Защо претенциозните на храна деца се фокусират върху бяла или бежова храна

Защо претенциозните на храна деца се фокусират върху бяла или бежова храна

Може да изглежда странно, но претенциозните на храна деца често ядат само бели или бежови храни и отказват повечето от други цветове. Но има ясна причина защо, както и начините, по които да ги накарате да ядат повече от цветове на дъгата…
Беше доста вълнуващо, както и голямо постижение, когато дъщерята на Джейд прояде печено пиле.
Джейд беше в екстаз, дъщеря й беше изключително придирчива. Тя имаше ограничен списък от храни, които би яла в определени моменти и беше склонна да се разстрои, ако в чинията й имаше нови или различни храни.

Като студентка на Mealtime Works, Джейд работеше стратегически върху разширяването на разнообразието на дъщеря си, така че обмисляхме какви други храни може да започне да предлага сега, когато дъщеря й обича това печено пиле.
Джейд ми каза нещо, което много ми помогна. Тя каза, че пилето е на костта, а дъщеря й обича да дърпа парченца от него (определено имаше сетивна връзка).
Първата ми мисъл беше да опитам други видове печени меса. Може би печено в гърне, без сосове, така че тя да може да извади парченцата месо.
Но Джейд мъдро каза: „Не мисля, че тя ще се справи с това, защото не яде храни, които не са бели. Тя веднага ще забележи тъмнокафявото говеждо месо и вероятно ще го откаже“.
Разбира се, за някои претенциозни на храна деца, цветът на храната е голяма работа!

Често не мислим за цвета на храните. Може дори да не забележите, че детето ви избира само определени цветове храни, особено ако е по-малко. Но това е нещо, за което уча студентите си да внимават, защото не може да се игнорира. Джейд беше забелязала това поведение, но дъщеря й (на 7-годишна възраст) също започна да избира внимателно храната си.
Ако детето ви е на 3 години, то вероятно няма да ви каже, че не иска да яде тази шунка, защото тя е розова, но това може и да се случи!

В тази статия ще научите защо някои претенциозни деца ядат само един цвят храна и какво можете да направите, за да им помогнете да ядат и други цветове от дъгата…


Дали всички претенциозни на храна деца ядат само 1 цвят храна?

Определено не.
Всъщност, обикновено това са по-сериозните случаи на претенциозни на храна деца, които забелязват и подбират храни въз основа на цвета им. Изключително претенциозните на храна обикновено ядат по-малко от 20-25 храни. Те не могат да понасят нова храна, изтръпват, крещят или дори я хвърлят, ако се опитате да ги накарате да я опитат, гледат, пипат или доближат до устните си.

Изключително претенциозните на храна деца няма да ядат нова храна, ако откажете да им дадете от любимите им храни. Вместо това, те ще гладуват и дори може да се разболеят.

Кой е любимият цвят храна на претенциозните деца?
Наблюдава се тенденция към един цвят храна, който повечето от изключително претенциозните на деца, това е белия цвят.
Малко вероятно е претенциозните на храна деца да изберат зелено, червено, синьо, кафяво или лилаво като цвят на храната, която ще ядат постоянно. Вместо това терапевтите по хранене, като мен, постоянно виждат деца, които искат само храни, които са с нюанси на бяло или бежово. В началото това може да изглежда странно, но всъщност има няколко наистина основателни причини…

Три причини поради които претенциозните на храна деца обичат бяла и бежова храна

1. Изглеждат безопасно
В един момент от човешката история децата е трябвало да имат определени защитни механизми, за да оцелеят в природата. Трябвало е да избегнат да изядат нещо отровно. По-специално, зелените храни са сигнал в мозъка на детето, че храната може да не е безопасна.
Тъй като бялата храна е реално безцветна, тя естествено изглежда много по-безопасна за тях. Цялото това вземане на решение относно цвета на храната се случва на подсъзнателно ниво за повечето деца.

