Бебето ви е преуморено? Ето какво да направите

Бебето ви е преуморено? Ето какво да направите

Справянето с преуморено бебе е голямо предизвикателство. Превърнали сме се в експерти в разпознаването на знаците на преумореното бебе и как да му помогнем да заспи.

Сънят често се превръща в проблем за новите родители, а понякога дори не става въпрос за съня на родителите. Нерядко се случва да се чудим дали новороденото спи твърде много или недостатъчно. И колкото и да сме старателни в създаването на подходяща среда за здравословен сън, все пак е възможно бебето ни да се преуморява.

Обратно на очакваното, преумореното бебе много често не може да заспи. За щастие има сигнали, които може да ни подскажат и начини да предотвратим прекалената умора при невръстните деца. Обърнахме се за мнение към експерти, за да научим защо новородените се преуморяват и как може да им помогнем със заспиването.

Защо бебетата се преуморяват толкова лесно?

Възрастните знаят, че трябва да си полегнат в момента, в който се почувстват уморени, но това умение не е развито при новородените. “Преумората може да се превърне в проблем при децата от всички възрасти.”, казва Сара Смиди Юсеф, MD, педиатър в Holston Medical Group в Кингспорт, Тенеси.

“Бебетата се нуждаят от много сън и ако се пропусне момента за заспиване, те стават преуморени.”

Това лесно се обяснява с факта, че когато се почувстват уморени, те просто не знаят, че това, от което се нуждаят е сън. “Бебетата не са много добри в саморегулацията.”, обяснява експертът.

“С годините ставаме все по-добри в разпознаването на умората, но бебетата нямат тази способност. Ако не ги сложим да спят, мозъкът им продължава да работи на празен ход и те стават раздразнителни и трудни за приспиване.”

Всъщност бебетата не развиват редовен режим на съня, докато не станат на 6 месеца, а новородените се нуждаят от 16 до 17 часа сън на ден. Това означава, че е в ръцете на родителите да предотвратят достигането до преумора.

Има няколко фактора, които биха могли да доведат до нея.

“Прекалената стимулация, неспазване на режима, поради задачи или пътувания, недостатъчно хранене или заболявания може да са причини за преуморяване при децата.”, добавя Таня Алтман, MD, основател на Calabasas Pediatrics и посланик към Bubs Formula. “Разбира се, не всички от тях са във вашия контрол, така че е важно да имате предвид какво можете и не можете да контролирате.”

Признаците на преумореното дете

Няколко от тях са:

  • Безпокойство
  • Капризничене
  • Прозяване
  • Разтриване на лицето и очите
  • Не обръща внимание или не желае да играе повече
  • Плач
  • Изблици на гняв

Кой е най-явният знак? Трудното заспиване.

“Знак е също и трудното успокояване и заспиване през деня или през нощта.”, добавя д-р Алтман. “Също така мъничетата може да заспят в ръцете ви, докато ги успокоявате, но с толкова лек сън, че се събуждат веднага щом ги оставите.”

Как да приспим преуморено дете?

Биологичната реакция, която изпитват бебетата, когато достигнат до преумора, затруднява успокояването им. „Те не знаят защо не се чувстват добре и след това често се мъчат да заспят“, казва д-р Алтман.

Това чувство на дискомфорт се дължи на хормоните. „Преумората активира реакцията на стрес, включително освобождаването на хормони като кортизол, което прави още по-трудно успокояването на детето“, обяснява д-р Алтман. „Ето защо колкото по-преуморено става бебето, толкова по-трудно му е обикновено да заспи и да спи спокойно.“

Ако бебето ви е уморено, първо трябва да създадете среда, която го предразполага към унасяне и заспиване. „Опитайте се да поддържате стаята тиха и тъмна без никакви външни стимули. Използването на машина или приложение за бял шум също може да бъде успокояващо“, казва д-р Алтман. Друга хитрина: Уверете се, че детето не е гладно. “Вариант е да дадете допълнително кърма или адаптирано мляко, за да сте сигурни, че храненето на вашето бебе е достатъчно и да му помогнете да се чувства сито и удовлетворено. Това може да помогне на детето да спи малко по-дълго и по-дълбоко“, казва д-р Алтман.

