Защо на моето дете не му личи, че има специални нужди

Защо на моето дете не му личи, че има специални нужди

Специалните нужди не винаги изглеждат така, както очакваме. Имам едно страхотно дете, което работи усилено над това да се научи да се справя с много от специалните си нужди.
През целия му живот до сега, се е случвало хората да коментират нещо от сорта на „той изглежда съвсем нормален“, което всъщност омаловажава неговите (както и на останалата част от семейството) усилия, за да е този, който е сега.

Една майка споделя за митовете относно това, как всъщност изглежда едно дете със специални нужди.


Защо на моето дете не му личи, че има специални нужди?

 

Децата със специални нужди не изглеждат непременно различни

Когато едно дете е със специални нужди, това не означава, че то изглежда различно от теб или мен. Много деца със специални нужди изглеждат точно, както всички останали деца, защото имат невидимо затруднение. Има много деца и възрастни с невидими затруднения. Нашата работа е да осъзнаем това, да бъдем състрадателни и да ги зачитаме.

Какво не знаете или не виждате

Децата ми не изглеждат така, сякаш имат специални нужди, но има много неща, които хората не знаят или не виждат. Хората не виждат поведенческите или сензорните проблеми, проблемите с изхождането, часовете, прекарани при всяко ядене с това да накарам сина ми да се храни, моментите му на емоционални избухвания, когато не разбираме какво иска да каже, както и много други проблеми.

Има много неща, които хората не виждат, но всички те са част от специалните нужди на сина ми. Има много неща, свързани с дъщеря ми, които хората също не виждат. Тя има поставена хранителна тръба, която не винаги се вижда и никой не вижда часовете, прекарани при специалистите. Хората често ми казват, че тя изглежда чудесно и не разбират защо има нужда от хранителна тръба. Това, което не разбират е, че тя изглежда чудесно именно заради хранителната тръба. Тази тръба спаси живота на дъщеря ми и продължава да го прави всеки ден.

Какво се случва вкъщи

Хората мислят, че децата ми „изглеждат“ нормално, защото ги виждат за кратко. Възможно е за този кратък период от време децата да се справят съвсем добре. Имали сме роднини на гости преди, които са прекарвали цял ден с нас и са ни казвали, че с децата всичко изглежда наред. Работата е там, че те виждат само един ден от живота на децата, без да виждат цялостната картина. Синът ми има добри и лоши дни. Някои дни той се справя страхотно, други дни са много трудни за него. В домашна среда той се чувства сигурен, така че повечето от поведенческите и другите проблеми се появяват в къщи. Така че, когато виждате детето ми някъде за десет или двадесет минути и то изглежда добре, това не значи, че то няма специални нужди.

Терапия

Запазих тази тема за края, защото тя е най-важна за мен и моето семейство. Казвали са ни, че синът ми е перфектният пример за дете, което е получило ранна, своевременна помощ.

Синът ми започна да получава терапия с навършването на дванадесет месеца, а дъщеря ми още на три месеца. И двамата са работили изключително много, за да стигнат до там, където са днес и до това, което виждате като „нормално“. Не гледате на децата ми като на нуждаещи се от специални грижи заради ранната медицинска намеса, заради това, че се застъпваме за тях, както и заради многото труд, който те са положили в течение на терапията.

Спомням си как синът ми беше преди три години и съм изумена колко много е постигнал от тогава. Наблюдавам подобрението в ходенето, храненето и сензорната осъзнатост на дъщеря ми с всяка изминала седмица от терапията и съм изумена.

Когато видите децата ми, моля знайте, че изглеждат „нормални“, защото вместо да играят с връстниците си, те прекараха времето си в терапия. Защото ние се борихме за тях и прекарахме много часове, занимавайки се с доктори и застрахователни компании, за да могат те да бъдат там, където са днес. Родителите на деца със специални нужди жертват много и моите деца са пример за това. Децата ми може да изглеждат “нормални“, но като погледна назад във времето и сравня как са днес, съм толкова благодарна. Толкова съм горда с децата ми и с това колко много са постигнали.

Когато следващия път видите някое дете със специални нужди, което не „изглежда като такова“, надявам се, че ще си спомните, че причината е, че това е постигнато с много работа.

Източник: https://mommyevolution.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мариела Комитова