Консумирането на безалкохолни напитки по време на кърменето, влияе върху когнитивното развитие на децата

Консумирането на безалкохолни напитки по време на кърменето, влияе върху когнитивното развитие на децата

Резюме: Изследването отчита връзка между консумацията на безалкохолни напитки и храни с високо съдържание на захар при кърмещи майки и когнитивните проблеми в развитието на техните бебета.
Източник: Детска болница, Лос Анджелис

Приемането на храни и напитки с високо съдържание на захар в зряла възраст е свързана с наддаване на тегло, с риск от диабет тип 2, както и чернодробни и сърдечни заболявания. Ново изследване показва, че когато се консумира от майки в периода на кърмене, приема на храни и напитки с високо съдържание на захар може също да повлияе на резултатите от развитието по време на кърмачеството.

Майкъл И. Горан, доктор по медицина и програмен директор в Детската болница в Лос Анджелис, е изследвал как захарта може да повлияе на здравето на семейството. Предходно негово изследване показва, че майките, които консумират безалкохолни напитки и сокове, през месеците след раждането, са изложени на риск от наддаване на тегло, а също така могат да предадат тази добавена захар на своите новородени чрез кърмата.

Ново проучване публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition разкрива, че консумацията на тези напитки в периода на кърмене, може да доведе и до по – лошо когнитивно развитие при децата, близо две години по – късно.

Участниците в изследването са 88 майки, които съобщавали дневната си консумация на безалкохолни напитки и сокове през първият месец на кърмене. Децата им са оценявани с помощта на скалите на Bayley – III за развитие на бебета на 2 годишна възраст. Майките, които съобщавали за по – голяма консумация на сладки напитки и сокове, имат деца с по – лоши резултати в когнитивното развитие.
Изследователите предполагат, че приетата добавена захар от майката се предава на бебето чрез кърмата, което може да попречи на развитието на мозъка.

„Кърменето може да има толкова много ползи, но виждаме, че кърмата се влияе от това, което майките консумират, повече отколкото сме предполагали“, казва д-р Горан. Той смята, че ограничаването на добавените захари, открити в напитки като безалкохолни напитки, може да има ползи не само за майките, но и за бебетата. „Майките може да не осъзнават, че това, което ядат и пият по време на кърменето, може да повлияе на развитието на бебето им , но именно това показват нашите резултати.“

„В крайна сметка искаме бебетата да получават най-качествената храна“, казва Пейдж К. Бергер, доктор по медицина, постдокторант и първи автор на изследването. „Откритията ни, които могат да се използват за насочване на бъдещи препоръки за хранене на кърмещите майки, за да се гарантира, че бебетата получават правилните градивни елементи за когнитивното си развитие.“

Нашите предишни проучвания разкриха, че соматичният растеж на бебето се влияе от фруктозата в кърмата, а фруктозата в майчиното мляко се увеличава в отговор на приема на захар от майката – подсладени напитки (SSB) в периода на лактация. Не е известно дали резултатите от неврологичното развитие на бебето също се влияят от майчините SSB в лактацията.


Източник: https://neurosciencenews.com/breastfeeding-sugar-drink-cognition-17132/
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Юлия Димитрова