Усмивката може да подмами ума ви да бъдете по-позитивни – новини от невронауката

Усмивката може да подмами ума ви да бъдете по-позитивни – новини от невронауката

Резюме:Активирането на лицевите мускули, които използваме, когато се усмихваме, помага да се увеличат положителните емоции.

От Синатра до Кати Пери, знаменитостите отдавна пеят за силата на усмивката – как тя ни вдига на крака, променя погледа ни над нещата и като цяло ни кара да се чувстваме по-добре. Но дали това са само приказки или има и научна основа за твърдението?

Иновативни изследвания в Университета в Южна Австралия потвърждават, че усмихването и самото движение на лицевите мускули може да подмами ума Ви да бъдете по-позитивни.
Тези открития идват точно навреме, предвид световната криза покрай COVID-19 и алармиращото увеличение на тревожните разстройства и депресията в Австралия и навсякъде по света.
Изследването, публикувано в Експериментална психология (Еxperimental Psychology), оценило влиянието на прикритата усмивка върху възприятието на лицевите изражения и езика на тялото. И в двата случая, участниците държали химикалка между зъбите си, така че да принудят лицевите си мускули да имитират движение като при усмихване.

Изследването установило, че мускулната активност на лицето не само променя разпознаването на лицевите изражения, но и на езика на тялото, като и в двата случая увеличава положителните емоции.
Водещият изследовател и експерт по познавателното развитие и специалист по изкуствен интелект д-р Фернандо Мармолехо-Рамос от Университета в Южна Австралия твърди, че откритието има важно значение за психичното здраве.

„Когато мускулите Ви казват, че сте щастливи, е по-вероятно да видите света около себе си в положителна светлина“, казва д-р Мармолехо-Рамос.
„С нашето изследване установихме, че когато се усмихваме насила, стимулираме емоционалния център на мозъка – амигдалата, която освобождава невротрансмитери, насърчаващи положителните емоции. Това има интересни приложения за психичното здраве. Ако можем да подмамим мозъка да възприема стимулите като „щастливи“, тогава може би, бихме могли да използваме този механизъм за подобряване на психичното здраве.“

statiqИлюстрация на начина, по който се държи химикалка между зъбите, за да предизвика прикрита усмивка: (A) изглед в анфас и (B) изглед в профил. Изображение: Daniela A´ lvarez.

Проучването повторило резултатите от експеримента с „прикритата усмивка“, като оценило как хората интерпретират редица изражения на лицето (от мръщене до усмивка), използвайки механизма с химикалката между зъбите. След това, изследователите разширили проучването, използвайки изображения на движещи се светлинни точки (имитиращи силует на унил или щастлив вървящ човек).

Д-р Мармолехо-Рамос казва, че има силна връзка между действията и възприятията.
„В общи линии, системите на възприятие и двигателните системи се преплитат, когато обработваме емоционални стимули“, казва д-р Мармолехо-Рамос.
„Поговорката „Една лъжа, повторена сто пъти, става истина“ може в този случай да се окаже изключително подходяща.“

Източник: https://neurosciencenews.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Диана Гергова