2. Това е цветът на любимите храни на децата
В днешно време много от преработените храни, които претенциозните към храна деца обичат, са бели или бежови. Може би това не е съвсем случайно. Това са някои често срещани бели и бежови храни, които тези деца са склонни да приемат:

  • хляб
  • бисквити
  • сирене моцарела
  • пилешки хапки
  • пуканки
  • пържени картофки
  • зърнени храни
  • ябълково пюре
  • макарони
  • бели сирена

Някои деца ще бъдат привлечени от жълти или оранжеви храни, като сирене, кашкавал, моркови и традиционния чийзбургер. Когато се замислите, това има смисъл, жълтото е най-сходният цвят с бялото.

3. Те се доверяват на цвета
Когато детето е претенциозно към храна, това има причина. Храненето може да е трудно поради различните текстури на храната, може да претовари стомаха им или да бъде прекалено твърда за дъвчене.
Децата, обикновено, не споделят тези трудности, но при изключително претенциозните към храна деца , те, почти сигурно, съществуват.

След като детето ви яде няколко бели, бежови или дори жълти храни, счита храната за безопасна. Уверете го, че храната от другите цветове не е опасна. Отново, вероятно подсъзнателно, те определят цвета като безопасен и най-вероятно ще ядат други храни, които са със същия цвят, като същевременно отказват храни, които са с различен цвят.

Какво можете да направите, за да помогнете на детето си да яде храна с повече цветове…
Първата стъпка е да направите списък с храните, които вашето дете яде, може да имате няколко по-различни на цвят, но виждате ли предпочитан цвят? Ядат ли предимно бели/ бежови храни?
Ако отговорът е „да“, можете да опитате някои от следните идеи. Например, ако вашето претенциозно дете обича 15 бели храни, но също така яде крекери от кашкавал и златни рибки, това е знак, че можете да се съсредоточите върху няколко други храни, които са с жълт или оранжев цвят. В случай на жълт или оранжев цвят, бих започнал редовно да въвеждам малки морковчета. Ще бъде много по-вероятно да ги приемат вместо парче броколи.

Ако детето ви вече яде моркови, помислете за други оранжеви храни, които все още не яде. Тези други храни не е задължително да са „здравословни“. Всъщност, ако имате изключително претенциозно към храна дете, малките морковчета може да са прекалено голяма крачка! Може да искате да опитате други видове крекери, хляб и други любими храни, които първо могат да бъдат сервирани като жълти.

Ами ако храната няма други цветове?
Ако децата ядат само бели храни, тогава започнете с жълта, оранжева или евентуално розова храна, но няма толкова много розови варианти за храна. Започнете с най-фините промени в цвета на храната, която им предлагате. Отново, предлагайте им някои от любимите им видове храни в жълто или оранжево.

В случая на Джейд, преценката й подсказва, че говеждото месо е прекалено тъмно, затова реши да започне да предлага друго месо: свинско месо. Свинското е малко по-тъмно на цвят от пилешкото и има розови тонове в него. Това определено беше поетапна стъпка, която вероятно ще има успех. Но това не означава, че в крайна сметка няма да се съсредоточи върху печеното в гърне заедно с дъщеря си или, че, междувременно, ще избягва да го сервира.
Ключът е да направите план за храна въз основа на това какви са на цвят и кои храни стратегически можете да започнете да предлагате.

Цветът не е единственото нещо с което трябва да се съобразите…
Въпреки че цветът със сигурност е част от успеха за много от претенциозните на храна деца, това не е единственият фактор, който трябва да вземете предвид, когато разумно избирате нови храни, които да предложите на детето си. Текстурата е друг ОГРОМЕН компонент за много от тези деца.
Те често ще разделят храната веднага въз основа на цвят, текстура, размер, форма и дори мирис!

Ето тук може да откриете още няколко идеи, които отчитат всички тези фактори.

Ако имате притеснения, свързани с храненто на вашето дете, не се колебайте да се сържете с Маргарира Габровска, специалист по ранна детска интервенция в Център за детско развитие „Малки чудеса“. Запишете своя час на телефон 0887 54 54 46 или тук.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Петя Маринова
Източник: https://yourkidstable.com