Как да разберем дали детето ни се справя добре в училище?

Как да разберем дали детето ни се справя добре в училище?

За нас, родителите, е много важно да знаем как се справя детето ни в училище. Не е необходимо обаче да чакаме да ни даде бележника със срочните или годишни оценки, за да разберем това.

Вземайте активно участие в училищния живот на детето. Това показва, че го подкрепяте и действа мотивиращо. Помага да поддържате връзка си него, отразява се положително на развитието му и спомага за изграждане на отношения, базирани на уважение между родителя и детето.
Когато родителите се интересуват от живота в училище, децата са склонни да работят по-усилено, защото всяко дете иска да впечатли родителите си.

Като родител, дори с претрупан график, е важно да следите и да сте наясно какво се случва в училище. Има няколко стъпки, които могат да помогнат, за да сте винаги осведомени за актуалното представяне на детето ви в училище:

  1. Най-очевидната стъпка е, когато попитате детето, как върви в училище, а то не отговори нищо, тогава най-вероятно нещата не вървят добре. Ако детето ви няма търпение да ви разкаже за училище, да ви покаже оценките си и какво е научило, тогава определено се справя добре и харесва да ходи на училище. Когато учителите хвалят децата за добре свършената задача, те са по-ентусиазирани да ходят на училище.
  2. Говорете от време на време с учителите, когато оставяте детето си в училище или, когато го вземате. Така ще сте информирани за поведението му и какво то научава. По този начин изграждате взаимоотношения с неговите учители и винаги имате актуална информация.
  3. Ако детето ви се справя добре в училище, това ще се отрази както на начина, по който то се изразява, така и на поведението му. Речникът се увеличава и става по-богат, маниерите му се подобряват и то започват да прави различни неща, които никога не сте виждали преди.
  4. Вашето дете започва да променя интересите си. Говори за своите амбиции и цели и защо едно или друго нещо го мотивира. Това означава, че се учи, напредва и всичко върви добре.
  5. Желателно е децата да участват в извънкласни дейности. Това им осигурява практически знания, посещават нови места и научават нещо различно.

Винаги следете представянето на детето си и бъдете активно ангажирани. Това помага за напредъка на детето ви и, ако нещо се промени, ще разберете навреме, за да го поправите.

Източник:https://explorersnursery.com/316-2/

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Елена Цветкова