остава същото.

4. Справяне със задачи
Когато съдът, който пълня, започва да прелива, ще се науча да разделям течността или ще потърся по-голям съд.

5. Креативност
Средствата за сетивни игри могат да бъдат като платно за детското въображение. Пластилинът може да се превърне в цвете, топка, човек, пейзаж. Легенчето може да се превърне в басейн, лаборатория, езеро, океан или сцена на приключение.

Как да включим повече сензорни игри в ежедневието си – 7 простички идеи
Истината е, че възможностите за сензорните игри са навсякъде покрай нас. Независимо дали почиствате килера си, играете навън, разглеждате сайта Pinterest или се намирате в детската градина, има лесни начини да започнете сензорна игра. Не е необходимо тя да бъде сложна или скъпа.

  • Вземете бутилка с вода и няколко кристала с желе на прах. Смесете кристалите с вода и вземете няколко играчки за вана, за да се позабавлявате.
  • Изсипете старите зърнени закуски от шкафа си. Започнете да ги мачкате с колички или ги натрошете с играчки-инструменти.
  • Направите си цветен пластили като смесите тебешир, растително олио и брашно.
  • Смесете пластилина с желе.
  • Използвайте леща, сушен фасул и ориз, изсипете ги в еднократна тава, вземете малко играчки – фермерско оборудване и започнете играта.
  • Напълнете формички за лед с вода и оцветител за храна, после изсипете готовия лед в съд с вода. Добавете играчки за вана за допълнително забавление.
  • Вземете брокатено лепило, буркани, дребни играчки и топла вода и си създайте сензорни буркани.
  • Торба с декоративни камъчета, голям контейнер или детски басейн, камиончета или багерчета и забавата започва.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Михаил Пешев
Източник: https://parentingfromtheheartblog.com