Диетата и упражненията при децата създават по-здрави възрастни, които се тревожат по-малко

Диетата и упражненията при децата създават по-здрави възрастни, които се тревожат по-малко

Упражненията и здравословното хранене в детска възраст е предпоставка за възрастни с по-голям мозък и по-ниски нива на безпокойство, според ново изследване, проведено върху мишки, на Калифорнийският университет, Ривърсайд.

Въпреки че диетата и физическите упражнения винаги се препоръчват като начини за укрепване на здравето, това проучване е първото, което изследва дълготрайния, общ ефект на двата фактора, когато те се прилагат в ранна детска възраст.

„Всеки път, когато отидете на лекар с притеснения относно теглото си, почти винаги ви препоръчват да се упражнявате и да ядете по-малко“, казва водещият на изследването и докторант по физиология на UCR Марсел Кадни. „Ето защо е изненадващо, че повечето изследвания разглеждат диетата или упражненията поотделно. В това проучване искахме да включим и двете.“

Учените установяват, че упражненията в ранна възраст обикновено намаляват тревожността при възрастните. Това също води до увеличаване на мускулната и мозъчната маса на възрастните. Когато приемат храни с високо съдържание на мазнини и захар, мишките не само стават по-дебели, но и израстват като възрастни, които предпочитат нездравословни храни.

Тези открития наскоро бяха публикувани в научното списанието „Физиология и поведение“ (Physiology and Behaviour). За да ги получат, учените разделят младите мишки на четири групи – такива с достъп до упражнения, такива без достъп, мишки хранени със стандартна, здравословна диета и други хранени със „западна“ диета.

Мишките били подложени на диетата си веднага след като спре кърменето, в продължение на три седмици, докато достигнат полова зрялост. След допълнителни осем седмици от експеримента, през които всички мишки били оставени без колела и на здравословна диета, учените направили поведенчески анализ, измервайки аеробния капацитет и нивата на няколко различни хормона.

Един от изследваните показатели е лептинът, който се произвежда от мастните клетки. Той помага за контролиране на телесното тегло, като увеличава енергийните разходи и ни сигнализира, че се нуждаем от по-малко храна. Упражненията в ранна възраст увеличават нивата на лептин при възрастните мишки, както и мастната им маса, независимо от диетата, която са имали.

По-рано учените установяват, че приемането на твърде много мазнини и захар в ранна възраст може да промени микробиома за цял живот, дори ако по-късно те се хранят по-здравословно. В бъдеще екипът планира да проучи кое от двете има по-негативен ефект, мазнините или захарта, измервани при мишки, подложени на „западна“ диета.

Заедно и двете проучвания предлагат сериозни възможности за намеса в здравословните навици при децата.

„Нашите открития може да са от значение за разбирането на потенциалните ефекти от намаляването на активността и промяната в диетата, свързани със затлъстяването“, каза еволюционният физиолог на UCR Теодор Гарланд.

С други думи, воденето на здравословен начин на живот от ранна детска възраст е изключително важно и влиянието му може да е още по-осезаемо след пандемията.

„По време на lockdown-ите заради COVID-19, особено в ранните месеци, децата се упражняваха много малко. За мнозина, без достъп до парк или заден двор, училището беше единственият им източник на физическа активност“, казва Кадни. „Важно е да намерим решения за тези деца, като отделяме повече внимание, докато порастват.“

Като се има предвид, че упражненията също така показват, че намаляват тревожността при възрастните, Кадни вярва, че децата, които се сблъскват с тези предизвикателства, могат да се имат сериозни проблеми с физическото и психическото си здраве, когато станат възрастни през следващото десетилетие.


Източник:https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210409093604.htm

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Полина Йончева