8 начина да подготвите детето си за първия ден в детската градина

8 начина да подготвите детето си за първия ден в детската градина

С няколко прости промени в рутината и забавни занимания можете да бъдете сигурни, че Вашето дете ще бъде готово за първия учебен ден в детската градина, независимо къде ще се проведе той.
Въпреки че началото на всяка нова учебна година е специален повод, първият ден в детската градина е сред най-важните събития от обучението. Но вследствие на затварянето на училищата и детските градини поради пандемията COVID-19, началото на тази учебна година ще бъде може би още по-запомнящо се за децата (и родителите), които току-що са напуснали яслата.

За съжаление, тази година много програми за готовност за детска градина ще бъдат или отменени, или променени, за да бъдат достъпни онлайн, в зависимост от ресурсите във Вашия район. Но добрата новина е, че има много начини родителите да подготвят децата си за първия ден от детската градина – независимо дали е в истинска класна стая или онлайн, без директен контакт с хора.
Разговаряхме с образователни експерти и учители, за да разберем кои са най-добрите начини да подготвите детето си за първия ден от детската градина. Ето техните най-важни съвети.


Запознайте се с учителя

Важно е детето Ви да посети новата си детска градина, затова проверете дали ще има такава възможност тази година. Посещението ще помогне на детето да се почувства подготвено за тази голяма промяна в живота си, а също така ще облекчи и страховете му от това да не знае къде се намират тоалетните или къде ще трябва да оставя вещите си.
Дори занятията да се провеждат онлайн, детето все пак може да се свърже с новия си учител чрез видеоконферентна връзка или кратък разговор по телефона, за да се запознаят. Това е и чудесен момент родителите да зададат своите въпроси и да изяснят всякаква информация преди началото на учебната година.
Анна Тейлър, начална учителка, предлага родителите да научат детето си на един много прост въпрос, след като то разбере името на своя учител и на помощник възпитателя. „Изрично уча децата на фразата „Може ли да ми помогнете, моля?“, така че да знаят при кого могат да отидат, ако се нуждаят от помощ.“

Прочетете за първия учебен ден
Изберете си книги за училищната подготовка, които да прегледате преди септември, и Вашият малък ученик ще се чувства готов да се включи в забавлението в детската градина.


Упражнявайте сутрешната подготовка
Септември може да бъде труден месец за родителите, тъй като децата трябва да се адаптират към ранното сутрешно ставане след мързелуването през лятото. Ако детето Ви досега не е посещавало учебно заведение, приспособяването към натоварените сутрини може бъде още по-сложно за него. „Ключово при започване на училище е да се съсредоточим върху разясняване на неизвестните, доколкото е възможно“, казва Джули Кийс, учител от повече от 15 години и основател на „Образователният консултант“. „Когато децата започват училище, промяната в ежедневието им е огромна.“
Кийс предлага родителите да упражняват с децата си ходенето до училище още преди началото на срока. „Тази година ще бъде различна от всички досега и има вероятност училището да е виртуално. Затова предприемете стъпки, за да направите тази среда позната. Направете няколко тренировки. Например, помолете семейството на друго дете да проведете видео разговор заедно, за да може нормите на общуване да станат по-познати“, казва тя.

Родителите трябва да научат детето си да задава един много прост въпрос, след като е научило името на своя учител: „Може ли да ми помогнете, моля?“

– Анна Тейлър

Усвоете основни умения
Децата, които владеят някои основни умения, са склонни да се чувстват по-комфортно в училище, казва Мери Рийд, учителка в детска градина от 18 години. Детската градина е мястото, където децата учат основни умения и развиват навици на учене, които запазват за цял живот. Въпреки това, ако детето ви вече може да брои до десет, разпознава името си, ползва детски ножици, държи молив и се облича само, то ще бъде по-напреднало от останалите.
Можете да помогнете на детето си да упражнява тези умения през лятото по забавен и нестресиращ начин, например чрез оцветяване и разговори или състезание кой ще се облече най-бързо.

Разигравайте умения за грижа за себе си
Малките деца трябва да знаят как да се грижат за собствените си нужди, когато започнат да ходят на училище. Това включва ходене до тоалетната, обличане и миене на ръцете. Най-добрият начин да ги подготвите е с много тренировки.
Рийд отбелязва, че родителите трябва да се уверят, че децата им знаят как да мият ръцете си добре и имат добри хигиенни навици, особено сега. „Научете детето си да киха и да духа носа си в носна кърпичка, и да я изхвърля след това. Научете го да мие правилно ръцете си и се въздържайте от желанието си да свършите това вместо него, за да сте по-ефективни. Малките деца могат да полагат такива грижи за себе си, просто трябва да им се покаже как.“

Бъдете социални
Детската градина е време да създаваме нови приятелства и да се научим как да се разбираме с другите. Моделирайте изчакването на реда, споделянето и добрите маниери и се опитайте да организирате срещи за игра, където детето ви може да упражнява своите социални умения както на живо, така и виртуално.
Можете също да практикувате уменията за водене на разговор с детето си, като моделирате задаването на въпроси, проявяването на интерес и поддържането на очен контакт.

Отидете на шопинг
Усещането да започнеш с нови принадлежности е специално, независимо дали училището е традиционно или виртуално. Позволете на детето да си избере нова раница, моливник, кутия за обяд и бутилка за вода, след което развихрете въображението си и ги украсете заедно.

Успокойте се и му отпуснете края
Най-важното нещо, което можете да направите, за да подготвите детето си за първия ден от детската градина, е просто да се отпуснете. Разбира се, има практични неща, които можете да направите, за да го подготвите за училище, например, да сложите етикети с името му върху дрехите и да го накарате да се упражнява да слага обувките си правилно, казва Тейлър. Въпреки това, когато децата са на училище, родителите трябва да се отпуснат и да позволят на детето си да разучи новата си учебна среда.

„Животът на детето преди училище е период, който сам по себе си е пълен с неща за научаване и преживяване“, обяснява Тейлър. „Не трябва да „подготвяме“ децата за училище, като им даваме (фалшива) преднина в нещата, които ще учат в училище. Трябва да полагаме основи, които да им помогнат да бъдат щастливи и уверени хора, които са възможно най-независими. Става въпрос за усвояване на житейски умения, а не само на училищни“, казва тя.

*В текста става въпрос за образователната система в САЩ, детската градина фигурира и като училище, като част от предучилищното образование.

Център за детско развитие “Малки чудеса” организира група за социална адаптация – подготовка за ясла и детска градина. Целта е да се създаде пространство, в което децата постепенно да свикнат да се отделят от семейството и близките за тях хора, както и да започнат да откриват своя смисъл в социалния живот и взаимодействията с хора извън семейния кръг. Постепенната подготовка на детето за навлизане в обществото включва и овладяване на определени социални умения.

Източник: https://www.parents.com
Превод за Център за детско развитие “Малки Чудеса”: Диана Гергова