15 неща, които да правите всеки ден, за да показвате на децата ви, че ги обичате

15 неща, които да правите всеки ден, за да показвате на децата ви, че ги обичате

Разбира се, вярвам, че трябва да казвам на децата си, че ги обичам, но още повече вярвам, че трябва и да им показвам обичта си, чрез моите действия. Все пак винаги им повтарям, че действията говорят повече от думите, така че нека олицетворяваме този пример за нашите малчугани.

Ето 15 лесни идеи, с които всеки ден да показвате на децата Ви че ги обичате. Изобщо не са сложни, не отнемат много време и ако успеете да ги изпълнявате от списъка си със задачи, всекидневно, ще може да бъдете сигурни, че всяка нощ децата ви си лягат, чувствайки се обичани. А какво повече иска един родител?

1. Правете им комплименти за нещо, което са казали или направили
Всеки обича комплиментите, и децата не са изключение. Забележете какво детето Ви прави добре и го отбележете, като му направите комплимент.

2. Прегръщайте ги на тръгване и на връщане
Със заетото ни ежедневие е лесно да забравим нещо толкова просто. Никога не пускам децата ми да тръгнат към училището без да им дам прегръдка, а когато се върнат получават още една. Този навик е особено полезен в дни, когато е имало спорове сутринта. Така поне знаят, че независимо какво се е случило, мама винаги ще ги обича.

3. Увеличете очния контакт с тях
Родителите в днешно време прекарваме толкова време онлайн и сме толкова заети, че понякога забравяме как най-лесният начин да покажеш грижата си към някого е чрез очния контакт. Колкото и често да правите това сега, лесно е да зачестите този навик.

4. Децата Ви трябва да знаят, че телефонът Ви веднага ще бъде изключен, когато искат да говорят с Вас за каквото и да е
Доста често съм на телефона си заради блога ми и другите ми онлайн дейности. За моите деца фактът, че всеки ден изключвам телефона си за определено време, им доказва не само, че съм готова да ги изслушам по всяко време, но, че даже, че и родителите се нуждаят от почивка от гледането в екрана.

5. Съгласете се за нещо, на което искате да откажете
Трябваха ми няколко години, докато се отпусна относно неща, за които някога бях неописуемо стриктна, но съгласявайки се с децата си изразявате грижата си към техните желания относно това, което искат да правят. Стига да е разумно, разбира се.

6. Благодарете им затова, че са прекрасни деца
Имам едно дете, например, което доста често се съмнява в себе си. Старая се всеки ден да му напомням какво прекрасно дете е. Защото наистина е! Децата трябва да знаят, че са добри и че това, което правят е добро, а ползата на думата ,,прекрасен“ засилва и самочувствието.

7.Слушайте внимателно техните истории
Помолете децата да Ви разкажат как е минал денят им, какво са сънували или, ако сте достатъчно смели, какво се е случило в някое ТВ предаване. Малките обожават да разказват какво се случва в живота им, но и Вие самите трябва да им доказвате, че ги слушате внимателно. Приканвайте ги да Ви разкажат по нещо всеки ден и наистина ще се почувстват обичани.

8. Кажете им, че имате 15-тина минути, които да прекарате с тях и ги окуражете сами да планират как да запълните това време
Обожавам тази идея и тя много ми е помогнала като родител. Като планират времето ни заедно, разбирам по-добре какво точно желаят децата ми. Понякога искат да се гушкаме, понякога да играем игра, а друг път им се чете. Това е един прекрасен начин и да им покажеш обичта си, и да се научиш да ги разбираш по-добре.

9. Включвайте ги в своите занимания
Децата обичат да помагат и включвайки ги във Вашите задължения, може наистина да Ви отнеме повече време, но също така ще им покаже колко ги обичате. Онзи ден петгодишният ми син се радваше, докато ми помагаше с чиниите, тъй като правеше нещо заедно с мен, а и след това беше много горд от себе си.

10. Превърнете задълженията им в игри
Развивайки въображението на Вашите малчугани е не само забавно, но и идеален начин да им покажете обичта си. Ако трябва да свършат някоя работа или да почистят стаята си, превърнете това задължение в игра или въображаемо изживяване, и така ще се почувстват обичани.

11. Наблюдавайте как играят заедно
Кога за последно си дадохте време просто да седнете и да погледате игрите на малчуганите Ви? Примамливо е да ги оставите и да вършите Вашата си работа, но когато забележат, че ги гледате, ще се чувстват забелязани и оценени, и ще сметнат, че това, което правят е важно.

12. Казвайте им, че се радвате да ги видите, когато си идват вкъщи
Понякога е лесно да се самозабравим насред всичката работа и отговорности и да забравим да изразим пред децата си колко се радваме да ги видим. Моя приятелка ми разказа как винаги, щом децата й се върнат вкъщи, се старае да се усмихва и да им напомня колко се радва да ги види. Стига да бъдете постоянни, децата Ви също ще повярват в думите Ви.

13. Научете ги на нещо ново
Може да е нещо малко като факт, който сте научили от интернет или нещо голямо като как да си връзват връзките. Ако намерите начин да се свържете с тях и да ги учите на новости всеки ден, със сигурност ще им хареса.

14. Четете им
Може да изберете забавна статия от някое детско списание или да им прочете книга. Даже по-големите ми деца, които вече могат да четат, все още обичат и някой друг да им чете.

15. Гушкайте се с тях в края на деня
Няма по-добър начин да станете по-близки с тях след тежък ден, освен да ги прегърнете. А и всички деца обичат прегръдките. Покажете им колко много ги обичате, като ги прегръщате по-често.

Тези 15 действия не са задължителни всеки ден, но колкото повече от тях пренесете в ежедневието си, толкова по-обичани ще се чувстват децата Ви. А все пак обичта е това, което всяко дете иска от своите родители.

Източник:https://perfectionpending.net
Преводач: Елица Чавдарова