След това помислете дали да не опитате следната доказана от изследванията рутина: Разхождайте се и дръжте бебето си в продължение на пет минути, след това седнете и го дръжте в продължение на осем минути, след което го преместете в кошарата или креватчето. В едно японско проучване, което тества тази стратегия върху бебета, 46% от бебетата заспали през първите пет минути, а 18% заспали една минута по-късно. Междувременно осемте минути седене направили значително по-вероятно бебетата да продължат да спят.

Най-добрият начин да накарате преуморено дете да заспи е като на първо място предприемете стъпки, за да предотвратите преумората.

Как да предотвратите преумората?

За предотвратяване на преумората е най-добре да не стигате изобщо до тази точка в дневния режим. „Родителите идват при мен постоянно и казват, че не могат да накарат децата си да спят. Моят отговор почти винаги е, че трябва да ги слагат да спят по-рано“, казва д-р Смиди Юсеф. Ако непрекъснато се борите с проблеми със съня и заспиването, опитайте се да започнете приспиването поне 30 минути по-рано (това важи и за дрямката през деня и за вечерното лягане).

Бъдете нащрек за ранните признаци на умора. „Те могат да бъдат трудно забележими“, казва д-р Юсеф. „Докосване на лицето или очите, прозяване, бавно мигане, желание за гушкане – всичко това са признаци, че е време за сън. Съветът ми към новите родители е просто да повият детето и да го сложат в леглото да спи. Това е най-доброто, което може да се направи.“ В допълнение към повиването, опитайте използването на следните идеи – слагане да спи настрани, тишина, люлеене и кърмене/смучене на биберон, които според експертите могат да помогнат за успокояване на всички възможни причини за сънливостта на бебето и да му помогнат да се унесе.

„Препоръчвам дневен график, който включва сън, хранене, игра и след това дрямка преди да се стигне до свръхстимулация и плач“, посочва д-р Алтман. Ако сте навън с бебето си, следете внимателно поведението и настроението му. „Научих със собствените си момчета, че мога да ги взема с мен за една задача, в най-добрият случай две, но при третата вече стават раздразнителни и преуморени“, споделя тя. „Или заспиват на столчето в колата и развалят режима си. Бебетата се чувстват най-добре, когато следват редовен режим.“

Редовния ритуал около съня помага на бебетата да се научат на саморегулация и самоконтрол, както и да установят спокойствие, комфорт и емоционална стабилност, докато порастват. „Обикновено казвам на родителите за правилото 80/20. Ако следвате утвърдената си рутина 80% от времето и бебето ви се справя добре, тогава ако е необходимо да се отклоните от графика за 20% от времето, то лесно ще се върне към своята рутина“, добавя д-р Алтман.

Кога е добре да се консултирате с медицинско лице?

Ако сте прекарали известно време в опити да създадете рутина и бебето ви все още се бори със заспиването и страда от недостатъчен сън, може да е необходимо да посетите педиатър или друго медицинско лице. „Ако детето ви е неспокойно, хърка, издава необичайни звуци или прави резки движения, докато спи е добре да посетите специалист“, посочва д-р Юсеф.

Навиците за сън би трябвало да се подобрят, след като детето навърши 6 месеца. Но ако нещата започнат да се движат наобратно, като например ако се премине от сън през нощта към многократни събуждания, вкопчване, когато се опитвате да оставите детето или отказ да заспи само, тогава също помислете за посещение при специалист.

И преди всичко не забравяйте, че всяко дете е различно и се нуждае от различно количество сън. „Нека децата да имат възможност да спят или да си почиват толкова време, колкото им е необходимо. Ако ги оставите и те спят 8 часа… и са отпочинали, най-вероятно всичко е наред“, посочват експертите.

Източник: parents.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Виктория Лилянова
Photo credit: Freepik